Welke probiotica kunnen je helpen afvallen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën of gist, waarvan gedacht wordt dat ze gunstig zijn voor het lichaam, met name het spijsverteringsstelsel. Wanneer ze worden geconsumeerd als voedsel of voedingssupplementen, worden ze verondersteld gunstige bacteriën in het spijsverteringskanaal te behouden of te herstellen, met alle voordelen voor de gezondheid van dien. De voordelen van probiotica voor de spijsvertering hebben een positieve invloed op gewichtsverlies. Van bepaalde probiotica, in het bijzonder bepaalde bacteriën zoals lactobacteriën en specifieke bifidobacteriën, is aangetoond dat ze nuttig zijn bij gewichtsverlies. Maar dat zijn niet de enige! Dus, welke probiotica kunnen je helpen om af te vallen?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat zijn de beste afslankprobiotica?

Het consumeren van bepaalde probiotica kan je helpen om je doelen voor gewichtsverlies te bereiken. Probiotica zijn nuttig om af te vallen omdat ze de vetopname remmen, de bacteriële verhoudingen in de darmen helpen stabiliseren, de vetverbranding bevorderen en vetopslag vertragen. Ze helpen ook de stofwisseling te verbeteren en de eetlust onder controle te houden. Een aantal probiotica, met name lactobacteriën en bifidobacteriën, die afslankers zijn, kunnen gewichtsverlies veroorzaken.

Lactobacteriën

Lactobacillus gasseri

Lactobacillus gasseri (L. gasseri) is een afslankprobioticum. Deze probioticastam is een melkzuurbacterie (produceert melkzuur) en komt van nature voor in moedermelk. Het helpt om het gewicht te reguleren en overtollig gewicht te verliezen. Het helpt je gewicht te verliezen. Het vermindert vetopslag, in het bijzonder abdominale adipositas, waardoor je gewicht rond de buik kunt verliezen. Deze probiotische stam heeft het bijzondere vermogen om de ophoping van lichaamsvet, buikvet en vet onder de huid, tailleomtrek en heupomtrek te verminderen. Het voorkomt de opname van vet. Dus als vet niet wordt opgenomen, kan het niet worden toegevoegd aan het lichaamsgewicht.

Deze probiotische stam zou het vermogen hebben om de chemische signalen die gebruikt worden om vet te verwerken te wijzigen, waardoor gewichtsverlies wordt vergemakkelijkt. Het verlaagt ook het cholesterol- en triglyceridengehalte. Het vermindert ook het lichaamsgewicht, met name de BMI (body mass index).

Lactobacillus paracasei

Lactobacillus paracasei is een van de vele soorten nuttige bacteriën die deel uitmaken van de microflorapopulatie in de darmen. Deze probiotische bacteriestam behoort tot de Lactobacillaceae familie en het Lactobacillus geslacht. Het is een melkzuurbacterie die de spijsvertering van producten op basis van lactose bevordert, pathogene bacteriën bestrijdt en de stofwisseling verbetert.

Het helpt ook om vetophoping te verminderen, de grootte van vetcellen te verkleinen en af te slanken. Het remt ook de vetopname en verandert de vetopslag, waardoor het helpt om vetweefsel en vetproductie te verminderen. Lactobacillus paracaseiis een probiotische stam die helpt om het lichaamsgewicht te verminderen.

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus plantarum behoort tot de Lactobacillaceae familie en is een probiotische stam. Deze melkzuurbacterie is aanwezig in het spijsverteringsstelsel en de mondholte van het menselijk lichaam. Hij draagt niet alleen bij aan de fermentatie van veel plantaardig voedsel, maar blijkt ook een beschermend effect te hebben tegen darminfecties, met eigenschappen die mogelijk ziekteverwekkers helpen afremmen en de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom verlichten.

Gewichtsverlies wordt ook gemakkelijker met deze probiotische stam, die helpt bij het verminderen van het lichaamsgewicht en het percentage lichaamsvet. Het verlaagt de glucose-, insuline- en leptinespiegel. Het helpt je dus om gewicht te verliezen en gezond af te vallen.

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus is een probiotische stam die behoort tot de groep lactobacteriën. Deze heilzame bacterie is afgeleid van de menselijke darmmicrobiota en bevordert een goede spijsvertering en een gezond immuunsysteem, terwijl het lichaamsgewicht en gewichtstoename vermindert.

Het is nuttig in de strijd tegen obesitas of overmatige ophoping van lichaamsvet. Het beschermt tegen de ophoping van vet in weefsels veroorzaakt door een vetrijk dieet. Het vermindert dus adipositas, vetmassa en vetgehalte in de lever. Lactobacillus rhamnosus vergemakkelijkt gewichtsverlies en gewichtsbehoud, waardoor mensen effectief kunnen afvallen.

Bifidobacteriën

Bifidobacterium breve

De probiotische Bifidobacterium breve is een bifidobacterie van het geslacht Bifidobacterium. Het produceert bioactieve bestanddelen (geconjugeerd linolzuur), azijnzuur en melkzuur. Het kan suiker fermenteren en helpt bij het afbreken van voedsel. Dit afslankprobioticum verbetert de stofwisseling en vermindert buikvet en viscerale vetophopingen. Het vermindert de hoeveelheid lichaamsvet en gaat vetabsorptie tegen. Het vermindert lichaamsvet met een merkbare vermindering van vetweefsel. Het gaat de ontsteking van vetweefsel tegen die obesitas bevordert. Op deze manier vermindert het probioticum Bifidobacterium breve gewichtstoename en helpt het mensen gewicht te verliezen.

Bifidobacterium animalis

Bifidobacterium animalis is een probiotische bacteriestam die de dikke darm bevolkt en van nature in het spijsverteringskanaal leeft. Deze melkzuurbacterie produceert ook azijnzuur, ethanol en mierenzuur. Door bij te dragen aan het welzijn van het maag-darmkanaal en het voorkomen van maag-darmsymptomen, is het van groot voordeel voor de gezondheid. Het helpt bij de bestrijding van obesitas door het verminderen van visceraal buikvet bij mensen met overgewicht of lichte obesitas. Op deze manier helpt het vetniveaus te verlagen, obesitas te voorkomen en de body mass index (BMI) te verlagen.

Natuurlijk afslankvoedsel en probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die in voedingsmiddelen voorkomen. Deze voedingsmiddelen worden daarom beschouwd als natuurlijke probiotica met gezondheidsvoordelen. Met deze natuurlijke biologische probiotische voedingsmiddelen kun je grote hoeveelheden probiotica consumeren in de vorm van gefermenteerd voedsel. Door melkzuurfermentatie of lacto-fermentatie (fermentatie met melkzuurbacteriën of melkfermenten) kunnen natuurlijke probiotica worden geproduceerd met probiotische voedingsmiddelen die rijk zijn aan goede bacteriën.

Bepaalde (lacto-gefermenteerde) plantaardige en zuivel voedingsmiddelen bevatten probiotica en zijn ook de beste natuurlijke probiotica voor gewichtsverlies.

Natuurlijke plantaardige afslankprobiotica

Zuurkool

Zuurkool of gefermenteerde kool is een natuurlijk gefermenteerd voedingsmiddel. Lacto-fermentatie, waarbij de suiker in de kool wordt omgezet in zuur, verandert de voedingswaarde van deze groente. Dit proces maakt van zuurkool een echte plantaardige bron van probiotica en een voedings- en vermageringsmiddel. Dit gerecht op basis van lactogisting bevat weinig calorieën en heeft tal van voordelen voor de gezondheid. Om optimaal te profiteren van de afslankende effecten van zuurkool, kun je het het beste niet combineren met vleeswaren of ander minder gezond voedsel. Biologische of rauwe zuurkool is een gezonde voeding voor de darmflora, met tal van voordelen voor de gezondheid. In tegenstelling tot gekookte of gesteriliseerde zuurkool, bevat rauwe of biologische zuurkool nuttige of probiotische bacteriën.

La choucroute est une des meilleures sources végétales de probiotiques
Zuurkool is een van de beste plantaardige bronnen van probiotica
Tempeh

Tempeh is een gerecht gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Dit Indonesische gerecht, rijk aan probiotica, is een goede bron van complete eiwitten en biedt consumenten alle voordelen van fermentatie, met gunstige effecten op de spijsvertering en het immuunsysteem. Het is een nuttig natuurlijk hulpmiddel om af te vallen.

Augurken

Gefermenteerde augurken (gemaakt door melkzuurfermentatie) zijn een bron van probiotica die goed zijn voor het lichaam. Het is een hulpmiddel van onschatbare waarde om af te slanken. Het heeft ook voordelen voor de spijsvertering (het verbetert de gezondheid van de spijsvertering). Augurken bevatten weinig calorieën en zijn uitstekend in vitamine K en natrium. Kies voor biologische, natuurlijk gefermenteerde augurken om te profiteren van de voordelen van deze lacto-gefermenteerde groente.

Kombusha

Komboucha is een gefermenteerde thee. Het is het resultaat van een mengsel van gist, bacteriën, suiker en thee die je laat fermenteren. Deze lacto-gefermenteerde drank met zijn vele deugden komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten (Mongolië). Deze natuurlijke probiotische drank brengt de darmflora weer in evenwicht en bevordert de spijsvertering; hij helpt ook darmziekten voorkomen. Dit afslankmiddel bevat weinig calorieën en is rijk aan probiotica (levende micro-organismen) en voedingsstoffen (mineralen, vitaminen). Het is waarschijnlijk een hulpmiddel bij het afslanken en kan helpen om die extra kilo’s kwijt te raken, met bestanddelen (probiotica) die goed zijn voor de gezondheid en het figuur.

Natuurlijke afslankprobiotica op basis van zuivel

Yoghurt

Zuivelproducten, vooral yoghurt, zijn de beste leveranciers van goede bacteriën of probiotica. Yoghurt is gefermenteerde melk. Het is het resultaat van melkzuurfermentatie, waarbij twee melkzuurfermenten (lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus) worden toegevoegd aan de grondstof, melk. Deze fermenten fermenteren de melk om yoghurt te produceren.

Yoghurt is daarom verrijkt met probiotische bacteriën die de spijsvertering bevorderen en het immuunsysteem ondersteunen. Van deze micro-organismen wordt ook gedacht dat ze een rol spelen bij gewichtsverlies. Yoghurt gemaakt van gefermenteerde melk (met melkzuurbacteriën) is veel beter en wordt in verband gebracht met talloze gezondheidsvoordelen.

yaourt
Yoghurts zijn rijk aan ‘goede’ bacteriën
Kaaskorrels

Kaas is een zuivelvoedingsmiddel. Het is het resultaat van de fermentatie van melk door melkzuurbacteriën. Gefermenteerde kazen zijn rijk aan probiotica, vooral in de korst. Deze probiotica zijn nuttig voor de spijsvertering en om de immuniteit te verhogen.

De korst van bepaalde kaassoorten (ongepasteuriseerde harde of zachte kaas), die rijk is aan probiotica, is goed voor de gezondheid.

Melkkefir

Melkkefir is een gefermenteerde melkdrank gemaakt van kefirkorrels van koe-, schapen- of geitenmelk. Kefirkorrels zijn in feite een massa van gisten (Saccharomyces kefir en Candida kefir) en melkzuurbacteriën (Lactobacillus caucasicus, Lactobacillus casei, Streptococcus lactis). Dit zuivelproduct ondergaat een fermentatieproces onder invloed van gisten en melkzuurbacteriën.

Kefir is licht verteerbaar, bevat weinig calorieën en suiker en is rijk aan calcium, vitamine B, foliumzuur en eiwitten. Het voorziet het lichaam van probioticastammen die het gewicht reguleren, een betere spijsvertering bevorderen en het immuunsysteem versterken.

Probiotica voor gewichtsverlies: biologische voedingssupplementen verkrijgbaar in de apotheek

Natuurlijke probiotica zijn verkrijgbaar in plantaardige of zuivelproducten of in de vorm van voedingssupplementen die in de apotheek worden verkocht. Deze voedingssupplementen zijn probiotische voedingsmiddelen die in de apotheek verkrijgbaar zijn in de vorm van capsules, tabletten, capsules of poeder. Sommige voedingsmiddelen leveren niet genoeg probiotische stammen, dus deze voedingssupplementen zijn probiotische supplementen waarmee je kunt genieten van de vele voordelen van deze goede bacteriën en kunt profiteren van een probiotische behandeling die verkrijgbaar is in de apotheek.

In de apotheek moet je echter de voorkeur geven aan probiotische supplementen van natuurlijke of biologische oorsprong, met gezonde ingrediënten en zonder additieven, chemische moleculen of pesticiden. Ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten of ingrediënten van voornamelijk plantaardige oorsprong, zonder toevoegingen, zonder GGO’s en zonder allergenen. Qua keuze kun je het beste kiezen voor biologische voedingssupplementen die probiotische stammen bevatten die compatibel zijn met de doelstellingen voor gewichtsverlies. Om dit te doen is het belangrijk om de voorkeur te geven aan biologische probiotische voedingssupplementen die één of meer probiotische stammen bevatten die specifiek zijn voor gewichtsverlies.

probiotique pour perdre du poids

Wat zijn probiotica?

In de populaire verbeelding zijn bacteriën micro-organismen die schadelijk zijn voor het lichaam. Hoewel bacteriën van buitenaf waarschijnlijk schadelijk zijn als ze het lichaam binnendringen, herbergt het lichaam een veelheid aan nuttige bacteriën van verschillende soorten. Probiotica zijn een van deze nuttige bacteriën.

Het zijn levende micro-organismen of bacteriën die gunstig zijn voor de gezondheid als ze in voldoende hoeveelheden aanwezig zijn. Probiotica zijn voornamelijk bacteriën van menselijke, zuivel- of plantaardige oorsprong. Ze zijn van nature aanwezig in het lichaam. Probiotica zijn te vinden in veel voedingsmiddelen. Ze zijn ook verkrijgbaar als voedingssupplementen.

Etymologisch gezien komt de term probiotica van de Griekse woorden ”pro” (voorstander) en ”biotikos” (leven). De etymologie van het woord probioticum betekent dus ten gunste van het leven. Probiotica zijn een integraal onderdeel van het spijsverteringsstelsel, het immuunsysteem en andere systemen in het menselijk lichaam, en zijn aanwezig in de darm-, mond- en vaginale flora. Er zijn verschillende soorten probiotische bacteriën en een verscheidenheid aan soorten binnen elke groep, waarbij elke soort talrijke stammen bezit. De meeste probioticastammen behoren tot het geslacht Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus of Streptococcus.

Probiotiques pour maigrir
Probiotica zijn bacteriën die je bijvoorbeeld kunnen helpen afvallen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van probiotica?

Voor de spijsvertering

Probiotica zijn goede bacteriën die zeer bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Verschillende soorten probiotische bacteriën stellen het lichaam in staat zich te verdedigen tegen schadelijke bacteriën (virussen, microben en vele andere gifstoffen). Binnen de menselijke gastheer, met name in de darmflora, vergemakkelijken deze goede bacteriën de spijsvertering, verbeteren ze de beweging van voedsel door de darm, absorberen ze verschillende voedingsstoffen en voorkomen ze dat schadelijke bacteriën zich in de maag nestelen. Ze helpen het lichaam om potentieel schadelijke bacteriën te elimineren, terwijl ze de darmflora in staat stellen om zichzelf te verdedigen in het geval van een invasie van schadelijke micro-organismen. Ze neutraliseren ziekteverwekkende kiemen die schadelijk zijn voor de darmen.

Voor het immuunsysteem

Probiotica zijn niet alleen goed voor de spijsvertering. Ze hebben ook voordelen voor het immuunsysteem. Ze helpen het immuunsysteem en de natuurlijke afweer te versterken door de productie van talrijke antilichamen en natuurlijke immuuncellen in de darm te stimuleren.

Tegen ziekten

De consumptie van probiotica kan een aantal gunstige effecten hebben op de gezondheid van functies in het hele menselijk lichaam. Het helpt bij het verlichten van het prikkelbare darmsyndroom, constipatie, een opgeblazen gevoel, ontstekingen en vele andere ziekten die worden veroorzaakt door darmbacteriën. Probiotica bieden bescherming tegen infecties van de luchtwegen, verlichten chronische gezondheidsproblemen, auto-immuunziekten, allergieën en voedselintoleranties, terwijl ze vaginale schimmelinfecties helpen behandelen en voorkomen. Ze verbeteren de gezondheid van het hart door het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Kortom, probiotica verminderen het risico op infecties, maag- en darmaandoeningen en hart- en vaatziekten. In de volgende regels ga ik me echter richten op de voordelen van probiotica bij gewichtsverlies, en al deze ‘weldoeners’ benoemen.

Probiotica kunnen je helpen afvallen

Door gewichtsverlies te bevorderen

Een voldoende hoeveelheid probiotica in het lichaam helpt niet alleen de spijsvertering te verbeteren, maar bevordert ook een blijvend gewichtsverlies. Probiotica kunnen daarom bijdragen aan een gezond gewicht en het verliezen van buikvet. Ze zijn betrokken bij een aantal verschillende processen in het lichaam, die een directe invloed hebben op gewichtsverlies. Ze vergemakkelijken het herstel van de darmflora ten gunste van bacteriën die gewichtsverlies bevorderen. Bepaalde probioticastammen hebben zelfs een afslankend effect en gaan de ontsteking van vetweefsel tegen. Op deze manier kunnen probiotica mensen helpen om overtollig gewicht kwijt te raken en te houden.

Goede bacteriën zijn nodig voor de opname van voedingsstoffen en mineralen en helpen het lichaam bij de aanmaak van vitaminen. Deze toevoer van voedingsstoffen (vitaminen, sporenelementen) zorgt snel voor een verzadigd gevoel. Dit voorkomt dat je meer eet dan je nodig hebt en voorkomt snacken tussen de maaltijden door.

Perdre du poids en mangeant mieux
Afvallen door beter te eten

Door de door constipatie veroorzaakte kilo’s te elimineren

Probiotica helpen constipatie voorkomen en bevorderen een goede darmtransit, wat essentieel is voor gewichtsverlies. Bij (acute) constipatie treedt namelijk een darmblokkade op met voedselresten en gifstoffen die in de darm zijn opgeslagen. Door deze darmverstopping raakt het lichaam ontstoken en wordt er water vastgehouden, wat leidt tot een gewichtstoename van enkele kilo’s, die niet te wijten is aan opgehoopt vet. Door de spijsvertering en de darmtransit te verbeteren, maken probiotica het mogelijk om enkele kilo’s te verliezen die worden veroorzaakt door een opgeblazen gevoel als gevolg van het vasthouden van ontlasting in de darm. Op deze manier kan het overgewicht dat wordt veroorzaakt door constipatie worden weggewerkt.

Gifstoffen houden ook vet vast in het lichaam. Probiotica helpen bij het elimineren van gifstoffen en afvalstoffen die zich in het lichaam hebben opgehoopt. Dit darmreinigingsproces helpt om zich te ontdoen van gifstoffen en vet te elimineren, terwijl het gewichtsverlies bevordert.

Door gewichtstoename veroorzaakt door hyperinsulinemie te verminderen

Insuline is een zogenaamd anabool hormoon dat gewichtstoename kan bevorderen. Het zorgt ervoor dat het lichaam nieuw weefsel opbouwt door het transport van suiker vanuit het bloed naar vetweefsel te stimuleren, wat resulteert in de ophoping van vet in het lichaam, vooral rond de taille.

Daarom wordt een hoog insulineniveau geassocieerd met de productie van vet en de ophoping ervan in de buik, en vooral met gewichtstoename, vooral rond de buik. Als gevolg hiervan gaat een teveel aan insuline in het bloed (hyperinsulinemie) vaak gepaard met obesitas. Probiotica, die de bloedsuikerspiegel helpen normaliseren, bevorderen een vermindering van het lichaamsgewicht en adipositas. Ze reguleren de bloedsuikerspiegel en verminderen de eetlust. Dit helpt vraatzucht en snacken tussen de maaltijden te voorkomen en bevordert dus gewichtsverlies.

Door de niveaus van GLP 1 of ANGPTL4 te verhogen

Glucagon-like peptide-1(GLP-1) is een darmhormoon dat verzadiging induceert en daardoor de eetlust vermindert. Probiotica bevorderen de afgifte van dit verzadigingshormoon. Verhoogde niveaus van dit hormoon zorgen ervoor dat de stofwisseling meer calorieën en vet verbrandt. Probiotica verbeteren dus het gevoel van verzadiging, door een rol te spelen in de beheersing van de eetlust. Door de afgifte van het GLP-1 hormoon te verhogen, veroorzaken ze een vermindering van de voedselinname, zodat het lichaam snel een vol gevoel heeft en minder behoefte heeft om te eten. Dit maakt het gemakkelijker om gewicht te verliezen.

Angiopoëtine like 4 (ANGPTL4) is een eiwit dat van nature wordt geproduceerd in de darmflora. Dit eiwit vermindert de hoeveelheid vet die tijdens een maaltijd wordt opgenomen. Probiotica kunnen de niveaus van het ANGPTL4 eiwit verhogen. Deze actie kan leiden tot een vermindering van de vetopslag.

Door de darmflora weer in balans te brengen

Probiotica dragen bij aan gewichtsverlies door een betere spijsvertering te bevorderen. Een goed functionerende darm zorgt voor gezond gewichtsverlies. Deze goede bacteriën voegen micro-organismen toe aan de darm om alle overtollige calorieën te consumeren die het lichaam niet nodig heeft. Ze helpen de spijsvertering en bevorderen gewichtsverlies, door de stofwisseling te verbeteren zodat er minder vet wordt opgeslagen en door te helpen de darmflora weer in balans te brengen.

Een onevenwichtige darmflora bevordert gewichtstoename en buikvet. Probiotica helpen de darmflora te reguleren en bevorderen zo gewichtsverlies en afslanken. Ze reguleren de darmflora door de bacteriën te leveren die nodig zijn om gewichtstoename te voorkomen.