Ayurveda op je bord – je zult schitteren!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Na mijn reis naar India 3 jaar geleden, de culinaire ontdekkingen en de 5 zintuigen die bruisten tijdens dit ongelooflijke verblijf, ontdekte ik de Ayurvedische levenskunst, rechtstreeks geïmporteerd uit dit prachtige land.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is Ayurveda? De letterlijke vertaling is “wetenschap van vitaliteit”. Het is een vorm van geneeskunde die meer dan 5000 jaar geleden ontstond in het noorden van India. Deze vorm van geneeskunde wordt nu erkend door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en zou ons de sleutels geven tot een optimale gezondheid!

Er is een Indiaas spreekwoord dat zegt “als je gezond eet, heb je geen medicijnen nodig; als je ongezond eet, verspil je de tijd van je dokter “.

Maar wat als Ayurveda de oplossing was voor je gezondheidsproblemen?

Laten we eens een kijkje nemen…!

Ayurvedisch eten en koken: wat is het?

De Ayurvedische keuken is rijk aan smaken en geuren, zeer kleurrijk en vanuit voedingsoogpunt interessant (grote hoeveelheden vitaminen en mineralen: wij zijn er dol op!), gebaseerd op de 6 smaken: zoet, zout, pittig, bitter, samentrekkend (=bitter) en zuur.

De juiste combinatie van voedingsmiddelen verhoogt je vitale kracht (Ojas) en vergemakkelijkt ook de afvoer van afvalstoffen en residuen uit het lichaam (Ama). Zoet voedsel versterkt en zuivert bijvoorbeeld het organisme, terwijl zout voedsel de weefsels verzacht en energie geeft. Volgens Ayurveda moet een maaltijd ten minste drie van de zes smaken bevatten om gezond en evenwichtig te zijn. Het is belangrijk om je Ayurvedische constitutie te kennen en de smaken te kiezen die het meest overeenkomen met je dominante dosha (er zijn er 3, Vata, Pitta en Kapha: ga online en doe een test om erachter te komen met welke van de natuurkrachten je overeenkomt)!

De 6 smaken van het Ayurvedische dieet in evenwicht brengen:

 • Zoet: kaneel, honing, suiker, rijst, bieten, wortelen, fruit, enz. => geeft stabiliteit aan het lichaam
 • Zout: zeezout, zeewier, voedingsmiddelen met toegevoegd zout, etc. => vergemakkelijkt opname
 • Pikant: uien, mosterdzaad, gember, peper, radijs, etc. => ontgift het lichaam
 • Bitter: koriander, komijn, brandnetel, enz. => helpt gal afscheiden en vergemakkelijkt het werk van de lever
 • Adstringerend: kurkuma, zeewier, aubergine, soja, onrijpe bananen, enz. => verstevigt de weefsels
 • Zuur: citroen, ananas, yoghurt, tomaat, grapefruit, spinazie, etc. => smaakversterker

Het Ayurvedische dieet raadt aan om geen vlees, vis en soms zelfs eieren te eten, wat de gerechten vegetarisch maakt. In de bereidingen wordt yoghurt en kaas gebruikt.

Ayurvedische recepten bevatten ook veel specerijen en aromatische kruiden, waarvan sommige een gunstig effect hebben op je spijsvertering, smaak toevoegen aan je gerechten en je in staat stellen om minder zout toe te voegen aan je gerechten (en zo hart- en vaatziekten te voorkomen). Een dubbel voordeel!

Je zintuigen worden wakker en geprikkeld en je kunt niet anders dan bewust eten, genieten en de tijd nemen om te genieten.

alimentation ayurvédique

Het oog van een diëtist voor duidelijkheid

Er zijn gouden regels voor het Ayurvedische dieet (die je kunt vinden op de website: www.ayurveda-france.org) die degenen die deze methode willen uitproberen aanmoedigen om rustig te eten, de tijd te nemen om hun eten te kauwen, de gerechten die elke dag worden gegeten te variëren, etc. Deze regels, ook al zijn ze een beetje beperkend, kunnen voor sommigen echt gunstige effecten hebben op de beperkte eter: degenen die zichzelf uitputten en die voortdurend jojoën met hun gewicht!

Blijf echter kritisch en volg niet blindelings regels waarvan je de auteur niet kent of waarvan de ernst twijfelachtig is.

Vanuit voedingsoogpunt lijkt Ayurvedische voeding een interessant alternatief voor mensen die te veel eiwitten eten of voor anderen die te weinig groenten, peulvruchten, specerijen en kruiden in hun bereidingen gebruiken.

De Ayurvedische keuken is rijk aan vezels, vitamines, mineralen en plantaardige eiwitten en wordt aanbevolen als onderdeel van een dieet dat weer in evenwicht moet worden gebracht.

Ayurvedisch koken stelt je in staat om nieuwe smaken te ontdekken, los te komen van je eetgewoonten (zodat je niet rondloopt met 4/5 beproefde recepten) en je maaltijden exotisch te maken.

Ayurvedisch eten is geen beperkend dieet maar een levenskunst, dus het zal je niet opsluiten in een dieet dat de kilo’s opjaagt! Oef!

De Ayurvedische keuken is gezond, evenwichtig en gebaseerd op het luisteren naar de sensaties van eten: de tijd nemen om te eten, te kauwen, in een rustige sfeer, genietend van de smaken van het gerecht. Het moedigt je aan om niet te eten op basis van je emoties (stress, verveling, woede…) maar op basis van je honger- of verzadigingsgevoel.

Advies van de diëtist: om een stabiel gewicht te behouden, varieer je menu’s, probeer culinaire uitdagingen, ontdek nieuwe smaken die je nog nooit hebt geprobeerd, ga naar exotische kruidenierswinkels, je zult niet teleurgesteld zijn!

Ayurvedisch koken – receptideeën

Boost” drank voor 1 persoon :

 • 1/2 banaan
 • 1 sinaasappel
 • 1 kiwi
 • 1 eetlepel biergistvlokken
 • 1 theelepel tarwekiemvlokken

Mix alle ingrediënten samen.

Rijk aan vitamine C en B en kalium.

Soep goed voor je lever, voor 6 personen:

 • 4 broccoli
 • 2 courgettes
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel mosterdzaad
 • 20 muntblaadjes
 • 1 theelepel zout
 • Peper
 • 1 pak sojaroom

Snijd de groenten in blokjes. Kook ze in een braadpan met een bodempje olie waarin je van tevoren de mosterdzaadjes, munt, ui en knoflook hebt verwarmd.

Giet kokend water over de groenten tot halverwege, dek af en laat 25 minuten op laag vuur koken.

Voeg aan het einde van de kooktijd de sojaroom toe.

Deze soep is rijk aan vezels, vitamine C, K, B9 en provitamine A.