Maakt wijn dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het is belangrijk om op je gezondheid en voeding te letten. Mensen die zich vooral zorgen maken over hun gewicht stellen vragen over wijn, de drank die zo goed samengaat met maaltijden. Terwijl wijn een bevoorrechte getuige is van prachtige verhalen en herinneringen rond de tafel, kan het vele facetten hebben wanneer het geconfronteerd wordt met de wetenschap van voeding. Veel mensen stellen de vraag: word je dik van wijn?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Alcohol in het algemeen

Sommige voedingsmiddelen die we eten bevatten alcohol. Ons lichaam heeft het elke dag nodig, maar in kleine hoeveelheden.

Bier, rum en andere soorten alcohol bevatten echter veel suiker en calorieën. Het drinken ervan kan leiden tot gewichtstoename. In feite bevatten ze heel weinig dat goed is voor het lichaam.

Wijn daarentegen is een alcoholische drank met eigenschappen die nuttig zijn voor de spijsvertering en het lichaam. Dit is een van de redenen waarom mediterrane mensen, die deze drank min of meer regelmatig drinken, zo weinig last hebben van aandoeningen die met de bloedsomloop te maken hebben.

Le vin fait-il grossir ?
Wijn is een alcoholische drank met gezondheidsvoordelen.

De verschillende wijnen

Er zijn verschillende soorten wijn:

  • Rood
  • Wit
  • Rosé

Ze verschillen vooral in kleur en smaak, en worden meestal gekozen op basis van de maaltijd die ze moeten begeleiden.

Om deze soorten te verkrijgen, passen wijnboeren zeer nauwkeurige processen toe, van de teelt tot het bottelen.

Natuurlijk is de druivensoort de basis. Daarna komen de voorbereiding en de productie.

Ten eerste is het de schil van de druif waarvan de drank wordt gemaakt die hem anders maakt. Ten tweede geven de soorten maceratie die tijdens het bereidingsproces worden gebruikt de dranken hun unieke smaken. Vanaf dit stadium beginnen de processen uiteen te lopen.

Wijn en gezondheid

Veel artsen raden aan om elke dag een glas rode wijn te drinken om hart- en vaatproblemen te voorkomen of te verhelpen. De drank heeft nog veel meer deugden dankzij zijn chemische eigenschappen, die voornamelijk afkomstig zijn van de druif.

Dankzij de polyfenolen in deze vrucht en de alcohol die tijdens de gisting wordt geproduceerd, heeft wijn veel interessante facetten voor het cardiovasculaire systeem. Talrijke statistieken en onderzoeken hebben de antioxiderende, vaatverwijdende en anti-aggregerende eigenschappen aangetoond.

We mogen echter niet vergeten dat wijn een alcoholische drank is. Dit betekent dat het een bepaalde hoeveelheid calorieën bevat. Daarbij komen nog de pesticiden van de plantages, die een gevaarlijk effect kunnen hebben op de gezondheid van intolerante mensen.

De voordelen van wijn

Sommige onderzoeken tonen aan dat wijn de bloedsomloop verbetert. Deze drank zou hartaanvallen helpen voorkomen en het hartritme verbeteren. Naast de voordelen voor hart en bloedvaten helpt de drank ook bij de spijsvertering.

Naast deze voordelen vertraagt een matige consumptie van wijn de aftakeling van het lichaam en bestrijdt het veroudering, alvleesklierkanker, obesitas, de schadelijke effecten van straling, sepsis, de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

De gevaren van wijn

Artsen hebben altijd gewaarschuwd voor de gevaren van alcohol. Overmatige en onredelijke alcoholconsumptie verhoogt het risico op kanker in het hele spijsverteringsstelsel.

Overmatige en onredelijke consumptie van bier, aperitieven, sterke drank of zelfs wijn kan zeer gevaarlijk zijn vanwege het ethanol, dat het risico op kanker van het strottenhoofd, de slokdarm, de lever, de dikke darm, het rectum en de borst verhoogt.

Le vin fait-il grossir ?
Wijnmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid vanwege de ethanol die het bevat.

Artsen beweren ook dat overmatige consumptie kan leiden tot hartritmestoornissen. Voeg daar leverschade of cirrose aan toe en het risico op slapeloosheid vanwege de stijging van het adrenalinegehalte na een alcoholische slaap.

Er is nog een laatste gevaarlijke factor waar je op moet letten: zwaveldioxide. Zwaveldioxide is een gevaarlijk additief. Het helpt bij het conserveren van de drank, maar kan intoleranties zoals hoofdpijn of jeuk veroorzaken.

Wijn en maaltijden

Veel Fransen drinken wijn voor, tijdens en na de maaltijd. Om de eetlust te stimuleren ontspant wijn de pylorus, een spier die de maag van de darmen scheidt. Na twee of drie slokken is de spier ontspannen en loopt de maag sneller leeg, wat resulteert in een hongergevoel.

Een beetje wijn drinken bij de maaltijd verbetert de spijsvertering. Wijn bevat een stof die histamine heet en die de maag helpt maagsap af te scheiden. Voedsel wordt daardoor sneller en gemakkelijker verwerkt.

Na de maaltijd drinken om de spijsvertering te verbeteren is vaak een excuus om wat meer te drinken en een goede avond te verlengen. Maar voor wie op zijn figuur let, betekent dit een overschot aan calorieën die moeilijk te verbranden zijn.

Maakt wijn dik?

Het zit ‘m in de manier waarop je het drinkt! Als je wilt genieten en tegelijkertijd voor je gezondheid wilt zorgen, is de oplossing om je consumptie te matigen. Ja, van wijn kun je aankomen.

Als je trek krijgt, is het heel normaal om iets meer te eten dan je normaal zou doen. Bedenk dat een glas rode wijn van 15 cl 85 kcal levert. Dat is al meer dan je op een dag eet.

Drink niet alleen met mate wijn, maar kies ook rode wijn boven zoete witte wijn, die een natuurlijke suikertoevoeging bevat. Dit betekent dat er meer calorieën in de witte wijn zitten.

Maakt wijn dik? Ja en nee. Als je echt wilt letten op wat je eet en drinkt, in plaats van jezelf van alles en nog wat te onthouden, zoek dan naar de beste voedingsmiddelen om regelmatig en in redelijke hoeveelheden te eten. Bepaalde voedingsmiddelen vermijden is slechts een passieve oplossing om af te vallen. Behoud je figuur door goed te eten en te consumeren wat je lichaam nodig heeft.