Ik zeg: stop met taboevoedsel!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Onbedwingbaar verlangen naar voedsel? Frustratie? Cravings? Schuldgevoel? Je kent dit liedje uit je hoofd en nu heb je besloten om jezelf ervan te bevrijden!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Als diëtist en voedingsdeskundige geef ik je een aantal tips om je daarbij te helpen!

Aan het einde van dit artikel zal je nieuwe liedje rijmen op vrijheid, plezier, eten zonder schuldgevoel en welzijn!

Wat is taboevoedsel?

Dit zijn voedingsmiddelen die geen deel meer uitmaken van je dieet omdat je ze uit je kast hebt verbannen, maar waar je nog steeds zo dol op bent… Kortom, dit zijn voedingsmiddelen die je nog steeds niet met een gerust hart kunt eten omdat je niet weet (of niet weet) hoe je de juiste hoeveelheid moet eten voor jouw behoeften!

Hoe kun je beter leven met deze voedingsmiddelen?

 • Maak een lijst van je taboevoedingsmiddelen en beperk je bij de herintroductie tot één of twee per week. Het doel is om geen deprivatie te hebben, om met een gerust hart alles te kunnen eten.
 • Voor elk soort taboevoedsel moet je een voorraad aanleggen: bewaar een exemplaar in je kast. Als het op is, koop je er nog een, enzovoort.
 • Aarzel niet om je taboevoedsel in porties te verdelen: een pakje M&M’s kan bijvoorbeeld meerdere kleine pakjes van 10 M&M’s worden. Denk aan gebak in individuele porties of koop 2 of 3 mini-viennoiserie in plaats van één grote. Dit zal je ook helpen om beter te leren proeven.

Vergeet niet dat een evenwichtig dieet over een zeer lange periode plaatsvindt.

envie de manger emotionnelles

Het is normaal om na lange maanden of jaren van restrictie aanvankelijk overmatig taboevoedsel te eten. Als je na het eten van een flinke hoeveelheid calorierijk voedsel wacht tot je weer honger hebt voordat je weer gaat eten, zal dit niet leiden tot gewichtstoename en je gewichtsverlies belemmeren!

Een paar weken “junk food” is vaak een noodzakelijke en natuurlijke overgang: je zult zien dat je er uiteindelijk snel genoeg van zult hebben. Het verlangen en de behoefte om fruit en groenten te eten is geen onbereikbare fantasie – je lichaam zal er uiteindelijk om vragen!

Emotionele trek

Meestal als je emoties voelt die je te intens vindt, probeer je ze te neutraliseren door te eten. Dit is ook waar troostvoedsel = voedsel dat me dik maakt omdat ik geen honger heb = onderdrukt voedsel = taboevoedsel.

Je emoties (stress, verdriet, boosheid, enz.) kunnen eetemoties worden: je bent bang om de controle te verliezen, bang om aan te komen of je voelt je schuldig over wat je hebt gegeten of gaat eten. Dit alles wordt zo ingewikkeld dat je geneigd bent tegen jezelf te zeggen, jammer dan, ik schaf gewoon alles af en dan zijn er geen verleidingen meer… Behalve dat je precies het tegenovergestelde effect veroorzaakt!

Mijn oplossingen om je emotionele verlangens te bestrijden:

 • Probeer jezelf bezig te houden, denk aan iets anders: een film, lezen, activiteit (creatief of sportief), etc.
 • Probeer jezelf te ‘ontspannen’ met verschillende middelen (ontspanningsaudio’s, podcasts, enz.)
 • Maak er een kwestie van wilskracht van en besluit om vol te houden en niet toe te geven aan je emoties, met je gezondheid in het achterhoofd!
lire un livre

Hoe kun je vrede sluiten met je dieet? Mijn advies:

 1. Plan je maaltijden/menu voor de week: plannen/organiseren = beter management, je geest vrijmaken = je gezonde gewicht op lange termijn behouden!
 2. Stop met jezelf te controleren: sluit vrede met wat je eet (wat je dik maakt is eten zonder honger, niets anders). Je bord is een bron van welzijn, je bondgenoot voor je gezondheid, geen troostobject. We moeten stoppen met vechten tegen eten en ermee gaan leven. Eet om te leven, niet om te eten!
 3. Luister naar je voedselsensaties: HONGER + SATIETIE + SMAAK => als het nodig is, kun je een dagboek bijhouden, notities maken over je sensaties, emoties en gevoelens zodat je daarna kunt lezen en begrijpen wat je doormaakt = je gewicht behouden en naar je lichaam blijven luisteren.
 4. Leer jezelf beter kennen zodat je dingen ten goede kunt veranderen: neem een stap terug van je eetgewoonten (soms moet je eten om jezelf te troosten, dat is OK, maar je zult moeten wachten tot de honger daarna terugkeert), kijk objectief naar je nieuwe gewoonten en de indruk dat je afvalt is slechts dat, een indruk… Het is allemaal een kwestie van balans OVER DE LANGE TERMIJN! Het is geen race tegen de klok, wees je er gewoon van bewust!
 5. Eet alles zonder je schuldig te voelen, niets maakt dik, niets maakt dik… Vergeet niet om je spijsvertering te laten rusten voor en na het overeten (zodat je honger hebt tijdens en weer honger hebt na het eten).
 6. Een goede nachtrust is de sleutel tot een gezond gewicht + Leef in het huidige moment: met volledig bewustzijn zodat je het beste uit elk moment kunt halen!

We zijn niet perfect!

Ik wil eindigen met een belangrijke opmerking: ja, we zijn niet perfect!

Het is normaal om in te storten, je schuldig te voelen en af te wijken van het “evenwichtige dieet”. We worden voortdurend overal en door alles verleid! Als we gaan winkelen, om brood te kopen, een tijdschrift, bij een benzinestation langs de snelweg… Kortom, het is normaal om onszelf te verwennen en we zijn vooral niet perfect, maar we leren van onze fouten – het belangrijkste is altijd om je best te doen!

Je gewicht is wat het nu is omdat je voortdurend compromissen sluit met jezelf en je omgeving! Accepteer jezelf zoals je bent, met je kwaliteiten en je fouten. Dat is de eerste stap en de rest volgt!