Infusion, uw bondgenoot voor gezondheid en schoonheid

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

We horen meer over thee dan over kruidenthee, en toch biedt kruidenthee, waarvan het idee een beetje ‘ouderwets’ is en gekoppeld aan het geloof dat we het alleen ’s avonds voor een goede film kunnen drinken (plaid verplicht), een ruime keuze aan smaken, gezondheids- en schoonheidsvoordelen, evenals een ruime keuze aan aroma’s… Er is voor ieder wat wils!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De deugden van infusies en kruidenthee zijn onmiskenbaar: ze hebben een effect op je huid (stralende teint), je nagels, je haar en verbeteren ook je gezondheid: reinigend, ontgiftend, verbetert de transit, slaap of stress.

Wat zijn de verschillen tussen thee en infusies?

Allereerst moet je weten dat de termen kruidenthee/infusies en thee worden gebruikt om aromatische dranken te beschrijven die van planten zijn gemaakt. Tot zover alles goed!

Het verschil tussen deze dranken ligt in het feit dat kruidenthee en kruidenthee worden gemaakt van plantenextracten (kamille, sinaasappel, zoethout, verbena, linde, enz.). Er zijn evenveel mogelijke kruidentheeën als planten. Thee daarentegen wordt gemaakt van de bladeren van één enkele boom: de theeplant (Camellia sinensis). Voor de goede orde: de theeplant komt oorspronkelijk uit China.

In tegenstelling tot thee bevat de infusie geen theïne (een stimulerend middel dat net zo krachtig is als koffie) en kan daarom op elk moment van de dag gedronken worden. Thee daarentegen moet tijdens de maaltijd worden gedronken (3 uur voor en na de maaltijd), omdat het de goede opname van ijzer uit ons voedsel verhindert.

Een beetje geschiedenis?

Al duizenden jaren doen mensen (net als dieren) een beroep op de natuur om in hun voedingsbehoeften te voorzien of om bepaalde ziekten te behandelen. Het waren de beschavingen van het Middellandse Zeegebied en het Nabije Oosten, 4000 jaar voor onze jaartelling, die de basis legden voor wat nu bekend staat als fytotherapie: een alternatieve geneeskunde die alleen planten gebruikt om ziekten te behandelen. Het lijkt erop dat dit het uitgangspunt was voor de bereiding van kruidenthee.

In de oudheid maakten kruidendokters, druïden en artsen in het hele Westen een lijst van duizenden planten met therapeutische eigenschappen. De Romeinen en Grieken gebruikten de deugden van deze planten om zichzelf te behandelen door kruidenthee of kruidenkompressen te maken.

In de Middeleeuwen waren kruidentheeën de belangrijkste bron van farmaceutische supplementen. Vervolgens werd kruidenthee, gewaardeerd door de Chinezen, ingeruild voor thee.

In de zeventiende en achttiende eeuw werd kruidenthee gedronken in de overtuiging dat het de vruchtbaarheid en levensduur zou verhogen en zelfs tot onsterfelijkheid zou leiden… Lang leve de koning!

Tegenwoordig gebruiken we kruidenthee en de kracht van planten om ons te helpen beter te slapen, makkelijker te verteren, stress te verminderen, ons lichaam te ontgiften, etc. Voor een gezondere levensstijl, een “gezond leven”.

tisane

Planten met vele deugden – de keuze is aan jou!

Om stress en angst te verlichten

Kamille: een klein handje gele en witte bloemen volstaat voor een liter water om te profiteren van de deugden van deze plant. Kalmerend en ontspannend, kan het een bondgenoot zijn tijdens stressvolle periodes.

Citroenmelisse : staat bekend om zijn stressverlagende eigenschappen.

Tulsi: ook bekend als heilige basilicum, tulsi is een geneeskrachtige plant die oorspronkelijk uit India komt. In de Ayurvedische traditie is het een plant die helpt tegen stress en mentale uitputting. De bladeren worden gebruikt als een ontspannende infusie.

Papaver: met zijn delicate helderrode bloemen die in de lente bloeien, neefjes van de papaver, reguleren gedroogde papaverbloemen die in infusies worden gebruikt emoties en kalmeren ze stress.

Ginseng: in de Chinese traditie gebruikt om stress te verlichten dankzij het kalmerende effect op het lichaam en de adaptogene eigenschappen.

Meidoorn: rijk aan actieve ingrediënten met kalmerende en rustgevende eigenschappen. Het wordt gebruikt als een aftreksel om stress te verlichten. Het is ook een natuurlijk kalmeringsmiddel waarvan bekend is dat het hartkloppingen vermindert.

Ik ben helemaal voor een betere spijsvertering!

Kardemom: de koningin van de Indiase Ayurvedische geneeskunde, met eigenschappen die helpen bij kleine spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur.

Zoethout : staat bekend om zijn herstellende en beschermende eigenschappen op het slijmvlies van de maag en slokdarm. Het verzacht irritatie en ondersteunt de vorming van slijm, dat het maagslijmvlies beschermt tegen maagzuur.

Pepermunt: stimuleert de trage spijsvertering en bevordert de galafscheiding, essentieel voor de vertering van vetten. Een essentiële plant voor zware maaltijden. Het wordt al sinds de oudheid gebruikt voor zijn digestieve eigenschappen.

Venkel: staat al eeuwenlang bekend om zijn spijsverteringsbevorderende en opzwepende eigenschappen.

Citroenmelisse: bevordert de spijsvertering en is effectief tegen maagkrampen en darm- en spijsverteringskrampen veroorzaakt door stress. In een thee bevorderen de bloemen van citroenmelisse (bovengrondse deel) de galafscheiding en verzachten ze een opgeblazen gevoel, en helpen ze bij het afvoeren van gas dat de transit vertraagt.

Artisjok: van oudsher bekend om het stimuleren van de galproductie en het vergemakkelijken van de afvoer, maar pas op voor de bittere smaak!

Rozemarijn: hepatoprotectief (voor de lever) en goed voor de spijsvertering.

Wil je slapen als een roos?

Rooibos: deze struik is erg populair in Zuid-Afrika en bevat geen cafeïne. Rooibos heeft een licht kruidige smaak. In combinatie met licht kalmerende planten zoals hop en meidoornbloemen, en ontstressende zure sinaasappelbloesem, is het resultaat een infusie die perfect is voor een goede nachtrust!

Linde, kamille en citroenmelisse: al eeuwenlang bekend om hun ontspannende eigenschappen en heilzame effecten op de slaap. Drink ze ’s avonds voor het slapengaan als aftreksel, alleen of in combinatie. Voor tijdelijke slapeloosheid kun je ook kiezen voor een kruidenthee van valeriaan, met zijn ontstressende eigenschappen.

Wilgenroosje, passiebloem, oranjebloesem: ontspannende planten uit Azië.

Zoals je ziet zijn er zo veel planten met zo veel voordelen! Het is onmogelijk om ze allemaal op te noemen… Mijn vraag is: waarom zouden we onszelf dat ontzeggen? Laten we het beste maken van wat de aarde te bieden heeft.