Maakt thee dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Thee, een aromatische drank gemaakt van de bladeren van de theeplant(Camelia sinensis), is een van de populairste dranken ter wereld. De consumptie ervan is in westerse landen explosief gestegen vanwege de vele heilzame eigenschappen die het zou hebben. In het licht van deze rage blijft één vraag opkomen: wordt je dik van thee? Om deze vraag te beantwoorden, ga ik deze drank van dichterbij bekijken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is thee?

Thee wordt over het algemeen bereid door heet of kokend water over de gedroogde bladeren van de theeplant(Camelia sinensis) te gieten. De theeplant groeit van nature in het wild in een groot deel van Azië.

Hij wordt verbouwd in verschillende omgevingen, van kleine tuinen tot gigantische plantages van duizenden hectaren. De beste thee wordt over het algemeen op grotere hoogte verbouwd en vaak op steile hellingen.

Le thé fait-maigrir
Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld.

Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld. Thee vindt zijn oorsprong in het zuidwesten van China en werd populair tijdens de Tang-dynastie. Daarna verspreidde het zich naar andere Oost-Aziatische landen. Portugese priesters en kooplieden introduceerden het in de 16e eeuw in Europa. In de 17e eeuw veroverde thee Groot-Brittannië, waar het een traditie werd. De Britten waren verantwoordelijk voor de grootschalige productie en marketing van thee.

Wat zijn de verschillende soorten thee?

Er zijn veel verschillende soorten thee over de hele wereld, maar de belangrijkste zijn zwarte thee, groene thee, oolong thee en witte thee.

Oolong thee

Oolong-thee is een traditionele Chinese halfgeoxideerde thee. Het wordt geproduceerd door een proces waarbij de plant onder intens zonlicht verwelkt en oxideert voordat deze wordt gekruld en gedraaid. Oolong-thee wordt meestal geproduceerd van enkele cultivars van theeplanten.

Oolong-thee combineert de eigenschappen van zowel zwarte als groene thee. Oolong-thee bevat zowel theofylline als cafeïne, wat een stimulerend effect heeft op het lichaam. Het bevat ook veel mineralen en vitaminen, zoals ijzer, fosfor, calcium, vitamine A, E, K, C en B.

Groene thee

Groene thee wordt gemaakt door simpelweg de bladeren en knoppen van de theeplant te drogen. In tegenstelling tot oolong en zwarte thee verdort of oxideert groene thee niet. Het is een bron van antioxidanten en voedingsstoffen die een krachtig effect hebben op het lichaam.

Groene thee vermindert het risico op long-, borst-, huid-, maag-, dikke darm- en alvleesklierkanker. Het helpt bij het afslanken en voorkomt cellulitis. Het stimuleert ook de bloedsomloop en verbetert mentale prestaties. Groene thee verbetert het uiterlijk van de huid en verhoogt de immuniteit van het lichaam.

Zwarte thee

Deze thee is meer geoxideerd dan oolong, groene en witte thee. Zwarte thee heeft over het algemeen een sterkere smaak dan andere theesoorten. Het is een bijzonder effectieve antioxidantendrank, vooral dankzij de polyfenolen die het bevat.

Antioxidanten remmen de productie van vrije radicalen, vertragen het verouderingsproces en verminderen het risico op kanker. Zwarte thee bevat ook flavonoïden, die veroudering vertragen door vrije radicalen te neutraliseren.

Ze versterken ook de bloedvaten. Catechinen verlagen het slechte cholesterol en kunnen beschermen tegen atherosclerose. Zwarte thee heeft ook ontsmettende eigenschappen. Het bestrijdt vermoeidheid effectief, verfrist en brengt je in een goed humeur.

Witte thee

Witte thee komt oorspronkelijk uit China, waar het het voorrecht van de rijken was. Het unieke karakter wordt bepaald door het productieproces. Witte thee is de minst verwerkte theesoort, waardoor het meer voedingsstoffen bevat dan zwarte of groene thee. Het heeft ook een delicate, licht zoete smaak.

Groene thee is een rijke bron van antioxidanten die de huid beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Daarom remt het huidveroudering. Dankzij de flavonoïden die het bevat, voorkomt het hart- en vaatziekten en verzacht het allergische reacties.

De infusie wordt gebruikt om de bloeddruk te verlagen en verschillende soorten kanker te voorkomen. Witte thee is ook een bron van vitamine C, die de immuniteit ondersteunt en spanning en stress verlicht.

Thé
Er zijn verschillende soorten thee op de markt.

Wat is de voedingswaarde van thee?

Thee is een complexe combinatie van stoffen die een veelzijdig en over het algemeen heilzaam effect hebben op het menselijk lichaam. Het totale aantal chemische verbindingen in de samenstelling is ongeveer 300, waaronder :

  • tannines, verantwoordelijk voor de karakteristieke wrange smaak van thee
  • essentiële oliën, die thee zijn aroma geven en de smaak beïnvloeden
  • alkaloïden, voornamelijk theïne, dat het zenuwstelsel beïnvloedt;
  • proteïnen en aminozuren die het metabolisme beïnvloeden;
  • biologische pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de kleur van thee;
  • vitaminen.

Thee bevat ook organische zuren, mineralen, fluor- en kaliumverbindingen, koolhydraten en pectines.

Maakt thee dik?

Thee maakt niet dik. Integendeel, het kan je op een aantal manieren helpen om ongewenste kilo’s kwijt te raken. Eén daarvan is het verbeteren van de darmgezondheid. Een onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Nutrition onthulde dat thee bijdraagt aan gewichtsverlies via het darmmicrobioom. Uit het onderzoek bleek ook dat thee de darmbacteriën verminderde die geassocieerd worden met obesitas.

Een ander mechanisme is de verlaging van het triglyceridengehalte. De flavonoïden in thee verlagen visceraal vet en triglycerideniveaus. Op die manier remmen ze ontsteking-geïnduceerde obesitas.

Thee is ook een caloriearme drank. Thee bevat slechts ongeveer 2 calorieën per kopje. Het bevat ook nul procent cholesterol en verzadigd vet. Om de beste voordelen van thee bij het afvallen te krijgen, kun je het het beste zonder suiker of melk nemen.

Omdat thee een natuurlijke eetlustremmer is, heeft het een krachtig stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel. Een paar kopjes per dag kunnen je verlangen naar suikerhoudende voedingsmiddelen aanzienlijk verminderen. Het antwoord op de vraag “word je dik van thee” is dus “nee”.