Maakt boter dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Boter, een zuivelproduct gemaakt van koemelk, is een van de meest complexe vetten. Het bevat tot wel 400 verschillende vetzuren, waarvan vele heilzaam zijn voor ons lichaam. Het is rijk aan verschillende vitamines, waaronder A, D, E, B12 en K2. Boter bestaat voor 80% uit vet, waardoor het een calorierijk voedingsmiddel is. De WHO raadt aan om het in kleine hoeveelheden te eten voor mensen die geen hoog cholesterolgehalte hebben. Eén vraag dringt zich echter op: maakt boter dik?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is boter?

Boter is een zuivelproduct dat wordt gemaakt door melk te karnen. Hierbij worden de vaste vetten van de melk gescheiden door de melk krachtig te schudden. Hoewel boter ook kan worden gemaakt van de melk van andere zoogdieren zoals schapen, geiten en buffels, wordt de meeste boter die wij consumeren gemaakt van koemelk.

beurre issu du lait de vache.

Er zijn veel verschillende soorten boter, waaronder gezouten boter, ongezouten boter, boter gemaakt van de melk van grasgevoerde koeien en geklaarde boter. Door het hoge vetgehalte heeft boter een rijke smaak en een romige textuur.

Het is bijzonder geschikt voor voedsel dat op hoge temperaturen wordt bereid, zoals roerbakgerechten. Het kan helpen voorkomen dat voedsel aan de pan blijft plakken, terwijl het smaak toevoegt. Boter wordt ook veel gebruikt bij het bakken om textuur en volume toe te voegen aan gebak en desserts. Het kan ook worden gesmeerd op brood, geroosterde groenten, pastagerechten en nog veel meer.

Wat is de voedingswaarde van melk?

Vitaminen

Dit voedingsmiddel is rijk aan vitaminen. Boter bevat alle in vet oplosbare vitaminen, namelijk vitamine A, D, E en K. Vitamine A is betrokken bij de groei en verbetert de hydratatie van de huid, slijmvliezen, haar, nagels, tanden en botten. Deze vitamine verbetert ook het gezichtsvermogen en is een natuurlijke antioxidant.

Vitamine D reguleert de calcium- en fosforstofwisseling. Vitamine E is een natuurlijke antioxidant. Het verbetert het immuunsysteem en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Vitamine K2 voorkomt tandbederf en versterkt de botten.

Mineralen

Dit voedsel is ook zeer rijk aan mineralen. Boter bevat vooral selenium en jodium, maar ook onder andere mangaan, chroom, zink en koper. Selenium beschermt tegen hartaandoeningen en kanker. Jodium is nodig voor een goede werking van de schildklier.

Vetzuren

Boter bevat een groot aantal vetzuren. Deze vetzuren, waaronder omega 3 en 6 en arachidonzuur, zijn essentieel voor ons lichaam. Hun functies omvatten het stimuleren van het immuunsysteem, het stimuleren van de stofwisseling, het verbeteren van de hersenfunctie en het voeden van de huid.

Er zijn correlaties tussen een verhoogde consumptie van arachidonzuur en insulinegevoeligheid. Dit vetzuur is ook gekoppeld aan gezonde nieren, lever en immuniteit. Arachidonzuur is een omega-6 meervoudig onverzadigd vetzuur. Het is een van de goede vetten die we nodig hebben voor de essentiële werking van ons lichaam.

Cholesterol

Boter is rijk aan cholesterol en het is aangetoond dat het niet zo slecht is voor je gezondheid als mensen denken. Ziekten die verband houden met een hoog cholesterolgehalte worden veroorzaakt door een overmatige consumptie van eenvoudige koolhydraten. In kleine hoeveelheden is cholesterol uit de voeding niet gevaarlijk en draagt het bij aan de cerebrale ontwikkeling van kinderen.

Calorieën

100 gram boter bevat :

  • 717 calorieën;
  • 16% water
  • 0,9 g eiwit
  • 0,1 g koolhydraten;
  • 81,1 g vet (verzadigd: 51,37 g, enkelvoudig onverzadigd: 21,02 g, meervoudig onverzadigd: 3,04 g, omega 3: 0,32 g, omega 6: 2,17 g, transvet: 3,28 g).

Boter levert veel calorieën in zeer kleine hoeveelheden, waardoor het ideaal is voor kinderen, sporters en mensen met een kleine eetlust. Het is het ideale voedsel voor koud weer. Bovendien is het erg lekker.

Le beurre fait-il grossir
De intense smaak van boter helpt veel recepten te verrijken, vooral gebak. Te veel boter kan je, net als veel andere voedingsmiddelen, dik maken!

De gezondheidsvoordelen van boter

Hoewel boterconsumptie in verband kan worden gebracht met dikmakerij, is het een voedingsmiddel dat veel voordelen heeft voor het lichaam. De eerste is dat het rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetten, iets wat fundamenteel is voor het lichaam omdat dit de vetten zijn die we nodig hebben om binnen te krijgen.

Aan de andere kant is boter ook een voedingsmiddel dat rijk is aan vitaminen en voedingsstoffen die, wanneer ze in kleine hoeveelheden worden ingenomen, kunnen helpen om het lichaam in balans te brengen. Als het wordt misbruikt, zoals elk ander voedsel, dan zal het lichaam de negatieve veranderingen opmerken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is boter niet vetter dan olie. Het caloriegehalte van olie en boter verschilt maar een klein beetje. Als ze in niet te grote hoeveelheden worden geconsumeerd, kom je niet aan. Boter is goed als je het met kennis van zaken en zonder overdaad consumeert.

Maakt boter dik?

De vraag “Maakt boter dik? hangt al tientallen jaren in de lucht. Er komen steeds meer tegenstrijdige onderzoeken en het is nogal moeilijk om het zeker te weten. Terwijl vetten zoals boter sinds de jaren ’80 zijn gedemoniseerd, raden diëten zoals het paleo dieet nu aan om er veel van in ons dagelijks dieet op te nemen.

Het valt niet te ontkennen dat boter grote hoeveelheden materie bevat en rijk is aan vet, maar maakt boter dik? Gewichtstoename hangt van veel factoren af, niet alleen van het aantal calorieën dat we eten. Constante stress kan je doen aankomen. Hetzelfde geldt voor een onevenwichtig dieet.

In combinatie met een gematigd, gezond en evenwichtig dieet en een consequent programma van lichaamsbeweging is boter een uitstekende bondgenoot. Het voorkomt niet alleen dat je aankomt, het helpt je ook om je beter te voelen!