Diëtist VS Voedingsdeskundige: overeenkomsten en verschillen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De termen “diëtist” en “voedingsdeskundige” worden vaak gebruikt als het gaat om het inschakelen van professionals om je te helpen met je dieet en/of gewichtsproblemen. Deze twee beroepen worden zo vaak door elkaar gehaald, of zelfs als synoniem beschouwd, dat het moeilijk is om er echt onderscheid tussen te maken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoewel ze veel punten gemeen hebben, is het belangrijk om ze van elkaar te onderscheiden. Hier volgt een nadere blik op deze twee beroepen om je te helpen de dingen duidelijker te zien.

Gemeenschappelijke punten

Laten we eerst eens kijken naar de punten van overeenkomst tussen de beroepen diëtist en voedingsdeskundige om de reden te verklaren voor de frequente verwarring die aan deze twee begrippen wordt toegeschreven.

Différence entre nutritionniste et diététicien.
Diëtisten en voedingsdeskundigen zijn gezondheidsprofessionals die werken op het gebied van voeding.

Dezelfde roeping

In het algemeen hebben diëtisten en voedingsdeskundigen dezelfde roeping, namelijk diëten voorstellen die perfect zijn aangepast aan de behoeften van elke patiënt. Om een programma op maat op te stellen, houden ze rekening met verschillende criteria zoals leeftijd, geslacht, levensstijl en eetgewoonten, maar ook met de redenen waarom patiënten hen in de eerste plaats raadplegen.

Beide specialisten hebben een grondige kennis van de samenstelling van voedingsmiddelen, hun effecten op de gezondheid en hun energiewaarden.

Gelijke voorwaarden voor consulten

Als gezondheidsdeskundigen zijn diëtisten vrij om hun eigen tarieven te bepalen, die variëren afhankelijk van hun locatie, kwalificaties, specialisaties en manier van werken. Over het algemeen varieert het consulttarief tussen €25 en €70.

Diëtisten kunnen in een privépraktijk werken of in ziekenhuizen in samenwerking met andere artsen. Ze kunnen ook werken in instellingen zoals scholen of bedrijven. Hun honoraria worden echter niet terugbetaald door de sociale zekerheid, omdat ze geen artsen zijn.

Voedingsdeskundigen kunnen ook hun eigen tarieven bepalen, gebaseerd op dezelfde criteria als diëtisten. De kosten van een consultatie kunnen variëren tussen €20 en €90. Net als diëtisten kunnen voedingsdeskundigen ook als zelfstandige professionals werken, hun eigen praktijk openen of in een ziekenhuis werken.

In tegenstelling tot diëtisten vergoedt de sociale zekerheid echter een deel van de kosten voor consulten, op voorwaarde dat aan bepaalde criteria wordt voldaan.

Identieke kwaliteiten

Zowel diëtisten als voedingsdeskundigen moeten over de volgende kwaliteiten beschikken om hun beroep naar behoren te kunnen uitoefenen. Ten eerste moeten ze aandacht hebben voor de behoeften van hun patiënten. Ze proberen de echte oorzaken van de problemen van hun patiënten te achterhalen en moeten rekening houden met alle details die hun patiënten hen vertellen.

Ten tweede moeten ze zo objectief mogelijk zijn, zonder patiënten te bekritiseren of hen een schuldgevoel aan te praten. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie en het overwinnen van de communicatiebarrière zijn essentiële stappen die ze in elk geval tot een goed einde moeten brengen.

Ten derde moeten ze weten hoe ze zich aan elke patiënt moeten aanpassen. Het moeilijkste aan deze baan is dat er geen kant-en-klare recepten zijn, maar dat elk geval zijn eigen behandeling heeft en het aan de diëtist of voedingsdeskundige is om de juiste formule te vinden.

Tot slot moeten de twee specialisten de tijd nemen om elk geval te analyseren zonder zich te haasten. Consulten moeten de vorm aannemen van een dialoog, niet van een snelle ondervraging. Dit is de enige manier om de patiënt zich volledig open te laten stellen.

Verschillen

Laten we overgaan naar de verschillen tussen deze twee beroepen, zodat je ze in de toekomst niet met elkaar verwart.

Verschillende opleidingen

Medische opleiding voor voedingsdeskundigen

Voedingsdeskundigen zijn gediplomeerde artsen die gespecialiseerd zijn in voeding. Na zes jaar geneeskunde kunnen ze zich specialiseren in een aantal gebieden, zoals endocrinologie en diabetes.

Ze vervolgen hun studie om twee jaar later een universitair diploma of een interuniversitair diploma in voeding te behalen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze twee diploma’s niet worden erkend door de Conseil National de l’Ordre des Médecins. Ze kunnen hun opleiding afronden door een Diplôme d’Etude Spécialisée Complémentaire te behalen.

Différence entre nutritionniste et diététicien.
In tegenstelling tot diëtisten hebben voedingsdeskundigen een diploma geneeskunde.

Paramedische opleiding voor diëtisten

Diëtisten moeten eerst een baccalaureaat wetenschappen, een baccalaureaat gezondheids- en sociale wetenschappen en technologieën of een baccalaureaat laboratoriumwetenschappen en technologieën behalen. Daarna volgen ze na 2 jaar een BTS in diëtetiek of een universitair diploma in biologische techniek met een optie diëtetiek.

Verschillende rollen

De rollen van voedingsdeskundigen en diëtisten zijn ook verschillend. De eerste treedt op als arts en kan patiënten behandelen die lijden aan voedingsgerelateerde ziekten zoals diabetes, cholesterol en obesitas. Ze zijn bevoegd om medicijnen voor te schrijven en medische onderzoeken uit te voeren voor hun patiënten.

Voedingsdeskundigen kunnen ook patiënten behandelen die lijden aan boulimia, anorexia en allerlei soorten voedselfobieën.

Diëtisten daarentegen richten zich op het herbalanceren van diëten met het oog op afvallen, aankomen of het verbeteren van de levensstijl van mensen die lijden aan dieetgerelateerde aandoeningen (diabetes, cholesterol, enz.).

Ze treden op als trainers en coaches en monitoren regelmatig de vooruitgang van patiënten tijdens hun dieet. Ze kunnen werken met kinderen, adolescenten en volwassenen, maar ook met zwangere vrouwen.

De manier waarop ze werken

Over het algemeen anticiperen, diagnosticeren en behandelen voedingsdeskundigen eetstoornissen. Ze moeten geraadpleegd worden om voedingsgerelateerde cardiovasculaire en metabolische pathologieën zoals diabetes, jicht en cholesterol te behandelen. Ze kunnen ook medische behandelingen toedienen.

De rol van de diëtist beperkt zich tot het trainen en voorlichten van patiënten over gezonde eetgewoonten. Hij of zij stelt op maat gemaakte dieetprogramma’s op en zorgt ervoor dat deze ten minste gedurende de hele behandeling worden nageleefd. Huisartsen verwijzen patiënten met stofwisselingsstoornissen vaak door naar de diëtist, die hen het juiste dieet zal aanbevelen.

Bekijk voor meer informatie onze stadsgidsen met de beste diëtisten/voedingsdeskundigen: