Metabolisme: Is het mogelijk om je lichaam te helpen vet efficiënter te verbranden?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Ja, het is mogelijk, door je metabolisme te verhogen, wat de reeks reacties is die plaatsvindt in de cellen van ons lichaam. Het omvat katabolisme (productie van energie uit opgenomen voedingsstoffen door relatief grote, complexe moleculen af te breken in kleinere, eenvoudigere (gebruik en opslag)) en anabolisme (opbouw van de elementen die onze cellen nodig hebben om te functioneren (afvoer van reserves, bijvoorbeeld)).

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ons energieverbruik komt overeen met: ons basismetabolisme (geslacht, lengte, gewicht, leeftijd), buitentemperatuur, fysiologische omstandigheden (zwangerschap, emoties, enz.) + uitgaven door lichamelijke en intellectuele activiteit + spijsvertering.

repartition-depenses-metabolisme-digestion

Het is mogelijk om dagelijks efficiënter vet te verbranden door het energieverbruik te verhogen via de spijsvertering en lichamelijke activiteit.

Verbrand meer vet door goed te eten!

Door je voedingsinname aan te passen aan je basisbehoeften en alleen te eten als je honger hebt, zal je lichaam gerustgesteld zijn dat het niets tekort komt en zal het eerder bereid zijn om je vetvoorraden aan te spreken!

Bereken je basisbehoefte aan energie door hier te klikken: http://www.vitadiet.net/boite-energie.html

Door op regelmatige tijden te eten, kun je je lichaam ook geruststellen dat het weet wanneer het energie nodig heeft.

Splits je maaltijden op (ontbijt, tussendoortje, lunch, middagthee, avondeten) om je inname gelijkmatiger te verdelen en je spijsvertering meer te belasten. Het is geen kwestie van snacken, maar van je voedselinname anders verdelen.

Bijvoorbeeld, ontbijt: drinken + toast en boter + een zuivelproduct , danrond 10-11 uur een stuk fruit.

Door de frequentie van de maaltijden te verhogen, worden de ingenomen calorieën gelijkmatiger verdeeld, wat resulteert in een grotere thermogenese.

De verdeling die we nodig hebben om goed te functioneren is :

répartition groupe alimentaire

Ons lichaam verbruikt meer energie wanneer het eiwitten gebruikt dan vetten of koolhydraten.

Tips: begin tijdens de maaltijd met het eten van de groenten en eiwitten en eindig met de koolhydraten (pas de hoeveelheid aan aan je hongergevoel).

Eet minstens één keer per dag magere eiwitten zoals kabeljauw, kipfilet of zeevruchten, eieren, gewone zuivelproducten, peulvruchten (die eiwitten en zetmeel leveren).

Bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium, zorgen ervoor dat andere voedingsstoffen efficiënter worden gebruikt en dus minder worden opgeslagen, daarom is het een goed idee om bij elke maaltijd een zuivelproduct te eten. Gewone yoghurt, fromage frais (niet vetarm) en faisselles zijn ook rijk aan eiwitten en zijn uitstekende tussendoortjes als je een beetje trek hebt!

Vergeet niet om gedurende de dag minstens 1,5 liter te drinken, vooral als je sport. Water is essentieel voor metabolische activiteiten, met name lipolyse (vetafbraak).

Verhoog je energieniveau met korte vastenperioden (alleen voor mensen zonder gezondheidsproblemen). Wees voorzichtig, een dieet met een te lage calorie-inname zal ervoor zorgen dat het lichaam zich verzet tegen het aanspreken van zijn reserves. Het is beter om kort te vasten, gedurende 16 tot 20 uur: dit stimuleert de mobilisatie van vetreserves door de productie te blokkeren van een anti-schildklierhormoon, T3, dat het lichaam afscheidt om zichzelf te beschermen tegen gewichtsverlies.

Sla één keer per week het avondeten over (en eet de volgende ochtend weer) of sla het ontbijt over (en eet tijdens de lunch weer), maar blijf goed gehydrateerd (water, thee, kruidenthee, groentebouillon).

Vet verbranden met de juiste voeding

Het doel is natuurlijk om de consumptie ervan te combineren met een dieet dat past bij je afslankdoelen.

Om de lipolyse te activeren, mag je eiwitrijk voedsel zoals mager vlees en vis niet verwaarlozen.

Groene thee is een krachtige antioxidant, citroen een bekende ontgifter en fruit zoals citrusvruchten(grapefruit) zitten boordevol vitaminen en bevatten weinig suiker en calorieën. Papaja en ananas activeren de vetmobilisatie.

Cichorei is rijk aan inuline en de vezels in de gemalen wortel van deze plant helpen de bloedsuikerspiegel en het lipidengehalte te verlagen. Cichorei kan koffie vervangen of, nog beter, gecombineerd worden met koffie om de afslankende voordelen van inuline en cafeïne te combineren. Niet meer dan 2 kopjes per dag.

Spaanse peper : Vers of in poedervorm, Spaanse peper krijgt zijn pittigheid van capsaïcine, dat door het stimuleren van de productie van adrenaline en noradrenaline, helpt bij het verbranden van suiker- en vetreserves. Cayennepeper, tabasco, paprika… Kies op basis van smaak en spijsverteringstolerantie.

piments pour brûler ses graisses

Vet verbranden met een voedingssupplement

Hun formule verhoogt het calorieverbruik van de stofwisseling. In combinatie met regelmatige lichaamsbeweging en een aangepast dieet bieden sommige voedingssupplementen een concentraat van actieve ingrediënten.

Vetverbranders met groene thee, cafeïne of spirulina kunnen je metabolisme helpen stimuleren.

Vet verbranden met de juiste lichaamsbeweging

Het lichaamsverbruik in rust kan variëren van 200 tot 600 calorieën, afhankelijk van of je zittend of actief bent. Het lichaam verbruikt de helft van deze hoeveelheid in de 24 uur na de activiteit. Spieren zijn grote verbruikers van energie: iemand met een goede spiertonus verbrandt meer dan iemand die stilzit, zelfs in rust. Het probleem is dat naarmate we ouder worden, de spiermassa natuurlijk afneemt.

Om deze te behouden en te ontwikkelen, kun je het beste aan bodybuilding doen met gematigde gewichten en/of de voorkeur geven aan oefeningen waarbij zoveel mogelijk spiergroepen worden gemobiliseerd (trekken, trekken, enz.).

Om effectief vet te verbranden door te sporten: concentreer je op uithoudingsoefeningen (niet te intensief), dynamische oefeningen en spierversterking.

Voor snelle resultaten plan je minstens 4 sessies per week van 45 minuten cardio-oefeningen.

Zwemmen, fietsen, hardlopen en nordic walking gedurende minstens 30 minuten per dag helpen allemaal om je energieverbruik te verhogen.

exercices physiques

Het is beter om te kiezen voor herstelfasen dan voor uitputting.

Het is belangrijk om een gemiddelde hartslag te houden zodat je lichaam snel vet kan verbranden. Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) staat bekend om zijn effectiviteit en onstuitbare vetverbrandingseffect.

Het belangrijkste is om jezelf de juiste doelen te stellen en regelmatig lichaamsbeweging te hebben.

Huishoudelijk werk, boodschappen doen, tuinieren, de trap oplopen en minstens 30 minuten per dag wandelen behoren allemaal tot de dagelijkse lichaamsbeweging!

Laat je inspanningen niet verslappen na een week en om gemotiveerd te blijven, kun je sporten met vrienden of jezelf uitdagingen stellen.

Geef jezelf tot slot kleine beloningen voor elk doel dat je bereikt!