Duurzaam voedsel

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Tijdens mijn dagelijkse consulten merk ik steeds vaker dat patiënten milieubewuster worden. Ze willen niet alleen gezonder eten, maar ook gewoonten aannemen die meer rekening houden met het milieu.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Voedsel vervuilt, dus gaan we kijken naar de oorzaken van deze vervuiling en de oplossingen die we kunnen bedenken, uiteraard op ons eigen niveau! Het doel is niet om alles te veranderen, maar om de adviezen eruit te pikken waarvan je denkt dat ze het meest geschikt of het meest haalbaar zijn, op een dagelijkse basis.

Oorzaken

Waarom vervuilt voedsel?

Landbouw

  • Planten

Veel groenten en fruit worden buiten het seizoen gekweekt en dit betekent dat er productietechnieken worden gebruikt die veel energie verbruiken en vervuilend zijn: Ze worden bovengronds gekweekt, in verwarmde kassen, met steeds meer pesticiden en kunstmest. Om de productiviteit voortdurend te verhogen, moet de landbouwoppervlakte worden uitgebreid, dus de oplossing die de industriëlen voorstaan is ontbossing. Deze massale ontbossing heeft ernstige gevolgen voor de biodiversiteit. Er ontstaat een sneeuwbaleffect: dieren hebben geen habitat meer, flora wordt vernietigd, dieren kunnen zich niet meer voeden, insecten kunnen hun rol als bestuivers niet meer spelen… en de biodiversiteit wordt op abnormale wijze vernietigd.

  • Vlees, vis en zuivelproducten

Overmatige consumptie van dierlijke eiwitten heeft een aanzienlijke impact op de planeet. Herkauwers stoten een enorme hoeveelheid methaan uit, wat leidt tot een aanzienlijke toename van broeikasgassen. We moeten ook rekening houden met alle landbouw die nodig is om deze dieren te voeden, en ook hier zal ontbossing de enige oplossing zijn om het landbouwareaal te vergroten.

Acteur Joaquin PHOENIX hield onlangs tijdens de Oscaruitreiking een toespraak over dierenwelzijn die vrij opmerkelijk was in termen van de menselijke natuur: “Stel je een diersoort voor die een koe kunstmatig insemineert, de baby bij de geboorte weghaalt om hem op te eten en de melk die voor de baby bestemd is 10 maanden lang consumeert, die diersoort is de mens”. Ik ben geen vegetariër, maar deze toespraak is vrij krachtig!

Intensieve visserij is ook schokkend. Visserijtechnieken veroorzaken de dood van veel vissen die in netten terechtkomen en, omdat ze niet verkoopbaar zijn of niet verkocht mogen worden, dood of gewond weer in het water worden teruggezet.

vache

Ultrabewerkte en verwerkte producten

Deze familie van producten omvat voedingsmiddelen die verschillen van het basisproduct, zoals aardappelvlokkenpuree VS aardappelen, of een roomdessert met “tarte tatin”-smaak VS yoghurt. VS yoghurt…

Om deze producten te produceren verbruiken de voedingsmiddelenindustrieën een enorme hoeveelheid energie en water. De energie die nodig is voor transport en opslag (koelen, invriezen, enz.) is ook aanzienlijk.

Verpakking

In de schappen van supermarkten vind je zelden voedsel dat niet verpakt is in een of meer lagen plastic of karton. De gemiddelde Fransman gooit elk jaar 130 kg aan voedselverpakkingen weg.

Verpakkingen en afval produceren methaangas in de atmosfeer wanneer ze worden afgebroken en geven giftige dampen af wanneer ze worden verbrand. Zelfs als verpakkingen kunnen worden gerecycled, betekent dit nog steeds dat er energie moet worden gebruikt.

Actie ondernemen

Wat kunnen individuen doen om hun ecologische impact te verminderen?

Ik ga nu een aantal manieren voorstellen waarop we kleine veranderingen kunnen maken om onze ecologische voetafdruk te verbeteren!

In het seizoen en lokaal

Het is gezond verstand om voedsel te kiezen dat in het seizoen en zo lokaal mogelijk is. Het heeft niet veel zin om frambozen te eten met Kerstmis… en hetzelfde geldt voor exotisch fruit dat over de planeet gevlogen moet worden… Om je te helpen je weg te vinden, zijn er veel lijsten met seizoensplanten beschikbaar op internet.

Verminder ook je inname van dierlijke eiwitten – minder, maar van betere kwaliteit. De eiwitten in peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten, kidneybonen, enz.) zijn van goede voedingskwaliteit, dus je kunt je eiwitinname afwisselen.

ORGANISCH

Voedingsmiddelen met het Europese of Franse label “biologische landbouw” zijn milieuvriendelijk.

Dit label legt precieze specificaties op die verwarmde serres en het gebruik van meststoffen die schadelijk zijn voor het grondwater, enz. vermijden. Het gebruik van pesticiden is ook uiterst beperkt, wat goed is voor onze gezondheid en onze ondergrond.

Maar let op: biologische voeding houdt geen rekening met seizoensgebondenheid! Je moet waakzaam zijn.

Afval

Gemiddeld gooit een Fransman 1 maaltijd per week weg. Om deze verspilling te voorkomen, moet je niet aarzelen om voedsel in te vriezen dat bijna over de houdbaarheidsdatum heen is. Plan je menu’s zoveel mogelijk, zodat je de hoeveelheden kunt inschatten en je beter kunt organiseren. In veel steden staan “solidariteitskoelkasten” in de straten, zodat je het eten dat je niet gebruikt kunt achterlaten en het niet in de vuilnisbak belandt. De locaties van deze koelkasten zijn beschikbaar op de website van “frigosolidaire”.

plastique et pollution

Verpakking

Volgens Joan Gussow, een van ’s werelds meest vooraanstaande voedingsdeskundigen, hebben we de afgelopen decennia de opkomst van supermarkten gezien en vooral de explosie van ultraverwerkte producten. Supermarkten hebben gemiddeld meer dan 8.000 producten op voorraad. Al deze voedingsmiddelen kosten veel energie om te produceren, komen vaak uit het buitenland en zijn oververpakt. Joan Gussow raadt mensen aan om niet in supermarkten te kopen, maar op markten of in kleine winkeltjes. Deze manier van kopen stelt je in staat om producten te kiezen die in bulk worden verkocht en beperkt wegwerpverpakkingen. Om verpakkingen voor eenmalig gebruik te beperken, kun je wasbare stoffen zakken en etensblikken meenemen. Kies inerte materialen die minder vervuilend en duurzamer zijn, zoals roestvrij staal, glas of stof.

Recyclen

Je afval sorteren, containers hergebruiken, glas in glascontainers doen… dit is allemaal relatief toegankelijk voor iedereen. Composteren is ook een fantastische manier om je afval aanzienlijk te verminderen. Je kunt het volume van je afval met bijna een derde verminderen. Websites van gemeentehuizen bieden workshops composteren en vermicomposteren aan, verkopen composteerapparaten en kunnen je zelfs wijzen in de richting van gemeenschappelijke composteerapparaten in jouw stad.

Hier zijn een paar ideeën om te helpen de planeet te beschermen. In slechts twee generaties hebben we meer vervuild dan in de afgelopen 5000 jaar… het is een ontnuchterende gedachte.