Maakt soja dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Soja is een peulvrucht die rijk is aan essentiële vetzuren. Het heeft een laag gehalte aan verzadigde vetten en is een uitstekende bron van eiwitten. Dit lid van de peulvruchtenfamilie wordt in Azië traditioneel gebruikt om olie en voedingsmiddelen zoals melk, tofu en sojavlees van te maken. De consumptie ervan is de afgelopen 20 jaar ook populair geworden in Westerse landen en experts hebben het omschreven als een van de meest complete voedingsmiddelen die er zijn. Er blijft echter één vraag over: maakt soja dik?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maakt soja dik?

Nee, soja maakt niet dik. Integendeel, sommige voedingsdeskundigen beschouwen soja als “het afslankvoedsel van de 21e eeuw”. Zijn hoge eiwitgehalte geeft het een krachtig verzadigend effect. De andere belangrijke factor in het vermogen van soja om je te helpen afvallen, is het gehalte aan isoflavonen.

Soja
Soja bevordert geen gewichtstoename.

Isoflavonen zijn een soort fyto-oestrogeen, een niet-steroïde plantverbinding die lijkt op oestrogeen. Ze activeren de stofwisseling zodat ons lichaam meer energie verbrandt. Isoflavonen activeren receptoren die direct betrokken zijn bij de koolhydraat- en vetstofwisseling. Wanneer ze geactiveerd worden door de aanwezigheid van isoflavonen, verbranden adipocyten de vetzuren die in hen aanwezig zijn.

Een punt van zorg bij het consumeren van sojaproducten is dat ze kunnen leiden tot onbedoelde gewichtstoename doordat ze de schildklierfunctie beïnvloeden. De schildklier regelt je stofwisseling en alles wat je schildklier minder actief maakt, kan je stofwisseling vertragen, wat leidt tot gewichtstoename.

Een analyse die in 2006 werd gepubliceerd in het tijdschrift Thyroid bekeek verschillende studies die de effecten van soja op de schildklierfunctie maten. Uit deze studie bleek dat soja geen significant effect heeft op de schildklierfunctie. Dit suggereert dat soja niet verschilt van andere voedingsmiddelen wat betreft gewichtstoename.

Het af en toe consumeren van soja heeft echter geen vermageringsvoordelen. Pas bij regelmatige consumptie worden de voordelen duidelijk. Soja is een peulvrucht, net als linzen, erwten of kikkererwten. Dit maakt het een zeer veelzijdig voedingsmiddel dat op veel verschillende manieren kan worden bereid.

Maakt sojasaus dik?

Sojasaus is een van de populairste specerijen. Het komt oorspronkelijk uit de oosterse keuken, voegt een heel aparte smaak toe aan je gerechten en past perfect bij bijna elk gerecht. Deze saus levert 65 kcal per 100 gram, dat is slechts 2% van de aanbevolen dagelijkse calorie-inname voor een volwassene.

Sojasaus bevat weinig calorieën, vooral in vergelijking met andere specerijen die vaak deel uitmaken van ons dieet. Voor elke 100 gram ketchup krijgen we 112 kcal binnen, voor elke 100 gram roze saus 125 kcal en voor slechts één eetlepel mayonaise 110 kcal. Sojasaus maakt je niet alleen niet dik, het kan je ook helpen afvallen.

Hoe zit het met sojavlees?

Sojavlees is vergelijkbaar met gewoon vlees. Het bevat eiwitten en wordt gegeten door veganisten en vegetariërs over de hele wereld. Sojavlees wordt gemaakt van sojameel en/of sojaolie.

Sojavlees kan worden gebruikt om hamburgers, taco’s, burrito’s en andere gerechten te maken waarvoor meestal vlees wordt gebruikt. Er is echter geen bewijs dat sojavlees dikmakend is. Sojavlees bevat evenveel eiwitten als gewoon vlees, maar geen vet.

Daarom is soja een uitstekend alternatief voor mensen die willen afvallen, vooral voor mensen die een zeer vetarm dieet volgen of die proberen de hoeveelheid vet die ze eten te verminderen.

Maakt sojamelk dik?

Sojamelk wordt gemaakt van soja die in water wordt gemalen en 15 tot 20 minuten wordt gestoomd. Het is een van de gezondste en meest voedzame dranken die er zijn.

Sojamelk is ook een uitstekende bondgenoot voor gewichtsverlies, want het bevat slechts ongeveer 40 calorieën per 100 milliliter. Het bevat ook slechts 2% vet, waarvan slechts 0,2 gram verzadigd is. Het is rijk aan vezels, waardoor we ons vol en minder hongerig voelen. Dit maakt sojamelk erg goed voor gewichtsverlies. Je kunt dus met een gerust hart sojamelk drinken, want je zult er niet door aankomen.

alimentation
Nee, sojamelk zorgt niet voor gewichtstoename.

Hoe zit het met tofu?

Maakt tofu dik? Tofu wordt gemaakt van soja, water en een stollingsmiddel. Dit stollingsmiddel is meestal calciumsulfaat, magnesiumchloride of calciumchloride. Het zijn deze stollingsmiddelen die elke soort tofu zijn verschillende textuur en stevigheid geven. Dit plantaardige voedsel bevat slechts 4% vet en 70 calorieën per 100 gram.

Dankzij deze voedingswaarden is tofu ideaal voor elk afslankdieet of om een gezond gewicht te behouden. We moeten echter vermijden om het gefrituurd te eten, omdat dit de calorie-inname zou vermenigvuldigen. Gegrilde tofu is een portie plantaardig eiwit dat aan elke salade, groente of volkorengranen kan worden toegevoegd. Het resultaat is een evenwichtig, gezond menu.

Mijn analyse toont aan dat noch soja noch zijn derivaten dikmakers zijn. Gebruikt als onderdeel van een rijk en evenwichtig dieet, kunnen soja en zijn derivaten ons helpen om overtollig gewicht kwijt te raken. Er moet echter worden opgemerkt dat overdaad moet worden vermeden. Soja is goed voor je gezondheid en doet je niet aankomen. Maar te veel kan het tegenovergestelde effect hebben.

Ontdek het antwoord ook in de video: