Help je lichaam na de feestdagen om het zuur-base-evenwicht te herstellen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Zo kun je de hoeveelheid eliminatiewerk verminderen!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Heb je goede feestdagen gehad? Waarschijnlijk heb je wat meer gegeten, zowel wat eiwitten, vetten, alcohol en/of suikerrijk voedsel betreft. Misschien ben je later naar bed gegaan en heb je minder aan lichaamsbeweging gedaan… Kortom, je hebt jezelf verwend en een pauze ingelast!

Het is tijd om het eliminatieproces van je lichaam te verlichten en lichter te worden! Om dit te doen, gaan we je lichaam helpen om het zuur-base-evenwicht te herstellen!

Wat is het zuur-base-evenwicht van het lichaam?

Veranderingen in levensstijl en dieet (te veel eiwitten, vetten, snelle suikers) leiden tot afbraak van de stofwisseling en het lichaam wordt vaak te zuur.
Ons lichaam bestaat uit vloeistoffen die ofwel basisch (bloed, bijvoorbeeld) of zuur (spijsverteringssappen) zijn. Ons lichaam moet die twee in evenwicht houden, want deze onbalans leidt tot vermoeidheid, infectieziekten, depressie, slapeloosheid enzovoort! We moeten ons dus aanpassen.

Geraffineerd voedsel produceert zuren door een gebrek aan vitaminen en sporenelementen (ionisatie, pasteurisatie, enz.) of omdat het moeilijk is voor het lichaam om het volledig te verwerken.
Het doel van het zuur-basendieet is om de ionen weer in evenwicht te brengen, de vitaliteit te verhogen en ziekten te voorkomen, met name osteoporose. Het zal je helpen om die paar kilo’s kwijt te raken die je tijdens de feestdagen bent aangekomen, zelfs als dat niet je hoofddoel is!

We meten de zuurgraad en alkaliteit van ons lichaam met behulp van PH

Als de pH-waarde van je lichaam te zuur of te alkalisch is, loopt je lichaam het risico zwakke plekken op te lopen.

 • Een pH van ongeveer 7 is neutraal (zoals bijvoorbeeld het geval is met water) en is een garantie voor een goede gezondheid!
 • Elke stof onder deze waarde is zuur.
 • Een stof boven de 7 wordt daarom alkalisch genoemd.

Wanneer de pH-waarde uit balans is, leidt dit tot het verschijnen van bacteriën, schimmels, virussen en andere parasieten.
Om erachter te komen of het lichaam te zuur of te basisch is, moet je de pH-waarde in je urine meten (de door je arts voorgeschreven striptest) of een bloedmonster nemen.

Gewrichtspijn, spierpijn en vermoeidheid zijn ook concrete tekenen die gemakkelijk op te sporen zijn!

Ons lichaam elimineert zuren via :

 • de longen, die vluchtige zuren afstoten die worden omgezet in kooldioxide wanneer we ademen;
 • de nieren, die niet-vluchtige zuren (bijvoorbeeld urinezuur) afstoten;
 • de huid door transpiratie.

Anti-zuurdieet: gebruiksaanwijzing

Om het zuur-base-evenwicht van het lichaam te herstellen, moet je in de eerste plaats ingrijpen op je voeding, maar ook :

 • Drink veel water: Het is aan te raden om minstens 1,5 liter water per dag te drinken om de nieren te helpen bij het afvoeren van gifstoffen. Kies water met een neutrale pH;
 • Doe elke dag minstens 30 minuten aan lichaamsbeweging om de hoeveelheid vluchtige zuren die door de longen worden geëlimineerd te verhogen en om je hart en spieren te onderhouden;
 • Verminder je zoutinname: we hebben de neiging om te veel zout te eten, vooral gekookt vlees en kant-en-klaarmaaltijden, waardoor onze kalium/natriuminname stijgt.
sel

Gemiddeld consumeren we 10 gram zout per dag, hoewel de gezondheidsautoriteiten dit aanbevelen. Overmatige zoutconsumptie leidt tot hoge bloeddruk, hartfalen, osteoporose, enz.

We eten te veel dierlijke eiwitten, te veel geraffineerd en gekookt voedsel en te weinig fruit en groenten.

Beperk verzurende voedingsmiddelen

Als je meer eiwitten consumeert, vooral dierlijke, dan je nodig hebt (ongeveer 1 g per kilo lichaamsgewicht), moeten de nieren overuren maken om het overschot kwijt te raken, omdat er geen eiwitreserves in het lichaam zijn! Deze omzettingen verhogen de zuurtegraad!
Om het verzurende effect te beperken, moet je ervoor zorgen dat je dit compenseert door alkaliserende voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, aardappelen en/of fruit bij dezelfde maaltijd, en vooral door slechts één portie eiwit per dag te eten! Kies voor kleine hoeveelheden kwaliteitseiwit!

Zuurvormende voedingsmiddelen zijn onder andere :

 • Dierlijke eiwitten: vlees, wild, vleeswaren, vleesextracten, gevogelte, vette vis, schelpdieren, mosselen, garnalen;
 • kaas (sterke, gerijpte kazen zijn zuurder dan milde kazen), gesteriliseerde melk, wei;
 • dierlijke vetten (boter), gekookte vetten, geraffineerde en geharde plantaardige oliën (margarine);
 • geraffineerde granen: tarwe, haver, vooral gierst; brood, pasta, vlokken en voedingsmiddelen op basis van granen ….
 • peulvruchten: aardnoten, soja (behalve melk), bonen, kikkererwten, linzen, enz.
 • Geraffineerde suiker, snoep: stroop, gebak, snoep, jam, gekonfijt fruit, enz.
 • industriële dranken: limonade, frisdrank, bruiswater, enz.
 • bepaalde oliehoudende zaden: walnoten, hazelnoten, pinda’s, pistachenoten, zonnebloemen, enz;
 • koffie, thee (vooral zwarte), cacao, chocolade, wijn, gist, aspirine ….

De consumptie van alkaliserende voedingsmiddelen aanmoedigen

Bij de omzetting van deze voedingsmiddelen door het lichaam komen ook geen zure verbindingen vrij.

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan basen en arm aan zure stoffen, zoals :

 • bloemig voedsel: aardappelen, zoete aardappelen, pompoen, kastanjes, ….
 • groene groenten: rauwe of gekookte en gekleurde groenten (behalve tomaten, zuring, rabarber), groentesappen, vruchtencompote (niet-industrieel);
 • bepaalde zaden (sesamzaad, enz.) en gekiemde peulvruchten (sojascheuten), peulvruchten (witte bonen, enz.), maïs (polenta);
 • volkoren granen (volkoren rijst, volkoren tarwe, enz.);
 • bepaalde oliehoudende zaden: amandelen, paranoten, zwarte olijven (in olijfolie, niet in pekel);
 • zoet, rijp fruit: appels, peren, bananen, enz. en bepaalde gedroogde vruchten (dadels, druiven, behalve abrikozen) als ze rijp en zwavelvrij gedroogd zijn;
 • alkalisch mineraalwater (ph>7);
 • koudgeperste oliën van eerste persing;
 • amandelmelk, sojamelk, rauwe melk, goed uitgelekte fromage frais, verse (ongekookte) boter, verse room;
 • Volkoren suiker, eierdooiers, oesters, zeezout, zeewier of zoetwateralgen.
pomme et poire

Pas je consumptie van voedingsmiddelen met een “zure smaak” aan op je gevoeligheid

Voedingsmiddelen met een zure smaak zijn verzurend voor mensen met gevoeligheden of stofwisselingstekorten.
Dit zijn voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan zure bestanddelen, zoals citroensap, die bij metabolisatie geneutraliseerd worden en de minerale basen van de vrucht vrijmaken: het resultaat is dus normaal gesproken een alkaliserend effect.

Bij een persoon met een metabolisch tekort kunnen de zuren echter niet worden geneutraliseerd door de fysiologische routes, dus dit keer zal het zure voedsel een sterk demineraliserend effect hebben en ontstekingen bevorderen (in de gewrichten, spieren, spijsverteringskanaal, enz.).
Het verzurende of alkaliserende effect van zure voedingsmiddelen hangt dus af van de stofwisselingscapaciteit van elke persoon.

Voor deze mensen moeten deze voedingsmiddelen daarom met grote voorzichtigheid worden gegeten:

 • Wei: yoghurt, gestremde melk, kefir, fromage frais ;
 • Fruit: hoe minder rijp het fruit, hoe zuurder het is. Rode bessen: aalbes, zwarte bes, framboos, aardbei, braam, duindoorn, sleepruim. Citrusvruchten: citroen, grapefruit, sinaasappel, mandarijn. Appels (cloche), kersen (griotte), pruimen, abrikozen, nectarines, greengage, ananas, kiwi, meloen, watermeloen, druiven, pruimen, perziken, vijgen, mirabelpruimen, mango’s, granaatappels, kaki’s, vruchtensap;
 • Zure groenten: tomaten, paprika’s, aardappelen (vooral gekookt, verwijder schil en zaden), rabarber, zuring, waterkers, spinazie, snijbiet (vooral gekookt); zuurkool en groenten met melkzuurgisting, azijn, specerijen;
 • Witte wijn, champagne, cider, honing, ahornsiroop.

Klik hier om de lijst met zure en alkaliserende voedingsmiddelen te bekijken

Zorg na de feestdagen voor je lichaam en verminder de zuurgraad in je systeem!

Verander je eetpatroon: groenten en vers fruit zijn meer alkaliserend, minder eiwitten, een beetje plantaardig vet en langzame koolhydraten zoals bloem of volkoren!

Rust uit en beweeg elke dag minstens 30 minuten!

Je verlaagt de zuurgraad van je lichaam en herwint je vitaliteit, je stimuleert je immuunsysteem en doet het rustig aan met je organen, die je er dankbaar voor zullen zijn!