Veganisme: een dieet of een rage?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Heb je wel eens gehoord van vegetarisch eten? Veganistisch eten? Of deze Veggie/Gezonde levensstijl die helemaal in is?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Is veganistisch eten echt gezond voor je? Is het gewoon een mode om bij een groep inspirerende mensen te horen?

Als leergierige diëtist-voedingsdeskundige ging ik op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Ik las, interviewde veganisten en leerde over het veganistische dieet om de geheimen ervan aan jou te onthullen!

Het begin van de geschiedenis van veganisme

De veganistische trend gaat terug tot 1944, toen de Vegan Society en de heer Donald Watson (een Engelsman) het woord “veganistisch” uitvonden. Het komt voort uit het vegetarisme. In Frankrijk moesten we wachten tot 2010 om de eerste Vegan Society te vinden en in 2013 om de term “veganisme” te zien verschijnen in de Hachette en vervolgens in 2015 in de Larousse.

Op dit moment zijn er geen concrete cijfers over het aantal veganisten in Frankrijk; afhankelijk van de bron varieert het tussen 0,01 en 3% van de bevolking.

Sinds 1944 zijn er tal van verenigingen opgericht, waaronder L214 Éthique & Animaux, dat in 2008 werd opgericht met de volgende doelstellingen: verslag uitbrengen over de realiteit van de meest wijdverspreide praktijken in een poging om illegale praktijken te laten bestraffen, de negatieve gevolgen van het consumeren van dierlijke producten aantonen, alternatieven voorstellen en ten slotte het publieke debat over de toestand van dieren aanwakkeren.

L214 Éthique & Animaux publiceert deze informatie op haar websites en produceert video’s, folders en brochures. Het doel is om de realiteit van dierboerderijen en slachthuizen te onthullen.

Veganistisch of vegetarisch? Wat is het verschil?

Vegetarisch zijn betekent geen vlees eten. Dit dieet kan vis, zeevruchten en eieren bevatten.

Veganistisch zijn betekent geen dierlijk vlees of dierlijke producten (eieren, melk, kaas, honing, enz.) eten. Het betekent dat je weigert wol, zijde of leer te dragen (om over bont nog maar te zwijgen!) of cosmetica te gebruiken die dierlijke vetten bevatten. Dierproeven zijn niet toegestaan, en niets waarbij dieren op wat voor manier dan ook worden uitgebuit (vergeet een bezoek aan de dierentuin, een middag in het circus of een ritje in een paardenkoets!)

“Veganist zijn is je een wereldburger voelen “, legde Rudy, een veganist, me uit.

Het is een aardingsfilosofie waarbij we allemaal dezelfde planeet delen.

Uiteindelijk betekent veganist zijn het veranderen van onze huidige consumptiepatronen in een maatschappij van overconsumptie, waarbij het doel is om te consumeren zonder onze eigen gezondheid of die van anderen te schaden, en zonder de hulpbronnen van onze planeet (onder andere water) te verspillen.

bol vegan

Wat eet je als je veganist bent?

100% plantaardig!

Door deze manier van eten kun je nieuwe producten ontdekken zoals oliën met uitgesproken smaken (vlas, camelina, chaire, koolzaad of sesam), aquafaba (water van kikkererwten dat opklopt als eiwit en waarmee je gebak kunt maken) of “nepkazen” waarmee je de smaak van deze geliefde producten kunt herontdekken terwijl je de dieren respecteert en beschermt. We eten zaden, granen, fruit, groenten, oliehoudende zaden, enz. Het menu is gevarieerd! Je kunt veganistische restaurants proberen als je daar niet bekend mee bent.

Vegan zijn geeft je ook de kans om andere toegewijde, onafhankelijke winkels te ontdekken.

Is veganistisch zijn een rage?

Laat één ding duidelijk zijn: veganist zijn is veel meer dan een “houding”! Het is een echte toewijding aan de afschaffing van alle vormen van uitbuiting van dieren.

De nogal trendy koosnaam ‘veggie’ wordt op allerlei manieren gebruikt op sociale netwerken en lijkt te rijmen met succes en glamour, en staat ook synoniem voor ‘gezond’ leven… 100% plantaardig eten is niet langer een randverschijnsel en steeds meer mensen omarmen deze levensstijl.

Wist je dat beroemdheden als Tobey Maguire, Jared Leto, Nathalie Portman en Gwyneth Paltrow veganistisch zijn?

Volgens Rudy, die al vele jaren veganist is, zijn dit inspirerende mensen die een rolmodel zijn voor jong en oud, die echt toegewijd zijn aan hun levensstijl en die uiteindelijk door hun invloed deze levensfilosofie een stem zullen geven! Het lijkt positief dat beroemdheden openlijk voor hun levensstijl uitkomen, want zoals Gwenaelle, die al 2 jaar veganist was toen ik haar ontmoette, me erop wees, spreken topsporters als Novak Djocovic en Rich Roll, die ook veganist zijn, het gangbare idee tegen dat het volgen van dit dieet een bron is van tekorten, slankheid en fysieke vermoeidheid.

Voor Gwenaelle is veganist zijn geen trend, het is geen voorbijgaande rage, “veganisme is een persoonlijke benadering die blijft duren”.

Vandaag de dag zien we de opkomst van nieuwe veganistische producten: ijsjes, gebak, yoghurt en cosmetica.

Groene mode is booming: textiel, schoenen, enz. Veel merken bieden ethisch of “diervriendelijk” winkelen aan.

Het voedingsadvies van de diëtist

Eiwittekort? Mineralen? Welnee!

Veganistische voeding is gezond, volstaat qua voedingswaarde en kan nuttig zijn bij de preventie en behandeling van bepaalde ziekten. Veganistisch zijn is ook een manier om elders voedingsstoffen te zoeken en te vinden die essentieel zijn voor onze gezondheid, onze smaakpapillen te stimuleren, nieuwe smaken en texturen te ontdekken en, last but not least, een actieve rol te spelen in ons dieet.

Eiwitten? Je vindt het in planten, peulvruchten of producten zoals tofu, seitan of tempeth, en de combinatie van granen en peulvruchten geeft je de dierlijke eiwitten die je anders misschien zou missen.

Hoe zit het met ijzer? Het zit in zeewier, cacao, zaden en peulvruchten, maar laat je niet misleiden door het feit dat plantaardig ijzer minder gemakkelijk wordt opgenomen, dus zorg ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt bij je maaltijd.

Omega 3? Die zitten in oliën, zaden, noten en volkoren granen.

En vitamine B12? Komt alleen voor in dierlijke producten, is essentieel voor de vernieuwing van rode bloedcellen en suppletie wordt sterk aanbevolen!

Ik wil Rudy bedanken voor zijn zeer aangename interview, evenals Gwenaelle, twee jonge veganisten met wie ik graag tijd doorbracht, praatte en leerde!