Hoe kun je je immuniteit verhogen met wat er op je bord ligt?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

We hebben het nu meer dan ooit over het stimuleren van ons immuunsysteem, en het is nog beter om dat via onze voeding te doen!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het is belangrijk om te onthouden dat het immuunsysteem kan worden beïnvloed door een aantal factoren, waaronder stress, roken, slaap, leeftijd en lichaamsbeweging.

Om het effectief en efficiënt te maken, is het belangrijk om evenwichtig te eten met zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.

Maar het is ook belangrijk om een verteerbaar dieet te eten dat een gezonde darmfunctie bevordert en de spijsverteringsorganen zoals de maag, darmen, lever en alvleesklier beschermt. Om de onbalans in de darmflora tegen te gaan, adviseer ik je om industrieel koud vlees, slecht bewerkt brood gemaakt van verschillende soorten meel, siropen en frisdranken, en overtollig vet en vettig voedsel te vermijden.

Zoals je ziet, moet je je microbiota verwennen! Door het te voorzien van prebiotica: deze verbindingen in ons voedsel (vezels) dienen als voedsel voor de darmmicrobiota en zorgen ervoor dat de bifidobacteriën die ons spijsverteringsstelsel bevolken zich kunnen vermenigvuldigen.

Prebiotica zitten in volkoren granen, peulvruchten, knoflook, asperges, uien, prei, chiazaad en lijnzaad. Probiotica, ook wel goede bacteriën genoemd, helpen bij de spijsvertering, reguleren de spijsvertering en stimuleren het immuunsysteem. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica zijn yoghurt, gefermenteerde melk, kefir en rauwe zuurkool.

graines de chia

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een dieet te volgen dat rijk is aan rauwe en gekookte groenten en fruit, die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Bovendien hebben groenten en fruit een beschermende werking, voornamelijk dankzij hun fytochemische verbindingen, ook wel antioxidanten genoemd. Ze beschermen het DNA van onze cellen tegen aanvallen van vrije radicalen, die ook tot kanker kunnen leiden!

Eiwitten bij elke maaltijd

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons organisme en maken ook de synthese mogelijk van belangrijke bestanddelen voor de verdediging van het lichaam in geval van een invasie van pathogene micro-organismen!

Daarom moeten we voorrang geven aan eiwitten zoals peulvruchten (met een laag gehalte aan verzadigde vetzuren), vis, gevogelte, eieren en oliehoudende zaden.

Eet gezonde vetten

Beperk, zonder te overdrijven, je inname van gezonde vetten tot ongeveer 30% van je calorie-inname. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren vind je in olijfolie, avocado’s, noten en pinda’s.

Meervoudig onverzadigde vetzuren – de beroemde omega-3’s die ons slechte cholesterol (LDL) kunnen verlagen – zitten in vette vis, haring, sardines en chia- en lijnzaad.

En vergeet ijzer niet!

Dit spoorelement, dat de basis vormt van ons hemoglobine, dat zuurstof vervoert, is essentieel voor het goed functioneren van het immuunsysteem. IJzertekort betekent een gebrek aan rode bloedcellen en verhoogde vermoeidheid, of zelfs bloedarmoede! Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn onder andere bloedworst, orgaanvlees, lever, rood vlees, vis en zeevruchten, eieren, enz.

Zink

Zink is ook een bondgenoot van ons immuunsysteem, omdat het helpt wonden te genezen, bijdraagt aan de eiwitsynthese en de ontwikkeling van antilichamen stimuleert. Ons lichaam kan het niet produceren of opslaan, dus we moeten tussen de 8 en 12 mg per dag binnenkrijgen. Het zit in rood vlees, maar ook in pompoenpitten, kikkererwten, enz.

Koper

Dit essentiële spoorelement is nuttig voor macrofagen, de cellen die zijn afgeleid van witte bloedcellen die de echte verdedigingsmiddelen van het immuunsysteem zijn en onze microben bestrijden. We hebben 2 mg per dag nodig voor een man en 1,5 mg voor een vrouw. Het zit in haring, kalfslever, voedingsgist, meergranenbrood, hazelnoten, 70% pure chocolade en gekookte garnalen.

Selenium

Selenium heeft antioxiderende eigenschappen, helpt het immuunsysteem in stand te houden en werkt ontgiftend voor het lichaam. We hebben 501 µg per dag nodig en 60 µg voor een man. Het zit vooral in noten, vlees, orgaanvlees, zeevruchten, vis, volkoren granen, bepaalde vruchten en groenten (tomaten, peren, sinaasappels, gekookte prei, gekookte rapen, gekookte uien, kruisbloemige groenten, enz.

tomate poire et orange

Vitamine D

Deze vitamine beïnvloedt maar reguleert ook het immuunsysteem, stimuleert de productie van antilichamen en vernietigt niet alleen ziekteverwekkers via macrofagen, maar speelt ook een regulerende rol in ontstekingsreacties, waardoor het ontstaan van auto-immuunziekten wordt beperkt. In Frankrijk is de aanbevolen inname via de voeding 10 µg (400 IE). Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn uitsluitend van dierlijke oorsprong, zoals levertraan, (rauwe) kabeljauwlever, rauwe sardines en gerookte haring.

Vitamine A

Dit is de stimulans van het immuunsysteem, zonder welke cellen niet kunnen groeien of differentiëren. De dagelijkse behoefte is 600 tot 800 µg. Vitamine A komt voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals boter, eieren, melk, kaas, orgaanvlees, lever, enz.

Vitamine C of ascorbinezuur

Vitamine C of ascorbinezuur helpt het immuunsysteem goed te functioneren door T-lymfocyten te produceren die geïnfecteerde cellen vernietigen. Het helpt ook oxidatie tegen te gaan en beschermt zo tegen celveroudering.

Ons lichaam kan het echter niet zelf aanmaken of opslaan, dus we moeten het vrij regelmatig innemen. Het wordt aanbevolen om 110 mg per dag te nemen, en tot 120 mg als je rookt. Idealiter eet je rauwe groenten of fruit, maar aromatische kruiden, zwarte bessen, verse peterselie, boerenkool, paprika, broccoli, kiwi’s, rood fruit en citrusvruchten bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden.

Kortom, de schat ligt in het bord en hoe gevarieerder je eetpatroon, hoe rijker je zult zijn!