Lees meer over de 8 voordelen van zuurzak

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De zuurzak is een vrucht die voor 80% uit water bestaat. Hij staat bekend om zijn hoge gehalte aan talrijke sporenelementen en vitaminen. Deze omvatten B-vitamines, vitamine C, koolhydraten, eiwitten, magnesium, kalium, fosfor, calcium, natrium en koper. Als het zo rijk is, zal het zeker interessant zijn voor de farmaceutische industrie en vooral voor je lichaam, dat het een uitstekende bron zal vinden voor zijn dagelijkse inname. Maar de zuurzak is vooral bekend om zijn vele voordelen voor het lichaam, vooral in de strijd tegen kanker. In dit artikel geef ik je een kort overzicht van alles wat deze prachtige vrucht te bieden heeft.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Een snelle herinnering aan wat de zuurzak is

De zuurzak is een exotische vrucht die vooral in Zuid-Amerika groeit. Hij komt echter ook voor in andere tropische gebieden. Madagaskar en het eiland Réunion zijn goede voorbeelden. De vrucht is afkomstig van de zuurzakboom, die wetenschappelijk bewezen therapeutische eigenschappen heeft. Afhankelijk van de regio staat de boom ook bekend als Graviola of Guanabana. In de traditionele geneeskunde kunnen alle delen van de boom worden gebruikt, niet alleen de vrucht. Hetzelfde geldt voor de natuurgeneeskunde: de schors, wortels, vruchten, zuurzakbladeren en zaden zijn allemaal goed voor de gezondheid . Het wordt meestal geconsumeerd in de vorm van zuurzaksap.

In tegenstelling tot andere vruchten, zoals ananas of citroen, is zuurzak niet een van de beste vetverbranders, maar heeft het andere deugden.

De vrucht, waar ik hier in geïnteresseerd ben, is groen en bedekt met doornen, die vaag doen denken aan de cactusvijg, behalve dat het vruchtvlees wit en erg vruchtvlezig is. Het vruchtvlees bevat fructose en mineralen, vitaminen (B en C), aminozuren en alkaloïden. De zwarte zaden zijn echter niet eetbaar.

Het is een krachtige natuurlijke antioxidant en heeft kankerwerende eigenschappen. Volgens onderzoek kunnen de bladeren van de boom kankercellen vernietigen op dezelfde manier als chemotherapie, maar dan effectiever en zonder de bijwerkingen zoals haaruitval of gewichtsverlies. De plant geneest ook borst-, darm-, eierstok-, lever- en longkanker. Bovendien voorkomt een eenvoudige kuur met zuurzaksap alle soorten kanker.

Fruit Corossol
De zuurzak is een originele vrucht

Samenstelling van de vrucht

Gezien het hoge gehalte aan koolhydraten is het niet verwonderlijk dat de mensen die de zuurzak telen deze als een volwaardig voedingsmiddel beschouwen. Met zijn hoge voedingswaarde is de zuurzak een essentieel onderdeel van hun dieet. Vooral omdat de vrucht zo’n 4 tot 5 kg kan wegen, waardoor het een belangrijke bron van energie is. Hoewel de vrucht voornamelijk uit water bestaat, is hij toch rijk aan voedingsstoffen. Kortom, het is vooral een voedingsmiddel dat vaak wordt geconsumeerd in de vorm van sap uit het witte vruchtvlees. De zwarte zaden, waarvan bekend is dat ze onverteerbaar zijn, moeten echter worden verwijderd.

De eigenschappen van de vrucht

Gezien de rijkdom aan bestanddelen is het makkelijk voor te stellen dat de zuurzak veel therapeutische en medicinale eigenschappen heeft. En dat is ook zo: het is een krachtig diureticum, een uitstekend bloeddrukverlagend middel en een formidabele regulator van de lichaamsfuncties. Het wordt gebruikt om de lever te zuiveren en de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Dit is vooral nuttig voor diabetici. Zuurzak kan ook worden gebruikt om slaapstoornissen, depressie en stress te behandelen , terwijl de antimicrobiële eigenschappen het een effectieve verdediging maken tegen bacteriële, schimmel- en parasitaire aanvallen. Voor de spijsvertering vergemakkelijkt het de transit en is het een bijzonder effectief krampstillend middel.

Risico’s en toxiciteit van graviola

De aanwezigheid van acetogeninen en bepaalde alkaloïden, waarvan vermoed wordt dat ze neurotoxisch zijn, betekent dat het gebruik zorgvuldig overwogen moet worden. Vooral als het herhaaldelijk of regelmatig en inwendig gebruikt wordt. Ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wordt geadviseerd om graviola niet te gebruiken. Dit is gebaseerd op het voorzorgsprincipe.

Zoals je later zult lezen, is zuurkool goed voor het lichaam. Het moet echter met mate geconsumeerd worden. Op de lange termijn kan het je blootstellen aan de ziekte van Parkinson. Het is aangetoond dat de ziekte van Parkinson vaker voorkomt bij mensen die regelmatig zuurzak eten (omdat het deel uitmaakt van hun eetgewoonten). Mensen die het kweken en eten zijn echter niet noodzakelijkerwijs onderhevig aan andere, belangrijkere factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van de ziekte. In Frankrijk is de prijs van graviola echter hoog, dus het is onwaarschijnlijk dat je te veel zult kopen. Het verband tussen overmatige consumptie van zuurkool en de ziekte van Parkinson is vastgesteld.

De voordelen van zuurzak

#1 Zuurzaksap in de strijd tegen kanker

De voordelen van zuurzak voor kankerpatiënten zijn wetenschappelijk bewezen. Niet minder dan 20 onderzoekslaboratoria in de Verenigde Staten, gecoördineerd door farmaceutische bedrijven, hebben tests uitgevoerd. Al deze onderzoeken hebben aangetoond dat zuurzak een echt positief effect heeft op de ontwikkeling van kanker. De extracten uit de zuurzak, in de vorm van zuurzaksap of andere producten, vallen de kankercellen aan en vernietigen ze. Dit sap kan worden gekocht bij drogisten of op internet.

Deze extracten van de zuurzak vallen alleen kankercellen aan en sparen gezonde cellen. Er is dus een natuurlijk doelgericht effect. Op basis van studies uitgevoerd door verschillende laboratoria, kunnen we vaststellen dat graviola effectief een dozijn verschillende soorten kanker bestrijdt, waaronder :

  • dikke darm
  • borst
  • prostaat
  • long
  • alvleesklier

In vergelijking met de huidige behandelmethoden is er geen vergelijking. In feite zijn de extracten van zuurzak 10.000 keer effectiever dan de producten die gebruikt worden bij chemotherapie. Dit verschil is berekend op basis van de waargenomen vertraging en afbraak van kankercellen tijdens de behandeling.

Corossol dans son arbreHet
is mogelijk om zuurzaksap te maken, waarvan de voordelen gevarieerd kunnen worden

#2 Graviola tegen diabetes

Zoals ik hierboven al zei, helpt zuurzak om de glucosespiegel op een stabiel niveau te houden en te reguleren. Dit voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel. Hier speelt acetogenine een rol.

Dit voordeel is wetenschappelijk bewezen in een onderzoek gepubliceerd door het Journal of Traditional Medicine and Food Supplements. Bij het onderzoek waren twee series ratten betrokken die leden aan diabetes. Eén groep kreeg gedurende veertien dagen alleen zuurzoetextracten te eten. De andere groep kreeg een andere behandeling. Aan het einde van de observaties had de eerste groep die met zuurzak werd gevoed bijna normale glucosewaarden bereikt. In menselijke termen lijkt dit te bewijzen dat het eten van graviola diabetici kan helpen. Je kunt het ook consumeren in de vorm van een infusie van zuurzakwortels en -bladeren in het geval van diabetes of spasmen.

#3 Zuurzak bij spijsverteringsproblemen

Zuurzak werkt als een maagverband wanneer je het toevoegt aan een beetje honing. Dit mengsel heeft een onmiddellijk effect op maagpijn. Eet het drie keer per dag, na de maaltijd. Je zult je ook veel beter voelen als je zuurzakbladeren of -extract eet wanneer je last hebt van diarree of een opgeblazen gevoel.

Door zijn antibacteriële eigenschappen bestrijdt zuurzak effectief darmparasieten. Het zijn deze parasieten die een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken. Bovendien bevorderen het water en de vezels in deze vrucht de darmtransit.

#4 Zuurzak tegen herpes

Een andere kanttekening is dat soursop je kan helpen als je last hebt van herpes. Extracten van zuurzakbladeren hebben talrijke antivirale, antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen. Door ze te consumeren kun je parasieten en bepaalde virussen die je lichaam aanvallen effectief bestrijden.

De extracten worden gebruikt om herpes en vele andere virussen te genezen. Als je regelmatig zuurzak eet, kun je je lichaam beschermen tegen virale en bacteriële aanvallen.

Het is ook perfect om eczeem en andere vormen van rode huid te bestrijden. Dit is een andere toepassing van zuurzakbladeren. Het beste aan het gebruik van deze bladeren is dat ze niet de nadelige bijwerkingen hebben die de meeste topische steroïden hebben, waardoor de huid beter wordt. Om eczeem te bestrijden maak je gewoon een kompres van zuurzakbladeren en breng je dit aan op de plekken van het lichaam die last hebben van eczeem.

#5 Zuurzakbladeren voor reuma

Reuma treft iedereen, in meer of mindere mate en op alle leeftijden. Het is moeilijk te bestrijden, behalve door symptomatische behandeling. Een voorbeeld is vochtgerelateerde reuma. Het is niet ongewoon om senioren in onze streken te vinden die lijden aan dit soort problemen en die geen oplossing hebben. De traditionele geneeskunde lijdt ook onder dit gebrek aan oplossingen. De beste remedie is om te verhuizen naar warmere klimaten zoals het Middellandse Zeegebied. Daar verdwijnt reuma als bij toverslag dankzij het droge, warme weer. De andere mogelijke oplossing is het slikken van niet-steroïde ontstekingsremmers(NSAID’s).

Een uitstekende manier om reuma te behandelen is echter met behulp van zuurpuntsap, een natuurlijk middel met verbazingwekkende ontstekingsremmende eigenschappen. Het enige wat je hoeft te doen is een paar blaadjes zuurzak te koken en ze als een kompres aan te brengen, en de pijn zal afnemen. Je kunt de blaadjes rechtstreeks kopen in gespecialiseerde winkels of op internet.

In dezelfde geest is er wat bekend staat als jicht. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door ontstoken en pijnlijke gewrichten, vooral de gewrichten van de voeten en handen. Het drinken van kruidenthee van kokende zuurzakbladeren kan helpen om deze aandoening te verlichten. Dit komt omdat het helpt urinezuur uit het bloed te verwijderen, de belangrijkste oorzaak van de aandoening.

Feuilles de corossol
Zuurzakbladeren kunnen een positief effect hebben op reuma

#6 Bestrijdt urineweginfecties

Urine, de hoofdoorzaak van jicht, neemt zijn eigen weg. Het is niet ongewoon dat deze weg ontstoken of geïnfecteerd raakt. Neem bijvoorbeeld blaasontsteking. Het is dus belangrijk om het hele urinaire systeem te verzorgen, en daar levert zuurzak een belangrijke bijdrage aan. Het drinken van zuurzakbladthee zou zelfs krachtige effecten hebben tegen infecties van de urinewegen. En dus de kans op infecties verminderen, of het nu gaat om een bacteriële infectie van de urinebuis, blaas, urineleiders of nieren! Als je gevoelig bent voor deze aandoening, kun je deze kruidenthee regelmatig nemen als preventieve maatregel. Het helpt je lichaam op natuurlijke wijze te reinigen.

#7 Zuurzak bij brandwonden

Bij brandwonden kun je een kompres van zuurdesembladeren op de getroffen huid aanbrengen. Dankzij de ontstekingsremmende effecten zal de pijn verdwijnen. Bovendien zal je huid geleidelijk herstellen. Het is hetzelfde werkingsprincipe als bij reuma, maar dan met een epidermaal effect. Als extra bonus kun je deze techniek ook gebruiken om zonnebrand te behandelen.

#8 Een immuniteitsbooster

Zelfs als het geen specifiek probleem oplost, moet je weten dat zuurzak je immuunsysteem in het algemeen versterkt dankzij de vele elementen die het bevat… Sporenelementen, vitaminen, enz. Dus door het nemen van zuurstofthee of -extracten kun je je lichaam beter beschermen tegen binnendringende microben. Dit maakt een einde aan zwakke plekken in je immuunsysteem en dus aan verkoudheden, griep en andere hoestbuien!


Kom meer te weten door mijn video over zuurzak op Youtube te bekijken:

Dus, moet je zuurzak kopen?

Zuurzak is een vrucht die het waard is om in je dieet op te nemen, gezien al zijn eigenschappen en voordelen tegen ernstige ziekten. Het kan ook in verschillende vormen worden geconsumeerd: zuurzaksap, extracten, infusies of kompressen gemaakt van de bladeren. Het moet echter met mate worden genomen, omdat het het ontstaan van bepaalde ziekten zoals Parkinson kan bevorderen.