Maakt magnesium dik?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Magnesium (Mg) is een mineraal dat van fundamenteel belang is voor ons lichaam, omdat het verantwoordelijk is voor de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is ook fundamenteel voor de gezondheid van het zenuwstelsel en de hersenen. Een andere zeer belangrijke functie is het vermogen om het spierstelsel te ontspannen. Dit maakt het een uitstekende bondgenoot in de strijd tegen kramp en spiervermoeidheid. De vraag blijft echter: maakt magnesium dik? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we meer weten over dit mineraal.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor veel stofwisselingsprocessen. Het is nodig voor het goed functioneren van het immuunsysteem, de spieren en de overdracht van zenuwprikkels. Het is ook essentieel voor gezonde botten en een gezond cardiovasculair systeem. Magnesium is ook betrokken bij de eiwitsynthese en energieproductie.

Sources de magnésium
Verschillende voedingsmiddelen voorzien het lichaam van magnesium. Haver, amandelen, vijgen, walnoten, hazelnoten en pinda’s zijn hier voorbeelden van.

Als je last hebt van angstproblemen of je humeurig voelt, kan dit komen door een laag magnesiumgehalte. Magnesium innemen helpt je lichaam ontspannen. Spieren zullen niet meer onvrijwillig samentrekken en hartkloppingen zullen stoppen. Je zult geen paniekaanvallen meer krijgen. Magnesiuminname kan ook helpen bij het voorkomen van prikkelbaarheid, spierpijn en gevoelens van rusteloosheid. Het is echter belangrijk om de dagelijkse dosis niet te overschrijden.

Een van de eigenschappen van magnesium is dat het een uitstekend supplement is voor het hart. Het verbetert ook de bloedvatfunctie. Het innemen van magnesiumtabletten kan je bloeddruk verbeteren en leiden tot een betere opname van calcium en kalium. Mensen die moeite hebben met slapen kunnen ook baat hebben bij magnesium. Dit mineraal helpt ook om stress te verminderen, omdat het kalmerend en ontspannend werkt.

Welke voedingsmiddelen bevatten magnesium?

Magnesium zit in voedingsmiddelen zoals :

  • zemelen en volle granen
  • peulvruchten zoals bonen en soja
  • amandelen, cashewnoten, pinda’s, hazelnoten, pistachenoten, walnoten en kikkererwten
  • rauw zeezout
  • gedroogd fruit in het algemeen
  • bladgroenten, tomaten, aardappelen, aubergines, courgettes, bloemkool en broccoli
  • fruit zoals aardbeien, sinaasappels, kersen, ananas, druiven, meloen en bananen
  • pure chocolade

Omdat zoveel voedingsmiddelen magnesium bevatten, zou je kunnen denken dat het moeilijk is om een magnesiumtekort te krijgen. In werkelijkheid wordt slechts 30 tot 40% van het magnesium dat we via voedsel binnenkrijgen ook daadwerkelijk door ons lichaam opgenomen. Veel magnesium gaat verloren door het raffineren van granen, het conserveren van voedsel en koken.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is ongeveer 5 tot 6 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dit cijfer stijgt tot 10 mg voor zwangere vrouwen en 15 mg voor kinderen. De magnesiumbehoefte wordt beïnvloed door de hoeveelheid calcium, eiwitten, fosfor en vitamine D in de voeding. Het stijgt in verhouding tot het cholesterolgehalte.

Bovendien wordt een magnesiumtekort in verband gebracht met verschillende hart-, neuromusculaire en zenuwaandoeningen en veel chronische ziekten, zoals diabetes, de ziekte van Alzheimer en hartaandoeningen.

Maakt magnesium dik?

Het antwoord op de vraag “Maakt magnesium dik? Nee, magnesium maakt niet dik. Integendeel, het is een uitstekende bondgenoot voor gewichtsverlies. Er bestaat geen magische pil of product om snel af te vallen. Maar je kunt wel iets doen om je gewichtsverlies te versnellen: je inname van magnesium verhogen.

Maar hoe kan magnesium helpen? Het verhogen van je magnesiuminname kan helpen bij het bestrijden van de factoren die bijdragen aan overgewicht. Het verbetert het vermogen van je lichaam om belangrijke voedingsstoffen en mineralen op te nemen en te gebruiken. Het helpt je ook om de glucose- en insulinespiegel stabiel te houden.

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, neemt het niveau van vrij testosteron in het lichaam toe naarmate het magnesiumgehalte stijgt. Van dit hormoon is bekend dat het de spiermassa vergroot en vet vermindert bij zowel mannen als vrouwen.

Omdat magnesium de eiwitsynthese kan verbeteren, kan het ook de spierontwikkeling bevorderen. En hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt. Dit mineraal kan de kwaliteit van je slaap verbeteren en stress verminderen, wat bijdraagt aan gewichtsverlies. Het zorgt ook voor voldoende energieproductie. Als je energieniveau hoog is, kun je actiever zijn, langer trainen en meer vet verbranden.

Prise de poids
Een tekort aan magnesium kan je dik maken.

Maakt een magnesiumtekort je dik?

Een magnesiumtekort kan ervoor zorgen dat je aankomt. Magnesium speelt een belangrijke rol in het vermogen van ons lichaam om het voedsel dat we eten te verteren, op te nemen en zelfs te gebruiken als energiebron. Dit omvat vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en nog veel meer.

Als we niet de juiste hoeveelheden magnesium binnenkrijgen, krijgt ons lichaam een tekort aan deze belangrijke voedingsstoffen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals angst, hypoglykemie en obesitas. Bovendien is magnesium nodig voor de energieproductie, omdat het helpt om de glucose of suiker die we eten op tijd om te zetten in energie. Als dit niet gebeurt zoals het zou moeten, kan de glucose worden omgezet in vet. En de ophoping van vet leidt tot gewichtstoename.

De beste manier om dit magnesiumtekort aan te vullen is via natuurlijke bronnen zoals voedsel. In dit geval moet je magnesiumrijk voedsel in je dieet opnemen. Dit kan een uitstekende start zijn om je doelen voor gewichtsverlies te bereiken en ook je algehele gezondheid te verbeteren. Je kunt ook een supplement nemen, maar raadpleeg altijd eerst je arts.