Barbecueën en evenwichtige voeding: een mogelijke combinatie?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Met de komst van warmer weer is het barbecueseizoen officieel begonnen! Met vet vlees, vette sauzen en calorierijke drankjes. Het is een ongezonde cocktail die je dik maakt nog voor je je zwembroek hebt aangetrokken! Tenzij je het onderstaande advies opvolgt om te genieten van gegrild vlees zonder een grammetje aan te komen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Kun je je een gezonde barbecue voorstellen?

Het is mogelijk, ook al is het op papier DE calorierijke maaltijd bij uitstek. Er wordt geschat dat je gemiddeld 3.000 calorieën binnenkrijgt als je deelneemt aan een barbecue… dat is veel!

Ter vergelijking: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert niet meer dan 2000 calorieën per dag voor vrouwen en 2500 calorieën voor mannen.

Met zijn 3000 calorieën doet de barbecue de tellers exploderen en dat in één maaltijd!

Maar het is uit den boze om jezelf iets lekkers en vooral gezelligheid met familie of vrienden te ontzeggen.

Je moet dus weten dat het mogelijk is om van de zon en de barbecue te genieten en toch gezond te eten.

viande et saucisse en train de griller au barbecue

Hoe pak je dat aan?

Laten we beginnen met de kern van de zaak: het vlees dat we grillen. Dat is een van de belangrijkste bronnen van vet bij een barbecue. We eten er vaak te veel van, en we kiezen niet altijd de juiste stukken (vanuit voedingsoogpunt).

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle vleessoorten even calorierijk zijn.

Over het algemeen is rood vlees ongeveer twee keer zo vet als wit vlees ( gemiddeld bevat rood vlees naar schatting 13% vet / wit vlees slechts 7%).

Wat minder bekend is, is dat er ook verschillen zijn tussen rood vlees: biefstuk of filet zal bijvoorbeeld minder vet zijn dan wat afkomstig is van de ribben, zoals ribbiefstuk of borst.

Een paar punten over barbecuegerechten

Hoe zit het met worst?

Die zijn erger! Worsten, of het nu chipolatas of merguez zijn, zijn bijna drie keer zo vet als rood vlees!

Het is bewerkt vlees, boordevol vet… daarom vinden we ze waarschijnlijk zo lekker.

Hoe zit het met vis?

Laten we voor vis gaan!

Waarom geen tonijnsteaks, zalmfilets of heerlijke gegrilde sardientjes in plaats van de gebruikelijke entrecôtes of merguez? Het is gemakkelijk te bereiden op de grill en net zo lekker om te eten.

En als extra bonus geniet je van de voordelen van Omega-3, de goede vetten die onze cardiovasculaire gezondheid verbeteren.

En hoe zit het met groenten?

Of ze nu gegrild zijn of gewoon naast de barbecue liggen, ze zijn de beste manier om de hoeveelheid vlees die je eet te beperken en toch je maag te vullen.

Voor een gezonde barbecue eet je idealiter 2/3 groenten en 1/3 dierlijke eiwitten, d.w.z. vlees. Het klinkt veel als je het zo zegt, maar het voordeel van groenten is dat je ze overal in kunt stoppen… zoals op kebab bijvoorbeeld, of tussen twee stukken vlees.

En de sauzen?

Ja, dan moet je voorzichtig zijn met alle “extra’s”, zoals de sauzen.

Het idee is niet om ze helemaal te schrappen – ze maken deel uit van een goede barbecue – maar om de voorkeur te geven aan de minst calorierijke. En laat ik heel duidelijk zijn: in deze strijd is onze vijand nummer 1… mayonaise! Want ook al is het heerlijk (vooral als het zelfgemaakt is), mayonaise is eigenlijk olie.

mayonnaise dans un barbecue

In plaats daarvan kun je beter sauzen op basis van tomaten gebruiken, zoals ketchup, of zelfs sauzen op basis van yoghurt. Met Griekse yoghurt kun je bijvoorbeeld een beetje citroen, peterselie, bieslook en mosterd toevoegen en dan heb je een geweldige caloriearme saus.

Hetzelfde geldt voor marinades, die vaak te veel olie bevatten. Je kunt de olie vervangen door sojasaus, mosterd of gewoon een beetje citroen.

Hier is een korte video over hoe je het aantal calorieën in je sauzen kunt verminderen:

En alcoholische dranken?

Alcohol bevat veel calorieën en hydrateert niet. In combinatie met de hitte is het risico op uitdroging groot als je barbecuet. Het probleem is dat we het ons niet altijd realiseren, maar uitdroging … maakt hongerig! Ons lichaam heeft niet wat het nodig heeft, dus doet het er alles aan om water te vinden.

En de eerste uitvlucht die het zal vinden is voedsel in de buurt. Daarom eet je meer als je uitgedroogd bent. Mijn advies is om tijdens een barbecue regelmatig water te drinken. En waarom geen bruisend water met een schijfje citroen als je van bruisen houdt!

Samengevat

Voor een gezonde barbecue:

  • Beperk vet rood vlees en worst.
  • Kies sauzen zonder olie.
  • Drink veel water.