Koekje, brownie, donut: welke heeft volgens jou de minste calorieën?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

We pakken 3 zoete lekkernijen aan die je goed kent: het koekje, de brownie en de donut. Welke van de drie heeft volgens jou de minste calorieën?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

We zullen je niet langer in spanning houden, dus hier is het antwoord: nou, de donut heeft de minste calorieën van de drie!

De samenstelling van een donut

Voor 1 donut, die ik heb gekozen met suiker (=70g = 279 Cal), hebben we een suikerequivalent van 6 klontjes.

In deze 6 suikerklontjes zitten dus suikers die goed zijn voor je lichaam, zoals die van bloem, maar er zitten ook suikers in die veel minder goed zijn voor je gezondheid, zoals die van pure suiker: dit is HET probleem met alle gebakjes, en je zult zien dat dit bij de andere 2 zoetigheden nog zal toenemen.

Voor degenen die het misschien niet weten, een donut is een zoet gebakje dat gefrituurd is, met een gat in het midden.

De klassieke donut, de meest voorkomende en bekendste, is de suikerdonut.

Het is eigenlijk een donutdeeg gemaakt van bloem, boter, eieren, gist, melk, suiker, een beetje zout…en olie om te frituren!!!

En natuurlijk, als je er een heel zoet of chocoladeglazuur aan toevoegt, of zelfs een chocolade- of karamelvulling met gezouten boter, dan ja, dan is het heerlijk, maar je voegt er een heleboel calorieën aan toe!

donuts

Wist je dat er ook hartige donuts bestaan?

Verse geitenkaas en walnoten, basilicum en gedroogde tomaten, zalm en olijven, rode biet en pistache- of ricottaglazuur, crème fraîche en maanzaad… noem maar op!

Waarom zit er een gat in de donut?

Volgens de ene versie was een marinekapitein het zat om op zee donuts te eten die hem een indigestie bezorgden en vroeg hij zijn kok om het midden eruit te snijden om ze lichter te maken.

Er is ook een tweede versie die zegt dat het zijn moeder was die de donuts voor hem klaarmaakte om aan het roer van zijn schip op te eten en dat hij op een dag, toen hij moeite had met het manoeuvreren van zijn roer terwijl hij aan het eten was, het aan een van de handvatten spietste! Hij was erg blij met zijn ontdekking en vroeg zijn kok om donuts te maken met het uitgeholde midden!

Aan jou de keuze welke versie je het lekkerst vindt!

Wat is minder calorieën tussen het koekje en de brownie?

Nou, het isde brownie! Dit dessert is het suikerequivalent van 7 klontjes suiker (320 cal voor 1 portie van 70 g).

Een brownie is een chocoladecake, die hier en daar smelt en in de oven wordt gebakken.

De ingrediënten die nodig zijn om een brownie te maken zijn suiker, eieren, bloem, boter en chocolade.

Het bekendste recept is dat met stukjes walnoot of hazelnoot. Maar er zijn ook andere recepten met stukjes gezouten karamel of witte chocolade, en de brownie wordt meestal geserveerd met vla of slagroom.

Zoals je ziet kan het aantal calorieën snel oplopen, afhankelijk van de versie!

brownie

Het koekje: de meeste calorieën!

Dit is het calorierijkste van de 3 desserts die vandaag worden aangeboden, met het equivalent van 9 suikerklontjes (360 cal voor 1 koekje van ongeveer 70g).

Het koekje is een klein, droog, rond koekje dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt. Het is gemaakt van bloem, suiker, eieren, boter, zout, bakpoeder en chocoladeschilfers. Ook hier vind je ze met nougatinechips, hazelnootchips of andere zoetigheden…

En ik heb een tip voor zoetekauwen, maar vooral voor mensen met haast: heb je al gehoord van het ‘Mug Cookie’?

Het is een koekje gebakken in de magnetron, zonder afwas, gewoon een kopje en in 5 minuten!

Het resultaat is heerlijk; dus ja, het koekje heeft geen conventionele vorm, dat geef ik toe, maar dat maakt je smaakpapillen niet uit…

En voor degenen die glutenintolerant zijn, kun je maïs- en gierstmeel (elk 15 g) proberen, het resultaat is ook erg lekker.

cookies

Samengevat

  • De donut: de minst calorierijke ondanks het feit dat hij in een oliebad is gebakken.
  • De brownie: een tussenliggende bron van calorieën
  • Het koekje: het calorierijkst en het zoetst

Natuurlijk eten we ze niet elke dag, dus geen probleem!