Hoeveel calorieën bevat andijvie?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Andijvie heeft een onvergelijkbaar frisse en bittere nasmaak. Het is een groente die je in januari vindt. Deze groente is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook verrukkelijk in de mond, want hij is knapperig en heel veelzijdig. Je kunt het in een heleboel recepten gebruiken, van rauw in salades tot gebakken, gegrild, gestoofd of gevuld. Dankzij de holle bladeren is andijvie ideaal om te vullen met ander voedsel. Het is een esthetisch aantrekkelijk gerecht met een krachtige kleur en een zeer verfijnde smaak. Laten we eens kijken hoeveel calorieën andijvie bevat.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Witlof calorieën: 21 kcal per 100 g

Volgens het Agence pour la Recherche et l’Information en Fruits et Légumes (Aprifel) bevat 100 g witlof 21 calorieën (kcal). Witlof bevat zowel weinig calorieën als weinig koolhydraten. Als je 1 kopje fijngesneden witlof eet, krijg je bijna 9 calorieën binnen en minder dan 2 gram koolhydraten.

calorie endive

Een hele krop witlof (513 g) levert in totaal slechts 107,73 calorieën en 17 g koolhydraten.

Andijvie: Vet-, eiwit- en koolhydraatgehalte

Andijvie bevat minder dan 0,5 g vet per 100 g. Volgens Aprifel, het Franse agentschap voor onderzoek en informatie over groenten en fruit, bevat rauwe witlof geen vet (het hoofdbestanddeel van lipiden). Deze bevinding is gebaseerd op Verordening (EG) nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen.

Volgens verschillende specialisten is het eiwitgehalte van rauwe cichorei 1,25g per 100g. De eiwitinname neemt echter af naarmate de dadel rijpt.

Het koolhydraatgehalte van witlof is 3,35 g per 100 g. De meeste koolhydraten in andijvie zijn vezels. Een hele krop andijvie levert bijna 16g vezels. Om precies te zijn, 100 g andijvie bevat 1,1 g vezels. Dankzij de oplosbare vezels die het bevat, is witlof bijzonder geschikt voor de bestrijding van constipatie, chronische constipatie en alle ontstekingen die het darmkanaal aantasten. Andijvie wordt aanbevolen voor mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel, prikkelbare darmsyndroom en dysbiose. Vezels helpen ook de glykemie en het slechte cholesterol (LDL) te verlagen bij obese en diabetische patiënten.

Tabel met voedingswaarden voor witlof

VoedingsstoffenWitlof: inhoud per 100 gram
Koolhydraten3,35 g
-waarvan suikers0,25 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels3,1 g
Eiwit1,25 g
Vet0,2 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,048 g
Kalium314 mg kalium
Natrium22 mg water
Water93,8 g
Alcohol0 mg

Hoeveel weegt een gemiddelde andijvie?

De gemiddelde andijvie weegt 100 g, volgens de Doctissimo website.

Welke vitamines bevat witlof?

Witlof is een goede bron van vitamine A, C en vitaminen uit de B-groep. Het is ook een uitstekende bron van foliumzuur (vitamine B9), essentieel voor het welzijn van het cardiovasculaire systeem en zeer belangrijk tijdens de zwangerschap voor een optimale ontwikkeling van het ongeboren kind.

Andijvie is rijk aan ascorbinezuur en carotenoïden. Het is daarom zeer nuttig in de strijd tegen vrije radicalen, de belangrijkste bron van celveroudering en gerelateerde ziekten. De concentratie vitamine C maakt het een uitstekende bondgenoot voor het immuunsysteem. Bovendien bevordert de aanwezigheid van vitamine K de bloedstolling.

Hoeveel mineralen bevat witlof?

Het gehalte aan mineralen is ook goed. Het bevat met name magnesium, ijzer en kalium. Witlof bevat ook weinig natrium.

Bevat witlof voedingsadditieven?

Nee, witlof bevat geen voedingsadditieven.

Maakt andijvie dik?

Andijvie bevat weinig calorieën (slechts 16 kcal per 100 g) en is daarom een geweldig voedingsmiddel als je wilt afvallen. Het hoge vezelgehalte (1,6 g) heeft een verzadigend en eetlustremmend effect. Het bevat met name cellulose en hemicellulose, die bepaalde soorten hun typische stevige, knapperige consistentie geven. Het lage energiegehalte maakt het geschikt voor caloriearme diëten en de knapperige textuur geeft je een voller gevoel.

Andijvie: een groente met duizend eigenschappen

Witlof bevat veel mineralen (kalium, ijzer en calcium), foliumzuur en vezels. Dankzij deze eigenschappen is witlof altijd beschouwd als een nuttige plant vanuit farmacologisch oogpunt.

Witlof is rijk aan verbindingen die medicinaal gebruikt kunnen worden: alkaloïden, flavonoïden, inuline, cafeïnezuur, sesquiterpenen, steroïden, trapezoïden en coumarines. Het zijn deze stoffen die witlof zijn antibacteriële, antioxiderende, ontstekingsremmende, anti-tumor, anti-diabetische, hepatoprotectieve en andere therapeutische effecten geven die net zo belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Naast vezels, geven het hoge kaliumgehalte en het lage magnesium- en natriumgehalte andijvie een grote vochtafdrijvende kracht en geven ze je in een mum van tijd een vol gevoel. De vochtafdrijvende en zuiverende werking stimuleert ook de lever- en nierfunctie.