Is het echt de moeite waard om voedingssupplementen te nemen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Voedingssupplementen zijn overal, in apotheken, supermarkten en sportscholen. Er zijn er zoveel dat je je misschien verloren voelt als je geconfronteerd wordt met zo’n eindeloze keuze, maar tegelijkertijd opgewonden raakt door alle mogelijke ‘wonderbaarlijke’ effecten die ze kunnen hebben op onze gezondheid, ons lichaam of ons uiterlijk. Veel mensen nemen ze zonder echt te weten waarom, omdat ze over het product hebben gehoord, omdat de boodschap op de doos hen aansprak of omdat ze advertenties hebben gezien in hun favoriete tijdschrift.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Deze producten zien er misschien volkomen onschuldig uit, maar bij verkeerd gebruik kunnen ze gevaarlijk worden. Bepaalde planten of vitamines kunnen in grote doses gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom ga ik je vertellen over deze verschillende soorten voedingssupplementen en hoe je kunt voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt.

Moet ik vitamines en mineralen nemen?

Vitamine C, βcaroteen, vitaminecomplex, ijzer, etc… We denken vaak dat we het juiste doen door dit soort supplementen te nemen, maar het is essentieel om een gezondheidsprofessional te vragen of je ze echt nodig hebt en welk product je moet kiezen.

Vitamine C is bijvoorbeeld effectief, maar werkt niet alleen in het lichaam. Het heeft andere antioxidanten nodig om effectief te zijn, anders wordt het gewoon uitgescheiden in de urine, dus het moet van natuurlijke oorsprong zijn en gecombineerd worden met andere antioxidanten. Bovendien is het gemakkelijk te vinden, en zelfs beter biologisch beschikbaar, in rauwe seizoensgroenten. Bijvoorbeeld, 3 stuks seizoensfruit en één rauwe groente per dag (bij voorkeur biologisch) leveren genoeg vitamine C om aan je behoefte te voldoen.

Wat βcarotenen betreft, deze zijn erg gewild voor het zomerseizoen. Helaas kunnen hoge doses van deze provitamine A schadelijk zijn, vooral voor rokers. Deze provitamine komt van nature voor in wortels en rood fruit. Waarom probeer je niet een kuurtje wortelsap uit de sapcentrifuge met een bosbessensmoothie als tussendoortje om je klaar te maken voor de zomer?

Supplementen met verschillende vitaminen en mineralen zijn alleen interessant voor mensen met verhoogde malabsorptieproblemen, zoals mensen met een chronische darmziekte of mensen die ernstig ondervoed zijn. Als je arts of diëtist een specifiek tekort heeft vastgesteld, maak je dan geen zorgen, maar wees anders voorzichtig met je inname van vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E of K. Te veel van deze vitamines worden opgeslagen in de lever en kunnen leiden tot hepatotoxiciteit. Hetzelfde geldt voor mineralen, die in grote hoeveelheden de opname van andere mineralen kunnen verminderen en daardoor kunnen leiden tot secundaire tekorten.

Dit is vaak het geval met ijzersupplementen die worden ingenomen door sommige sporters die denken dat ze goed bezig zijn. Dit beperkt de opname van andere mineralen die essentieel zijn voor prestaties, ook al hadden ze al voldoende ijzer in hun voeding. Bovendien wordt een teveel aan ijzer een pro-oxidant, met negatieve gevolgen voor de gezondheid. Afgezien van gediagnosticeerde bloedarmoede is suppletie niet nodig.

Vitamines compléments alimentaires

Waar moet ik op letten als ik kruidensupplementen neem?

Kruidengeneesmiddelen zijn nuttig om bepaalde milde symptomen preventief te behandelen. Maar als je het neemt zonder advies van een gezondheidsprofessional, is het belangrijk om rekening te houden met eventuele contra-indicaties.

Zoethout bijvoorbeeld, dat in veel Ayurvedische mengsels voorkomt, kan hoge bloeddruk veroorzaken, wat min of meer leidt tot risico’s zoals flauwvallen. Andere planten kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben, dus het is het beste om op de hoogte te zijn van alle contra-indicaties, zelfs voor infusies. Kies bovendien voor biologische producten om te voorkomen dat je ook chemische producten binnenkrijgt.

Moet ik een probioticakuur nemen?

Probiotica zijn tegenwoordig overal. Ze zijn helemaal in en het is niet moeilijk om te zien waarom. Studies naar de microbiota en de invloed van probiotica op de gezondheid zijn spannend en innovatief. Helaas zijn veel van de probiotica die op de markt zijn nog niet lang genoeg en op een groot genoeg monster getest om ze de vermeende ‘wonderbaarlijke’ deugden te geven voor de behandeling van een aantal symptomen en ziektebeelden. Een mengsel van probiotica van goede kwaliteit is interessant voor mensen die trauma’s aan hun darmen hebben opgelopen, zoals een lange antibioticakuur, een zware maagdarmontsteking, of die slopende spijsverteringsproblemen hebben. Het is echter mogelijk om probiotica op natuurlijke wijze te consumeren door gefermenteerd voedsel te gebruiken, zoals augurken, olijven, pollen, zuurkool, kefir, enz.

Zijn eiwitpoeders echt nodig?

Aminozuren zijn de bouwstenen van een ideaal eiwit. Er zijn 8 essentiële aminozuren. Aminozuursupplementen of zelfs eiwitsupplementen zijn niet nodig, tenzij ze worden voorgeschreven door een gezondheidsdeskundige in het geval van ernstige ondervoeding of een specifieke ziekte. Maar je kunt er zeker van zijn dat het niet de aminozuren zijn die je in de sportschool vindt. Wees je ervan bewust dat de sportwereld een business is voor allerlei merken, dus of je nu wilt afvallen of spiermassa wilt opbouwen, eiwitpoeders zijn niet nodig.

Bovendien worden ze bij overmatige inname uitgescheiden in de urine, wat duur is. Afzonderlijk ingenomen aminozuren kunnen zelfs leiden tot een klein verlies van spiermassa door een onvoldoende aanvoer van andere essentiële aminozuren. Als je ze op natuurlijke wijze wilt vinden, kies dan voor eieren, soja of zuivelproducten van hoge kwaliteit.