Moet je calorieën tellen om af te vallen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Iedereen die wil afvallen heeft zichzelf wel eens de vraag gesteld: moet je calorieën tellen of op je gevoel afgaan?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Naar mijn mening kunnen beide methoden effectief zijn. Het is echter belangrijk om rekening te houden met een aantal criteria als je een weloverwogen keuze wilt maken.

Het doel van dit artikel is om je te helpen de juiste keuze te maken.

Intuïtief eten

Veel van de artikelen die je op internet vindt, vertellen je dat je intuïtief moet eten en naar je lichaam moet luisteren. Eet alleen wanneer je honger hebt en stop wanneer je vol zit.

Het is de meest natuurlijke manier om te eten.

Maar het leven is nooit zo eenvoudig. We vergeten soms dat het voedsel dat we dagelijks eten vaak veel calorieën bevat. Chocolade, koekjes en kant-en-klaarmaaltijden zijn caloriebommen. Zelfs als je ze “naar hartenlust” eet, helpen ze je duidelijk niet om af te vallen.

Intuïtief eten is waarschijnlijk een goed idee, maar in dit geval kan het nodig zijn om afscheid te nemen van bepaalde voedingsmiddelen en je alleen te richten op een natuurlijk dieet.

Daarom bestaan er zoveel diëten.

Moderne diëten

Atkins, Dukan, Weight Watchers… er zijn tegenwoordig honderden diëten beschikbaar, allemaal gebaseerd op hetzelfde model:

  • calorierestrictie (essentieel als je wilt afvallen)
  • ontzegging van bepaalde voedingsmiddelen

Het is dus niet verwonderlijk dat de meeste lijners snel gefrustreerd raken en na een paar weken opgeven. In extreme gevallen kan er zelfs een jojo-effect optreden dat meerdere jaren duurt. Met andere woorden, een min of meer snelle terugkeer naar gewicht na het volgen van een dieet.

Helaas bevinden veel mensen zich vandaag de dag in deze situatie. Zo veel zelfs dat het de norm is geworden voor 90% van de bevolking.

Dus hoe kun je afvallen zonder afscheid te nemen van je favoriete voedingsmiddelen of je gefrustreerd te voelen?

Calorieën tellen, een interessante optie in de 21e eeuw

Als ik het tellen van calorieën aanbeveel, zijn de belangrijkste bezwaren ..:

  • Beperking
  • Contra-intuïtief

Ik moet toegeven dat ik het helemaal eens ben met deze argumenten. Maar is jezelf onthouden van je favoriete voedingsmiddelen prettiger? Ik denk duidelijk van niet. De frustratie die het veroorzaakt is geen aantrekkelijke optie.

Maar volgens mij is het ook niet natuurlijk om chocoladerepen te eten, in een croissant te bijten of stukken pizza door te slikken.

Je moet je realiseren dat wat we eten de afgelopen 50 jaar enorm is veranderd. Fruit, groenten en planten hebben plaatsgemaakt voor vette, sterk bewerkte voedingsmiddelen. Als mijn overgrootmoeder nog zou leven en een supermarkt binnen zou lopen, weet ik niet zeker of ze iets zou herkennen.

Dus als ons dieet is veranderd, waarom zouden we dan niet toegeven dat de manier waarop we eten ook moet veranderen?

In de 21e eeuw is het tellen van calorieën een interessant alternatief om resultaten te garanderen en af te vallen zonder frustratie.

Conclusie

Ik ben een sportcoach en voedingsadviseur, geen tovenaar. Als zodanig moet ik eerlijk zijn en je vertellen dat welke oplossing je ook kiest, het een aantal beperkingen met zich meebrengt die je moet accepteren. Afhankelijk van je voorkeuren, zijn dit de opties die voor je openstaan:

  1. Eet intuïtief (of volg een dieet) en stem ermee in om bepaalde voedingsmiddelen op te geven. Dit zijn onder andere lekkere, calorierijke voedingsmiddelen zoals chocolade, snoep, gebak, kant-en-klaarmaaltijden en koekjes.

    Kies in plaats daarvan voor fruit, groenten, vis en gevogelte.
  2. Tel elke dag je calorieën. Toegegeven, dit betekent dat je 5 minuten per dag nodig hebt om je maaltijden in te voeren in een applicatie (Fatsecret bijvoorbeeld), maar het zal ervoor zorgen dat je je dagelijkse behoefte niet overschrijdt. En je hoeft geen afscheid te nemen van je favoriete voedingsmiddelen.

Geen enkele oplossing is beter dan de andere, afhankelijk van je voorkeuren, en alleen jij weet welke van de twee het beste bij je past. Het belangrijkste is dat het bij je past en dat je je inspanningen op de lange termijn kunt volhouden.