Hoeveel calorieën zitten er in een avocado?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Avocado’s worden aanbevolen als onderdeel van het dagelijkse dieet. Ze zouden deel moeten uitmaken van het dieet van mensen die willen afvallen. Hoewel avocado’s veel vet bevatten, zijn ze erg gezond en goed voor het hart en helpen ze een optimaal lichaamsgewicht te behouden. Ontdek hoeveel calorieën een avocado bevat.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoe ziet een avocado eruit?

Een avocado ziet eruit als een peer. Hij is donkergroen met een hele grote pit binnenin. Zodra de avocado is gesneden, kun je zien dat hij erg vet is. Er zit een afdruk op het mes. Maar dat betekent niet dat avocado’s slecht zijn voor je gezondheid en dat je ze beter kunt opgeven als onderdeel van een dieet om af te vallen.

calories dans un avocat

Avocado’s verlagen het cholesterolgehalte, bevorderen gewichtsverlies en reguleren de bloeddruk. Ze helpen bij het oplossen van bepaalde vitamines (A, D, E, K), voorkomen neurale buisdefecten bij de foetus, voorkomen diabetes, ondersteunen het immuunsysteem en hebben een antikankereffect door hun hoge gehalte aan antioxidanten.

Calorieën in een avocado: 190 Kcal per 100 g

Om te zien hoeveel dit werkelijk is, moet je bedenken dat de hoeveelheid calorieën van een portie avocado van 220 g vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën van bijvoorbeeld 6,5 appels, 4,5 glazen cola, 3,5 plakjes kaas, 3 sneetjes brood, 2,5 glazen melk en 18,5 theelepels suiker.

Calorieën van een avocado op basis van zijn gewicht

Een kleine rauwe avocado (100g), geschild en ontpit, bevat 190 calorieën. Een middelgrote avocado (145 g) rauw, geschild en ontpit bevat 275 calorieën. Een grote avocado (196 g) rauw, geschild en ontpit bevat 371 calorieën. Je kunt dus zien dat avocado een calorierijke vrucht is. 100 g avocado bevat 19,5 g vet, 1,9 g koolhydraten en 1,9 g eiwit.

Avocado: Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte

Avocado’s zijn een uitzondering onder de fruitsoorten omdat ze meer calorieën bevatten dan de rest van deze groep. Ze zitten echter boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. De calorieën in avocado’s zijn afkomstig van 5% proteïne, 20% koolhydraten en 75% vet. Avocado’s staan bekend om hun gezonde vet- en vezelgehalte, dat de stofwisseling versnelt, honger stilt en ook beschermt tegen een snelle stijging en vervolgens plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel. Deze vrucht is ook een uitstekende bron van kalium en magnesium.

Tabel met voedingswaarden voor avocado’s

VoedingsstoffenAvocado: inhoud per 100 gram
Koolhydraten9 g
-waarvan suikers0,7 g
-waarvan zetmeel0
-waarvan voedingsvezels7 g
Eiwit2 g
Vet15 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren2,1 g
Kalium485 mg
Natrium7 mg
Water73,2 g

Welke vitaminen bevat een avocado?

Avocado’s bevatten vitamine B6 (0,26 mg), die betrokken is bij de eiwitstofwisseling en vetvertering. Het is ook nodig voor de goede werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Avocado’s bevatten ook vitamine E (2,07 mg), die de negatieve effecten van vrije radicalen vermindert, het lichaam reinigt van gifstoffen, het slechte cholesterolgehalte verlaagt en het immuunsysteem van het lichaam ondersteunt. Avocado’s bevatten ook vitamine E en vitamine C. De combinatie van deze 2 vitaminen is van onschatbare waarde in de strijd tegen de effecten van vrije radicalen. In combinatie met vitamine E helpt vitamine K, ook aanwezig in avocado’s, celontstekingen te kalmeren.

Welke mineralen bevat een avocado?

Avocado’s bevatten kalium (485 mg), wat essentieel is voor het behoud van de elektrolytenbalans van het lichaam. Het is ook betrokken bij spiersamentrekkingen en beschermt het hart en de hersenen. Een tekort aan kalium kan vermoeidheid, prikkelbaarheid en een hoge bloeddruk veroorzaken. Avocado’s bevatten magnesium (29 mg), een mineraal met een groot aantal biologische functies. Het helpt bij het verteren van eiwitten, vetten en koolhydraten, beschermt het hart, verbetert het geheugen, versterkt de spieren en nog veel meer.

Bevat een avocado voedingsadditieven?

Avocado’s bevatten natuurlijke voedingsadditieven. Deze omvatten oliezuur, een van de vetzuren (E570) en fytosterolen (E499) die in veel planten voorkomen.

Maakt avocado dik en hoe beïnvloedt het je dieet?

Het caloriegehalte van avocado’s plaatst dit product qua calorieën ergens in het midden van de fruitcategorie. Het eten van avocado’s lijkt ook een gemiddelde keuze voor lijners. Het is niet moeilijk om fruitproducten met minder calorieën te vinden.

100 g avocado’s bevatten ongeveer 190 kcal. Veel fruitproducten hebben een vergelijkbare hoeveelheid calorieën. Dit zijn onder andere bananen, bramen en zwarte bessen. Om de calorieën van 220 gram avocado te verbranden, zou je 50 minuten moeten fietsen, 65 minuten paardrijden, 35 minuten tennissen, 30 minuten hardlopen of 41 minuten zwemmen.

Het is de moeite waard om te vermelden dat het vezels bevat (6,7 g), die je helpen afvallen, de darmwerking reguleren, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en je een vol gevoel geven. Tot slot bevat het weinig natrium (7 mg).

Vanwege de vele geneeskrachtige eigenschappen worden avocado’s aanbevolen voor mensen die lijden aan atherosclerose en diabetes type II. Bovendien wordt het aanbevolen voor zwangere vrouwen om deze vrucht in hun dieet op te nemen, omdat het foliumzuur bevat. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in het voorkomen van neurale buisdefecten bij de foetus.