Is het dieet van het kind belangrijk voor diversificatie?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Heb je ooit gehoord van de 1000-dagen periode? Dit is de periode vanaf de conceptie tot de 2e verjaardag van het kind. Het is van vitaal belang dat aanstaande moeders een evenwichtig dieet volgen tijdens de periconceptieperiode en tijdens de hele zwangerschap. De afgelopen jaren is bewezen dat het gezondheidskapitaal van je kind en de toekomstige volwassene al in deze fase wordt ontwikkeld. Hun genetisch erfgoed wordt op dit moment gedeeltelijk gevormd.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wanneer moeten we beginnen met diversifiëren?

Het moment om te beginnen met diversifiëren, ook wel bekend als het tolerantievenster, ligt tussen de 4 en 6 maanden, niet eerder en niet later. Je huisarts of kinderarts zal je de startdatum geven!

Met welke voedingsmiddelen moet ik beginnen?

Ik raad af om bepaalde voedingsmiddelen op bepaalde tijden te gebruiken… Ik zal het uitleggen! Er was een tijd dat ons werd verteld dat we bepaalde groenten in bepaalde maanden moesten introduceren, of dat exotisch fruit moest worden vermeden vanwege het risico op allergieën ….

Allereerst zou ik adviseren om seizoensfruit en -groenten prioriteit te geven. Aarzel niet om bloemkool in de winter of aubergine in de zomer aan te bieden! Net als eieren kun je ze zo snel als je wilt introduceren (dooier en wit).

De tolerantie van je kind is je graadmeter: als hij geen transitproblemen of koliek heeft, kun je doorgaan!

Dus je vraagt je af met welke maaltijd je moet beginnen: tussendoortje, lunch of avondeten?

Ik raad aan om met het ontbijt te beginnen.

De textuur moet heel zacht zijn, zonder klontjes. Dit zal in de loop van de tijd veranderen. Met 9 maanden wordt de introductie van brokjes als verworven beschouwd, zelfs als je kind nog maar heel weinig tanden heeft…

Opmerking: Aarzel niet om het aantal omwentelingen van de blender te verminderen bij het maken van puree.

1/ Ontbijt

Het perfecte recept voor baby’s eerste puree is :

50% aardappelen + 50% groenten + 2 theelepels vlees/vis/eieren + 2 theelepels olie.

  • Het introduceren van zetmeelrijk voedsel (aardappelen) zal je baby op de been houden tot de volgende maaltijd, dankzij de langzame suikers.
  • Het is belangrijk om de vetten die je eet af te wisselen, omdat ze essentiële vetzuren leveren die nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind.
  • De eiwitten in vlees, vis of eieren moeten beperkt worden tot 1 maaltijd per dag. Daarboven vertraagt het de ontwikkeling van de nieren.

Geef als dessert een compote zonder toegevoegde suiker. Vermijd zuivelproducten omdat ze eiwitten bevatten en er al genoeg eiwitten zitten in de portie vlees/vis/eieren.

Om uit te vinden hoeveel vlees, vis of ei je je kind moet geven, hoef je alleen maar deze eenvoudige berekening te maken = (Leeftijd kind x 10) + 10.

Voorbeeld voor een 1-jarige = (1 x 10) + 10 = 20 g vlees per dag!

Hoeveel olie moet je je kind geven?

  • Olijfolie, avocado-olie = bron van ω9
  • Koolzaad- en lijnzaadolie = bron van ω3
  • Boter = bron van vitamine A (vermijd koken)

Geef de voorkeur aan glazen flessen en eerst koudgeperst. Bewaar ze goed zoals aangegeven op de verpakking.

Idee van hoeveel puree je je kind moet geven: Na verloop van tijd moet de puree van je kind ongeveer 200 g wegen, terwijl het volume van de melk tegelijkertijd wordt verminderd.
Bijvoorbeeld: als je kind 150 g puree eet, moet zijn flesje melk ongeveer 50 ml zijn.

Zodra je kind zijn hele ontbijt heeft gegeten, kun je zijn tussendoortjes en vervolgens zijn avondeten diversifiëren.

donner de la purée à un enfant

2/ Lunch en avondeten

Als tussendoortje kun je je kind moedermelk/formule of een zuivelproduct met een compote zonder suiker aanbieden.

Als je denkt dat je kind nog steeds honger heeft, kun je hem een klein stukje brood geven en eventueel een koekje aangepast aan zijn leeftijd.

Het avondeten is hetzelfde als de lunch, maar dan zonder vlees/vis/eieren. Geef als toetje een zuivelproduct of moedermelk of flesvoeding, met een compote zonder toegevoegde suiker.

3/ Ontbijt

Zodra je voelt dat de melkinname van je baby niet meer voldoende is, is het tijd om zijn ontbijt uit te breiden met bijvoorbeeld een portie fruit en een stuk brood besmeerd met boter en jam…

Waarschuwing: honing moet worden geïntroduceerd vanaf de leeftijd van 1 jaar, vanwege het risico op botulisme.

Let op: Voor kinderen die flesvoeding krijgen, mag het volume van de melk niet groter zijn dan 240 ml na reconstitutie. Dit betekent 210ml water + 7 maatjes flesvoeding.

Samengevat

  • Begin met afwisseling = tussen 4 en 6 maanden.
  • Vergeet het vet van je eerste puree niet.
  • Controleer de eiwitinname van je kind.