Groentesappen: voordelen, advies en recepten

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Er zijn niet voor niets overal sapcentrifuges te vinden! Het drinken van verse groentesappen kan het lichaam ontgiften, een meer alkalisch lichaam helpen creëren en je een energieboost en een heldere geest geven. Het drinken van groentesappen is een krachtige tactiek die door steeds meer mensen wordt gebruikt om snel af te vallen, goede voeding te krijgen en een gezonde levensstijl aan te nemen. Laten we eens kijken hoe groentesappen worden bereid en welke voordelen ze hebben voor degenen die ze gebruiken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Voordelen voor de gezondheid

Het drinken van groentesap heeft veel voordelen. Het is gezonder dan gewoon groenten eten. Het lichaam neemt voedingsstoffen veel beter op wanneer groenten in sapvorm worden geconsumeerd.

jus
Het drinken van groentesap voorziet het lichaam van veel voedingsstoffen en antioxidanten.

Haargroei is een ander voordeel van het drinken van groentesap. Groenten zoals rode bieten, wortels, spinazie en uien zijn de beste opties. Ze revitaliseren niet alleen je haar, maar bevorderen ook de haargroei. Donkere bladgroenten, kruisbloemige groenten en paprika’s helpen haaruitval voorkomen.

Het drinken van groentesap is ook de beste manier om gehydrateerd te blijven. Door ’s ochtends bij het ontbijt en ’s avonds voor het avondeten vers groentesap te drinken, blijf je gehydrateerd, actief en verjongd. Groenten zijn de meest alkalische voedingsmiddelen in de natuur. Het drinken van groentesap is de handigste en lekkerste manier om je systeem te alkaliseren en de pH-balans te behouden die nodig is voor een uitstekende gezondheid.

Het verhogen van de hoeveelheid groenten in je dieet zal helpen om het risico op hoge bloeddruk te verlagen, terwijl het je immuunsysteem versterkt en belangrijke ziekten zoals hartaandoeningen en kanker voorkomt.

Door je lichaam te voorzien van alles wat het nodig heeft (essentiële voedingsstoffen en mineralen), stillen groentesappen effectief je eetlust en verminderen ze je verlangen naar ongezond voedsel, dat de belangrijkste oorzaak is van gewichtstoename. Het vermijden van deze junkfood en het regelmatig drinken van groentesappen zal leiden tot een geleidelijke afname van je gewicht, wat je zal helpen je doel te bereiken.

Tips voor het bereiden van groentesappen

Er zijn veel manieren om groentesap te maken. Er zijn kant-en-klare groentesappen op de markt. In deze bereidingen verminderen pasteurisatie en sterilisatie aanzienlijk de aanwezigheid van nutraceutische stoffen en dus ook de heilzame eigenschappen van het sap. Als we thuis een sapje bereiden, zal het vers zijn en vol met al die stoffen die zo belangrijk zijn in groenten, zoals vitaminen, mineralen en fytonutriënten.

Allereerst moet je verse groenten vinden, bij voorkeur biologisch geteeld. Het uitgangsmateriaal moet extreem vers en gezond zijn. Het verdient de voorkeur om groenten in het seizoen te kiezen, omdat dit het risico op pesticiden of chemische residuen minimaliseert.

Zodra de groente is schoongemaakt en gewassen, kan het worden gebruikt om vers sap van te maken. Dit sap moet onmiddellijk geconsumeerd worden. Bewaren wordt afgeraden. Zelfs als het in de koelkast wordt bewaard, kan dit leiden tot het verlies van waardevolle voedingsstoffen en heilzame stoffen, zoals vitamine C, vitamine E en vitamine A. Dit komt voornamelijk door de oxidatie die plaatsvindt wanneer het sap in contact komt met de lucht.

Welk gereedschap heb je nodig om groentesap te maken?

De drie meest gebruikte hulpmiddelen zijn een blender, een centrifuge en een extractor.

De blender moet krachtig genoeg zijn om zelfs de taaiste groenten fijn te hakken. Je moet ook een vloeistof toevoegen, zoals water, melk of plantaardige melk, om de groenten te helpen mengen.

De centrifuge is een machine die speciaal is uitgevonden om sappen te produceren. Door gebruik te maken van een mandje dat op hoge snelheid ronddraait en centrifugale kracht, is het in staat om het sap vrij te maken uit de plantencellen. Het gecentrifugeerde sap is 100% plantaardig zonder toegevoegde vloeistof. Sommige stoffen kunnen echter worden vernietigd door het centrifugeren.

De sapcentrifuge is een geavanceerd apparaat dat speciaal is ontworpen om fruit- en groentesappen met maximale efficiëntie te extraheren. Het maakt gebruik van een vijzel om de groente te pletten totdat het sap is verkregen. Bovendien is de sapcentrifuge stil en gemakkelijk schoon te maken. Het grootste nadeel is zeker de prijs van het apparaat.

Jus de légumes
Groen sap om ongewenste kilo’s kwijt te raken!

Recepten voor groentesap

Hier is een verzameling groentesappen die even lekker als gezond zijn.

Sap van spinazie, selderij, peterselie en komkommer om af te vallen

Dit groentesap is perfect om het vasthouden van water tegen te gaan en die extra kilo’s kwijt te raken, dankzij de antioxiderende en vochtafdrijvende eigenschappen van selderij. Spinazie is ook een van de beste natuurlijke bronnen van vezels, die helpt om de stoelgang te reguleren en de spijsvertering te verbeteren. Voeg aan deze twee groenten de gewichtsverliesvoordelen van komkommer toe en het resultaat is ongetwijfeld een zeer effectief sap om af te vallen.

Om het te bereiden heb je 2 stengels bleekselderij, 6 blaadjes spinazie, 1/2 komkommer en 2 eetlepels verse peterselie nodig. Het enige wat je hoeft te doen is de groenten goed wassen, de komkommer schillen, in een blender doen en mixen.

Wortel- en rodebietensap om de lever te reinigen

Deze smoothie combineert de concentratie vitamine A, B en C van wortels met de grote ontgiftende kracht van rode bieten. Beide leveren ook een goede dosis vezels. Deze gezonde cocktail is een effectief huismiddeltje om de lever weer gezond te maken.

Als ingrediënten heb je 1 rode biet, 2 wortelen, 1 stuk gember, 1 stengel bleekselderij en 240 ml water nodig. Was en hak alle ingrediënten fijn. Doe alle ingrediënten in een blender en mix.