Een stormachtige relatie met mijn weegschaal

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wie heeft er geen (dubieuze) liefdesrelatie met zijn verklikker gehad? Huwelijksreisperiodes wanneer het je vertelt wat je wilt, zo perfect… Dan meestal moeilijkere periodes wanneer het je zijn ware gezicht laat zien, je confronteert met je realiteit, hoe hard die ook is, je tranen laat vloeien, je vuisten balt, de loop van je dag verandert, aan jezelf twijfelt…

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Liefde, haat, schuldgevoel, teleurstelling, de dwangmatige behoefte om het te gaan halen… Wat als we eindelijk zouden besluiten om een einde te maken aan deze giftige relatie die we hebben met onze weegschaal?

Voorwaarde: als je eet om de leegte van binnen op te vullen…

Ik heb mijn patiënten altijd verteld dat allerlei diëten zinloos zijn en dat ook nooit zullen worden totdat iedereen begrijpt waarom ze eten en wat hen echt dik maakt. Is het een gebrek aan welzijn? Een gebrek aan liefde? Een gebrek aan genegenheid? Een laag zelfbeeld? Conflicten met geliefden of op het werk? etc. Het is belangrijk om te begrijpen dat eten in deze gevallen een manier is om jezelf te vullen, te troosten en gerust te stellen.

Zodra je je innerlijke conflicten hebt opgelost (indien nodig met de hulp van professionals) zul je beseffen dat je niet langer hoeft te eten om emotionele ups en downs te compenseren. Voor sommige mensen duurt dit 1 jaar, voor anderen 6 maanden of zelfs 2 of 3 jaar… Maar als je je persoonlijkheid en geschiedenis accepteert en eindelijk loslaat… Gaan je (emotionele) kilo’s er vanzelf af…

Als ze er vandaag zijn, is dat om je te waarschuwen dat er iets niet klopt… Dus luister naar wat je lichaam je te vertellen heeft… En kalmeer het!

Wees JOU en probeer de huidige hype over slankheid (het enige criterium voor schoonheid…?), de “body summer” (die zo’n schuldgevoel oproept) en al die verkeerde informatie over vrouwenlichamen (en mannenlichamen…) die zo zijn, zo zijn… tegen te gaan. In zo’n hokje passen en vooral niet te ver gaan… !

Ga uit van je eigenheid. Het ideale lichaam is er, onder je neus, kijk in de spiegel en waardeer wat je ziet… JIJ! Er zijn geen 2 van jou.

De weegschaal: zijn kwaliteiten en fouten

Als de naald je vertelt wat je humeur voor die dag is, is het te laat. De weegschaal is een bron van stress geworden, een object van marteling en schuldgevoel. We aanvaarden dat we gedefinieerd worden door een cijfer, een BMI (Body Mass Index), een rooster, normen… Maar is het echt mogelijk om jezelf te definiëren aan de hand van 65? 78? 58 of 82?

Hoe zit het met je persoonlijkheid? Je kwaliteiten, je ambities, je passies?

Mijn patiënten vertellen me vaak dat de weegschaal hun bescherming is, degene die hen in staat stelt zichzelf te controleren, aan te passen, in evenwicht te brengen, te verminderen en gerust te stellen. Dus ja, waarom niet, maar waarom begin je niet met in de spiegel te kijken? Zou je dan niet zien hoeveel kilo je bent afgevallen of aangekomen?

De weegschaal is een indicator en geeft informatie, vooral als je dieetziektes hebt: slankheid, overgewicht of obesitas. Als je gezondheid in gevaar is, wordt het een medisch hulpmiddel. De weegschaal wordt ook gebruikt voor zwangere vrouwen, die ziektes kunnen ontwikkelen als ze te veel (of te weinig) aankomen tijdens de zwangerschap. Ja, de weegschaal is nuttig als je risico loopt. Maar hoe zit het met de rest van de tijd? Heb je een weegschaal nodig om te bevestigen dat je van maat 40 naar maat 42 bent gegaan, of andersom?

Wil je jezelf bevrijden van gewicht? Wil je een rustiger relatie met je lichaam en eten herontdekken, met een gevoel van welzijn, lichtheid en vrij van schuldgevoelens?

Begin met jezelf te complimenteren, jezelf te verwennen en vooral: geduld en doorzettingsvermogen… !

Kom op, CIAO, laat los! Je zult zien, het zal je leven veranderen… Er zijn andere manieren om het juiste gewicht voor jou te bereiken… Lees meer…

salade de fruit

Gewicht en opsluiting? Moet ik mezelf wegen?

Ik ga er niet omheen draaien: stop met jezelf te wegen! Leg je weegschaal weg tijdens deze periode van opsluiting, die onvermijdelijk minder lichaamsbeweging zal betekenen en meer stevige maaltijden om je bezig te houden en je een beetje te troosten.

Vertrouw op jezelf. Zodra het voorbij is, wordt alles weer normaal. Het lichaam reguleert zichzelf, het komt kilo’s aan en verliest ze… Het is een evenwicht dat op lange termijn (maanden en jaren) plaatsvindt, dus concentreer je niet op deze 3/4 weken!

Ik zeg niet dat je moet stoppen je zorgen te maken over je gewicht, maar dat je het gewoon moet accepteren en ermee moet leven. Misschien zal deze situatie je confronteren met je angst om aan te komen, maar dat is waar je de wilskracht moet hebben, sterker moet zijn en nieuwe levensgewoonten moet aannemen.

Vergeet niet dat wanneer je echt begint te luisteren naar en respect hebt voor je voedselsensaties (honger, verzadiging en genot), je geneigd bent om je overeten te verminderen.

Leg je weegschaal weg!

Laat je tijdens de maaltijd leiden door je eetsensaties, die reguleren je, terwijl die valse vriend, de weegschaal, de eerste stap is naar de vicieuze cirkel van eetstoornissen…

Lang leve de diversiteit van je lichaam!

Er is voor elk wat wils, sommige mensen houden van dikke mensen, magere mensen, lange mensen, gedrongen mensen, typische mensen, blonde mensen, bruine mensen, enz. Begin met jezelf te accepteren zoals je bent, zodat anderen de echte persoon kunnen zien die schuilgaat onder dat omhulsel van schaamte en angst voor de blik van anderen.

Denk lichaamspositief! Lichaamsdiversiteit is wat de media elke dag proberen te verbergen door ons altijd dezelfde mannen en vrouwen te laten zien die bovennatuurlijk op elkaar lijken, geretoucheerd vlees, de lege hulzen die we in tijdschriften zien… Hoe triest… Laten we STOP zeggen tegen deze standaardisering van ons lichaam (en onze geest).

Vergeet niet dat we elkaars spiegels zijn en dat zij het beeld dat jij van jezelf hebt naar jou terugkaatsen. Probeer iemand niet te beoordelen op zijn fysieke verschijning, maar op zijn hart, zijn humor, zijn vrijgevigheid of zijn intelligentie.

Je lichaam is je auto, degene die je de rest van je leven onderweg zal houden, dus zorg ervoor, hou ervan, stop met het de hele tijd te beoordelen, streel het en stop met het te haten omdat het er nu eenmaal is… Het enige wat het wil is dat er van je gehouden wordt!

Hoe kan ik dat doen? Begin met van je verklikker te scheiden, voor eens en altijd… De eerste stap naar vrijheid!