Weet je welke voedingsmiddelen je niet in de koelkast kunt bewaren?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Je doet de boodschappen, komt thuis en zet alles wat je denkt te gaan eten in de koelkast. Maar maak je geen fouten die je duur kunnen komen te staan?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Zijn er voedingsmiddelen die je echt niet in de koelkast moet zetten omdat ze schadelijk kunnen zijn?

Nou, we gaan het niet over schade hebben, niet in die mate, maar als je je voedsel niet bewaart waar het moet zijn, verlies je niet alleen smaak maar ook voedingskwaliteit, omdat vitamines warmtegevoelig zijn, wat betekent dat ze afbreken bij warmte.

Een eenvoudige techniek om te weten of een voedingsmiddel in de koelkast moet worden bewaard of niet, is je te herinneren of het in de supermarkt op een koele plaats werd bewaard, met één uitzondering waarover ik je nu zal vertellen.

Als je je tomaten in de groentelade in de koelkast legt, doe je er dan goed aan of niet?

Als je dat doet, zullen ze bederven. De kou verandert hun textuur en maakt ze melig.

En hoe vaak heb ik mijn patiënten al niet horen zeggen dat ze hun bananen in de koelkast moeten leggen, terwijl ze net als alle exotische vruchten het risico lopen zwart te worden en hard te worden.

Hoe vaak heb je niet avocado’s gekocht die bijna zo hard zijn als steen omdat ze in de winkel in de koelkast worden bewaard?

De kou zal het rijpingsproces alleen maar vertragen, dus je kunt je avocado’s het beste in je fruitschaal laten rijpen als je thuiskomt.

tomates

Hoe zit het met aardappelen?

Zet je aardappelen ook niet in de koelkast, want door de kou wordt het zetmeel afgebroken, waardoor ze in suiker veranderen en sneller gaan rotten. Aardappelen kunnen, net als knoflook en uien, maximaal 3 maanden op een droge, donkere plek op kamertemperatuur worden bewaard, mits ze niet zijn gesneden of gekookt.

Ik moet jullie ook vertellen dat komkommers niet meer in de groentelade mogen, want door de kou bederven ze snel.

En hoe zit het met eieren?

Er zijn 2 stromingen, dus ik maak een uitzondering op de regel met mijn tip om te controleren waar het voedsel in de supermarkt wordt bewaard, maar ik heb liever dat je eieren in de koelkast bewaart, zoals aanbevolen door het Franse ministerie van Landbouw, zolang je ze bewaart met de punt van de schaal naar beneden. Bovendien staat er op onze verpakking dat je ze op een koele plaats moet bewaren.

oeufs

En heb je niet gemerkt dat chocolade witter wordt als je hem in de koelkast legt?

Nou, nee, dat is niet erg, maar in de koelkast komt er een wit laagje overheen omdat het vet in de chocolade naar de oppervlakte stijgt en de smaak verandert.

Het beste is om het op kamertemperatuur te laten tussen 15 en 18 graden.

Een kleine tip:

Sommige groenten in de koelkast moeten in absorberend papier worden gewikkeld, zoals salades, andijvie of spinaziescheuten, om te voorkomen dat ze snel gaan rotten.

Je moet er ook rekening mee houden dat appels bijvoorbeeld ethyleen produceren, waardoor ze sneller rijpen.

Wat de temperatuur betreft, is het ideaal om de 4°C niet te overschrijden, want hoe hoger de temperatuur, hoe meer microbiële groei er optreedt.

Samengevat

  • Bewaar tomaten, komkommers, aardappelen of exotisch fruit niet in de koelkast;
  • Bewaar aardappelen, knoflook en uien op een droge, donkere plaats op kamertemperatuur;
  • Wikkel salades in de groentelade in keukenpapier;
  • Eet je groenten en fruit snel op.