Maakt chocolade dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Chocolade is zowel een heerlijk voedingsmiddel als een bron van energie en voedingsstoffen. Veel mensen beweren dat chocolade dikmakend is vanwege de zoete smaak en de vrij vette textuur. Is dit onvermijdelijk? Is deze zoete lekkernij altijd een bron van gewichtstoename?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Lees verder om de ingrediënten en calorische waarden van chocolade te ontdekken.

Chocolade

Hoe chocolade wordt gemaakt

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen, voornamelijk uit Centraal-Amerika. Het wordt hoofdzakelijk gemaakt van suiker, plantaardige olie (palmolie, sheaboter of mangopitten) en cacaoboter.

le chocolat fait-il grossir?
Cacao is het hoofdingrediënt van chocolade.

Het wordt op dezelfde manier geproduceerd als koffie: de bonen worden geroosterd om hun smaak te intensiveren. De eerste stap is het reinigen van de bonen met behulp van een brandmachine. Dit duurt meestal ongeveer veertig minuten bij een temperatuur van 140°C. Het vermindert het vochtgehalte van de bonen met 2% tot 7%.

De bonen worden gekookt in hun dop voordat ze worden gedopt. Daarna worden ze gemalen met een molen.

Chocolade in al zijn vormen

De aard en de kleur van chocolade variëren naargelang de hoeveelheid cacao die het bevat:

 • Pure chocolade: een grote hoeveelheid cacao en een beetje suiker;
 • Bruine melkchocolade: een beetje cacao, suiker en gecondenseerde melk of melkpoeder;
 • Witte chocolade: cacaoboter, suiker, melk en smaakstoffen.

Consumptie

Chocolade kan direct worden gegeten of als ingrediënt in gerechten worden gebruikt. Het bestaat in verschillende vormen: poeder, wafel, pasta, enz.

In Mexico werd het aanvankelijk geconsumeerd als een gekruide drank. Pas na de industriële revolutie verschenen er andere presentaties.

Chocolademakers hebben in de loop der tijd verschillende vullingen toegevoegd aan deze zoete lekkernij: pinda’s, amandelen, kokosnoot, gepofte rijst, cashewnoten, enz. Allemaal versterken ze de smaak van chocolade, die ontegensprekelijk populair is bij jong en oud.

De samenstelling van chocolade

Chocolade is rijk aan voedingsstoffen en vitaminen:

 • Koolhydraten, essentieel voor de energieproductie en/of om vermoeidheid tegen te gaan;
 • Magnesium om zenuwen en spieren stabiel te houden;
 • Calcium voor een gezonde botontwikkeling;
 • Fosfor, dat de chemische reacties in de cellen regelt;
 • Vitamine A, B1, B2, C, D en E;
 • Sporenelementen zoals ijzer, nikkel, zink, natrium, fluoride en jodium;
 • Fenylethylamine, dat werkt als antidepressivum;
 • Theobromine, dat zenuwimpulsen helpt stimuleren voor een gevoel van welzijn;
 • Cafeïne, dat de slaap reguleert;
 • Anandamide, dat dezelfde reacties uitlokt als marihuana;
 • Flavonoïden, die een functie hebben die vergelijkbaar is met die van antioxidanten en helpen aambeien en celverzwakking te verhelpen;
 • Tryptofaan, dat fungeert als slaapmiddel, depressie en stress bestrijdt en het hart beschermt;
 • Theofylline, dat de cellen licht stimuleert en de ademhalingsspieren in goede conditie houdt.

Wat zijn de calorische waarden?

De energie-inhoud van chocolade hangt af van zijn soort en samenstelling. Dit zijn de cijfers voor 100 gram:

 • Donker: ongeveer 2320 kJ of 555 kcal;
 • Melk: ongeveer 2300 kJ of 550 kcal;
 • Wit: ongeveer 2380 kJ of 570 kcal.

Witte chocolade bevat de meeste calorieën omdat hij meer vet bevat. Het heeft daarom de grootste invloed op gewichtstoename.

Merk op dat de toevoeging van supplementen zoals hazelnoten, gepofte rijst, pinda’s, enz. niets verandert aan deze waarden.

Maakt chocolade dik? Onder welke omstandigheden?

Chocolade wordt vaak beschouwd als een zondige uitspatting. Chocoladeliefhebbers zijn vooral bang voor de verslavende kant ervan. Als je het eenmaal geprobeerd hebt, kun je niet meer zonder. En uiteindelijk consumeer je onfatsoenlijke hoeveelheden. Maar maakt chocolade echt dik, en zo ja, waarom?

le chocolat fait-il grossir?
Chocolade is een zeer verslavende lekkernij die gewichtstoename in de hand werkt.

Fijnproeversgenot

Chocolade zou gewichtstoename bevorderen vanwege zijn therapeutische eigenschappen. De fenylethylamine die het bevat, zet consumenten aan om steeds meer te eten, bedwelmd door het gevoel van welzijn dat het geeft. Des te meer omdat het een heerlijk voedingsmiddel is.

De geconsumeerde hoeveelheid

Meer dan 30g (ongeveer 3 vierkanten chocolade) per dag zou gewichtstoename in de hand werken. Maar deze ‘kleine’ hoeveelheid is bijna nooit bevredigend. Dit kan leiden tot frustratie en zelfs overeten.

Het soort chocolade

Pure chocolade verhoogt het lichaamsvet niet, in tegenstelling tot witte chocolade, vanwege het hogere koolhydraat- en vetgehalte.

Praktisch gezien, hoe minder cacao een reep chocolade bevat, hoe meer kilo’s je zult aankomen. Voedingsdeskundigen raden witte chocolade zelfs af als onderdeel van een afslankdieet.

Een verslavend voedingsmiddel

Chocolade kan op dezelfde manier verslavend zijn als drugs, maar op een mildere manier. In de ernstigste gevallen voelen mensen de drang om meerdere keren per dag chocolade te eten. Anandamide zou verantwoordelijk zijn voor dit effect.

Gebrek aan lichaamsbeweging

Dit speelt een rol bij gewichtstoename. Twee keer chocolade eten (minstens) zonder te sporten verhoogt waarschijnlijk uw BMI (Body Mass Index).

De gezondheidsvoordelen van chocolade

Afgezien van de risico’s die het met zich meebrengt voor gewichtstoename, staat chocolade op de lijst van voedingsmiddelen die worden aanbevolen als onderdeel van een evenwichtige voeding vanwege zijn voedingsgehalte. Het bevat heilzame moleculen zoals catechines, die de bloeddruk, ontstekingen en insulinegevoeligheid reguleren.

Conclusie

Maakt chocolade dik? Hoewel het soms kan aanzetten tot gewichtstoename, kan matige consumptie geen kwaad. Vooral omdat chocolade rijk is aan voedingsstoffen en andere heilzame stoffen. Het is gewoon een kwestie van een redelijke hoeveelheid nemen (maximaal 3 vierkanten per dag) en zoveel mogelijk de voorkeur geven aan de minst energierijke aanbiedingsvormen, namelijk pure chocolade. En we kunnen het nooit vaak genoeg herhalen: het is de overdaad die schadelijk is.