Zwangerschap: het lichaam en het veranderende gewicht

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Zwangerschap en de 9 maanden van intense ontreddering… Als je deze ervaring nog nooit hebt gehad en je ziet een zwangere vrouw op straat, denk je “oh, wat een mooie ronde buik”, maar je kunt je geen voorstelling maken van alle emoties en sensaties die deze vrouwen doormaken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

We idealiseren deze paar maanden, de vrouw moet dit lichaam dat ronder wordt aanbidden, de mooiste periode van haar leven beleven, alleen maar dromen van haar toekomstige kind, zich elke ochtend blij aankleden om iedereen haar nieuwe vorm te laten zien…

Vandaag wil ik je met dit artikel helpen een onderwerp te ontdekken dat nog steeds te taboe is: de angsten en zorgen rondom dit veranderende lichaam. Vinden we het echt leuk? En hoe zit het met die zwangerschapskilo’s die op je moraal wegen? Het oordeel en de druk van de maatschappij en professionals over vrouwenlichamen in deze tijd?

Ik wil graag mijn ervaring met jullie delen om wat licht te werpen op een heel reëel aspect van wat zwangere vrouwen doormaken tijdens deze “9 droommaanden” en om het schuldgevoel te verlichten van degenen die denken of dachten dat ze iets verkeerd deden.

Zwangerschapskilo’s: het door de maatschappij geïdealiseerde gewicht

Ik ga beginnen met het aanpakken van een delicaat en taboe-onderwerp: de medische mishandeling die zwangere vrouwen ondergaan als het gaat om hun zwangerschapsgewicht.

Ik zal je mijn ervaring vertellen: toen ik 4 maanden zwanger was, was ik blijkbaar “te veel” aangekomen in vergelijking met de referentiecurve op de computer van mijn gynaecoloog. Ze wees me er vriendelijk op: “Ah, maar dat is te veel, mevrouw… Maar u bent diëtiste, u zou dat moeten weten… Ik ga u niet uitleggen hoe u uw maaltijden moet verdelen, en u moet 1 kg per maand nemen”! Het schuldgevoel en het oordeel dat me hard troffen toen mijn man en ik net op de echo hadden gezien hoe onze kleine meid in mijn buik bewoog en leefde, was moreel erg moeilijk te verdragen! Toen ik het consult verliet, huilde ik, ook al waren mijn bloedtests perfect… en onze dochter ook! En onze dochter ook! Vreemd, nietwaar?

Toen ik 7 maanden zwanger was, maakte een verloskundige van de kraamkliniek tijdens een geboorteplanningsafspraak dezelfde opmerking over mijn gewichtstoename, met nog een zin vol oordeel: “En toch ben je diëtiste…”. Als gezondheidsprofessional was het niet “normaal” om 11 kg te zijn aangekomen met 7 maanden zwangerschap. Oeps!

Hoeveel vrouwen ervaren en verdragen zulke opmerkingen tijdens deze 9 maanden? Vrouwen die zich schuldig voelen over hun figuur zonder alle andere aspecten van hun zwangerschap in vraag te stellen.

Ik moet erop wijzen dat ik tijdens mijn zwangerschap :

  • Ik had geen zwangerschapsdiabetes;
  • Onze baby was in topvorm;
  • Ik was in topvorm, zonder tekorten, zonder pijn, ik sliep goed en was goedgehumeurd;
  • Ik hield veel water vast door de hittegolf in de zomer (ik woon in Zuid-Frankrijk);
  • Alle lichten stonden op groen voor een natuurlijke, fysiologische bevalling.

Maar al deze informatie… niemand vroeg ons ernaar… Noch de gynaecoloog, noch de verloskundige in de kraamkliniek… En toch zijn dit essentiële factoren om een zwangerschap goed te laten verlopen.

Het is jammer dat zwangere vrouwen niet gevraagd wordt naar hun moreel… Ze zijn gewoon een nummer dat in de normen moet passen en, durven we het zeggen, een business die veel geld opbrengt voor het gezondheidssysteem…

Omdat sociale netwerken tegenwoordig niet helpen, moeten zwangere vrouwen het supermodel spelen. Gekleed in mooie kleren, met slechts een paar kilo op hun buik, glimlachend en zonder tekenen van vermoeidheid…

Laten we niet vergeten dat elke vrouw UNIEK is! Wat telt tijdens deze 9 maanden is het fysieke welzijn (ja, natuurlijk) en ook het mentale welzijn… Zullen we de cijfers laten vallen?

Als de zwangere vrouw van vandaag slank moet zijn, een ronde buik, goed gevormde borsten, een gebruinde teint en perfect aangepaste kleding moet hebben, dan stel ik voor dat we de realiteit, het echte leven, durven voorstellen…

Laten we vrouwen helpen dit lichaam dat zo snel verandert te verwerken, laten we ze helpen hun angsten en zorgen te overwinnen over het kleine leven dat op het punt staat stellen en gezinnen op hun kop te zetten.

femme enceinte

Een lichaam dat zo snel verandert… Hoe ga je ermee om?

Als een vrouw zwanger wordt, verandert haar lichaam heel snel: de buik groeit, het gewicht stapelt zich op, sommige vrouwen houden water vast, er verschijnen zwangerschapsstriemen, cellulitis komt opzetten…

Elke vrouw moet haar lichaam ontdekken, ervan leren houden, het strelen, weten wat erin zit…

Laten we niet vergeten dat 9 maanden een zeer korte tijd is, en zodra een vrouw begint te wennen aan haar nieuwe vorm, verandert haar lichaam opnieuw… Zo erg zelfs dat ze zichzelf niet meer herkent in de spiegel!

Je heupen zijn breder, je voelt je minder gespierd… “Is dit nieuwe lichaam van mij?” is een legitieme vraag om te stellen!

Zoveel evolutie en verandering in een paar maanden tijd… Het is genoeg om je houvast te verliezen!

Elke vrouw moet haar nieuwe lichaam ontdekken, leren kennen en ervan houden…

Een paar tips om van je veranderende lichaam te houden

Ga naar je badkamer en: masseer jezelf met crèmes of oliën, scrub jezelf, neem de tijd om naar jezelf in de spiegel te kijken en hou van dit lichaam en zijn ervaringen… Ik zou zelfs een sessie osteopathie aan het einde van de zwangerschap toevoegen, dat kan heel welkom zijn (of acupunctuur, een massage aan het einde van de zwangerschap… Er zijn zoveel mogelijke behandelingen).

Waarom ga je niet naar de kapper of schoonheidsspecialiste of ga je niet winkelen?

Neem de tijd om lekker voor jezelf te koken, bevredig je trek in eten als zwangere vrouw, maak contact met je voedselsensaties (honger, geen honger) en neem de tijd om van je maaltijden te genieten (zoals we maar al te goed weten, wordt genieten van maaltijden een concept voor een paar maanden zodra de baby er is).

Ik nodig vrouwen ook uit om hun lichaam te bedanken voor wat het hen laat ervaren en vooral om er goed voor te zorgen… Het heeft het echt nodig voor de uitdagingen die voor ons liggen en gewoon om ons goed te voelen!

9 maanden zwangerschap gaan inderdaad snel voorbij, maar het is een kans om jezelf te verwennen met iets waar je misschien nooit eerder de kans voor hebt gehad: tijd voor jezelf!

Ik nodig je uit om genereus te zijn voor jezelf, alsof je je beste vriendin bent en jezelf alleen het beste wilt geven, want deze periode kan voor veel mensen moeilijk zijn. Om dit te voorkomen, moet je wat momenten van plezier voor jezelf reserveren… Dit zal je helpen om deze ongelooflijke periode nog beter door te komen, om nog meer van je toekomstige baby te houden en om in harmonie met jezelf te zijn!