Endometriose verlichten door blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (hormoonontregelaars) te verminderen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Endometriose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid en proliferatie van endometriumweefsel buiten de endometriumholte. De klinische verschijnselen zijn gevarieerd. Het breidt zich meestal uit naar de cul-de-sac van Douglas of de eierstokken en kan ovariële hypertrofie veroorzaken. Het kan zich ook uitstrekken naar afgelegen plaatsen (long-ombilicus). Endometriose wordt zelden aangetroffen na de menopauze.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Oorzaken:

 • Hypertoxisch, inflammatoir dieet;
 • Chronische acute ontsteking of “chronische brand” (inflammatoire voeding, hyperpermeabele of “zeef” darm, insulineresistentie zijn over het algemeen de veroorzakende factoren);
 • Oxidatieve stress (mijn lichaam heeft onvoldoende schilden – antioxidanten – tegen de agressors, vrije radicalen. Dit is een belangrijke oorzaak van celveroudering);
 • Glycemische stress (“Ik word karamel: de oorzaak is insulineresistentie”);
 • “De triade van gynoïde morfotype, gewichtstoename en hyperoestrogenisme;
 • Deficiënte oestrogeen eliminatie emunctories (darm, lever);
 • Blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.

(Afhankelijk van nieuwe onderzoeksgegevens)

Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen bij endometriose. We zullen ons richten op blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.

Het beperken van hormoonontregelaars betekent het beperken van de blootstelling aan xenobiotica

Een xenobioticum is een stof die aanwezig is in een levend organisme maar er vreemd aan is: het wordt niet geproduceerd door het organisme zelf, noch door zijn natuurlijke voeding.

Een xenobioticum is een chemische molecule die een vervuilende en soms giftige stof is in een organisme, zelfs in zeer lage concentraties. Twee typische voorbeelden van xenobiotica zijn pesticiden en geneesmiddelen.

Definitie

Een hormoonontregelaar is een stof of mengsel van stoffen die de functies van het endocriene systeem verandert en daardoor schadelijke effecten veroorzaakt in een intact organisme, in zijn nakomelingen of in (sub)populaties.

Oorsprong van hormoonontregelaars

 • Natuurlijke oorsprong: hormonen, fyto-oestrogenen ;
 • Milieu (verontreiniging van verschillende omgevingen): water, voedsel, consumentenproducten, enz.
 • Resultaten van menselijke activiteit: dagelijkse consumptiegoederen, gewasbehandelingsproducten, geneesmiddelen, cosmetica, enz.
eau perturbateurs endocriniens

Gevolgen van hormoonontregelaars

Toename van oestrogeen, wat hyperoestrogenisme bevordert, een factor in hormoonafhankelijke pathologieën zoals endometriose en gynoïde gewichtstoename.

Hormoonontregelaars (met name pesticiden) zijn een van de oorzaken van een poreuze darm, ook wel hyperpermeabiliteit genoemd (de dichte verbindingen die als “afdichting” fungeren tussen de cellen van de wand of het slijmvlies van de dunne darm verslechteren). Deze “geperforeerde barrière” laat veel indringers (niet-ego’s) toe in de bloedbaan. Geleidelijk aan zal het lichaam, om zichzelf te verdedigen, in een “chronisch vuur” of chronische acute ontsteking terechtkomen. Dit “chronische vuur” valt gezonde cellen aan (oxidatieve stress) en is een oorzakelijke en verergerende factor bij endometriose.

Wat kun je eraan doen?

 • Keuze van voedsel: biologisch ;
 • Dioxine, PCB’s: beperk vet vlees, vis met een hoge keten en zuivelvetten;
 • Bestrijdingsmiddelen: kies voor volkoren zetmeelrijk voedsel, vlees en zuivelproducten, fruit en groenten (let op de seizoensgebondenheid).
 • Bisfenolen en ftalaten: beperk of vermijd plastic verpakkingen. Vermijd het opwarmen van voedsel in plastic verpakkingen en geef de voorkeur aan glazen verpakkingen. In ingeblikt voedsel: ze hebben bisfenol A vervangen door bisfenol S. *Studie: juli 2019: studie uitgevoerd door ENVT en Toxalim in samenwerking met de universiteiten van Montreal en Londen, toont aan dat BPS (in varkens) langer persisteert in het lichaam en in veel hogere concentraties dan BPA;
 • Zware metalen (Cd, Hg, Pb): sigaretten; vis;
 • Additieven: lees de etiketten. Vermijd E zoveel mogelijk.

Vissoorten

Niet etenMarlijn, koningsmakreel, blauwvintonijn, Noorse zalm, zwaardvis
Slechts één keer per maand etenGeelvintonijn, gestreepte tonijn, Atlantische slijmkop, tassergaal, tandbaars, heek, grenadier, snapper, heilbot, Schotse zalm
Slechts één keer per week etenZeebaars, ansjovis, sardine, horsmakreel
Slechts 2 keer per week etenHaring, gevlekte makreel, harder, kabeljauw
Eet zoveel als je wiltSchelvis
Bron: Instituut voor onderzoek naar biodiversiteit / notre-planete.info
Overzichtstabel van vissen en aanbevelingen voor consumptie in relatie tot hun kwikconcentratie

Hormoonontregelaars

se proteger de la contanomation chimique et des perturbateurs endociriniens
Bron: www.urps-ml-paca.org

Opmerking: het is beter om fruit en groenten te wassen en te schillen als ze niet biologisch zijn.
Tip: dompel groenten en fruit 15 minuten onder in een bak water gemengd met 2 eetlepels eetbaar natriumbicarbonaat.

Toevoegingen

additifs
Ref: Levensmiddelenadditieven door Corinne Gouget. Editions Chariot d’Or

Het water

Een filtratiesysteem op zwaartekracht is een essentiële, economische en ecologische investering. Om plastic flessen te vermijden en kraanwater te ontgiften van verschillende verontreinigende stoffen: zware metalen, medicijnresten, verontreinigende herbiciden, ziekteverwekkende bacteriën en cysten, chloor, vluchtige organische verbindingen, verontreinigende stoffen en opkomende verontreinigende stoffen.

Je kunt het beste kiezen voor een roestvrijstalen filterhouder.

Je hebt er alles bij te winnen om hormoonverstorende stoffen te beperken, voor jouw gezondheid en die van onze planeet!