Ik heb covid19 gehad: wat is het voedingsadvies?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Besmet zijn met covid-19 wordt over het algemeen als een echte psychologische schok ervaren. Vooral omdat de infectie betekent dat je niet in topvorm bent!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

  • We sporten minder, met de sluiting van groeps- en zaalsportactiviteiten.
  • We zijn vervallen in een soms onevenwichtige voedingsroutine, met een minder gevarieerd dieet.
  • We hebben de neiging om ons te buiten te gaan aan zoetigheden, vet voedsel en alcohol.

De paradox van deze infectie, de pied-de-nez van het virus, is dat de maatregelen die worden genomen om de verspreiding van het virus in te dammen en te beperken, ervoor zorgen dat we extra kilo’s aankomen, en als we besmet raken, riskeren we een ernstigere vorm van infectie, zoals hier beschreven: https://www.chu-lyon.fr/fr/une-etude-francaise-confirme-limportance-de-lobesite-dans-les-formes-graves-dinfections-covid-19

Dan, als we al verzwakt zijn, krijgen we te horen:

“Uw test is positief”.

Wat zijn de voedingsadviezen om door deze beproeving heen te komen?

Tijdens de infectiefase,

  • Blijf gehydrateerd: water is de essentiële drank van het lichaam!
  • Eet een evenwichtig, gevarieerd en gevarieerd dieet dat de voedingsstoffen, micronutriënten en antioxidanten levert die het immuunsysteem nodig heeft om zijn werk te doen.
  • Seizoensfruit en -groenten moeten bij voorkeur rauw worden gegeten, omdat de vitamine C tijdens het koken wordt vernietigd. Vitamine C is een van de belangrijkste voor het immuunsysteem.
  • Eet evenwichtig vet, verminder verzadigde vetzuren (vet vlees, boter, palmolie) door één keer per week koolzaadolie, noten en vette vis te eten. Dit zijn belangrijke bronnen van omega-3 vetzuren, die het immuunsysteem stimuleren en ontstekingsremmend werken.
  • Geef je darmflora een boost! Deze bacteriën spelen een rol in het immuunsysteem. Gefermenteerde producten zoals yoghurt, zuurkool en kombucha zijn hiervoor ideaal.
Restez hydraté

Na deze fase komt de fysieke herstelfase, bekend als de herstelfase.

Als er geen nawerkingen zijn, moet je doorgaan met een evenwichtig en gevarieerd dieet dat van nature rijk is aan mineralen, vitaminen en antioxidanten.

Aan de andere kant, als je anosmisch bent, d.w.z. als je je reukzin kwijt bent, liggen de zaken ingewikkelder!

Met het verlies van de reukzin gaat ook een deel van de smaak verloren die verbonden is met de reukzin: smaak, dat wil zeggen het deel van de reukmoleculen dat vrijkomt bij het kauwen en wordt opgepikt door het neusslijmvlies: retronasale reukzin. Dit verlies van smaakplezier is erg traumatisch vanuit psychologisch oogpunt.

We hebben alleen nog de basissmaaksensaties: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Weg is het plezier van het proeven van vers fruit of een bedwelmende specerij; weg is het plezier van het analyseren van de finesse van een goede fles wijn!

Dus wat gaan we doen? Wel, om dit verlies te compenseren en dit onrecht goed te maken, zullen we allemaal dezelfde aanpassingsreactie hebben: meer vet en meer suiker eten.

Een dubbele paradox!

Dit virus zorgt ervoor dat we extra kilo’s aankomen, terwijl we die al hebben sinds de sportscholen dicht zijn, en het risico op ernstige ziekten is groter bij overgewicht… Dit virus is duivels.

Maar dat weten we niet! We gaan samen reageren en ons hoofd omhoog houden, en controle houden over onze voeding.

  • door olfactorische training te doen, d.w.z. onze reukzin te heropvoeden. Want het is mogelijk om te herstellen, het is gewoon een kwestie van training en zelfhypnose! Het virus heeft het elektrische circuit van de infectie ontregeld, maar gelukkig hebben onze hersenen en zenuwen een groot herstelvermogen. Om te herstellen, moet je ofwel een revalidatiespecialist raadplegen, of een revalidatiekit voor de reukzin bestellen zoals die op deze site: https://perte-odorat.com/.

Twee van de drie mensen slagen erin te herstellen met olfactorische training, wat een effectieve techniek is, zoals de wetenschap heeft aangetoond.

  • door maximaal gebruik te maken van aromatische kruiden en specerijen zoals rozemarijn, tijm, bieslook, kaneel, komijn, kurkuma, chili, paprika, peper en vooral kurkuma: kurkuma is rijk aan antioxidanten en stimuleert zowel smaak als geur.

Beperk tegelijkertijd het gebruik van suikerhoudende, vette en zoute voedingsmiddelen. In feite hebben we de neiging om suiker, vet en zout toe te voegen om de smaak te verbeteren, wat hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten in de hand kan werken.