Body positive: een hoax?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Trendy term? Nieuwe trend? Hoop op blijvende verandering in het lichaam van vrouwen (en mannen)?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Lichaamspositiviteit is tegenwoordig een rage, maar wat is het eigenlijk?

Het gaat over het tonen van je lichaam zonder complexen, in zijn natuurlijke staat, zonder filters of retouchering, vooral op sociale netwerken. Een assertief lichaam waarin je jezelf blootgeeft zonder schaamte tegenover de dictaten van vandaag.

Maar is dit echt mogelijk? Hoe kun je terugwinnen wie je bent als je je lichaam jarenlang hebt gehaat?

Als diëtist en voedingsdeskundige ben ik er om je te helpen deze vragen te beantwoorden.

Evolutie van het vrouwenlichaam door de geschiedenis heen

Wat we kunnen waarnemen is dat het ideaalbeeld van het vrouwenlichaam vanaf de oudheid tot op de dag van vandaag sterk is geëvolueerd… Je zou zelfs kunnen zeggen dat het allerlei extremen heeft doorgemaakt: van vol tot dun, van een melkachtige huid tot intens bruin worden.

Ik leg een vergrootglas op de evolutie van het vrouwenlichaam door onze geschiedenis heen:

In het paleolithicum waren het in Europa volslanke, rondborstige vrouwen die in de mode waren, terwijl het in Egypte beter was om slank, gespierd en rank te zijn. Van Chinezen werd verwacht dat ze verminkte voeten in de vorm van een lotusbloem hadden, een slank figuur, een zeer bleke huid en grote ogen.

In de Middeleeuwen waren blondines populair met hun wespentailles (ze aarzelden niet om extreem strakke korsetten te gebruiken om hun doel te bereiken… “je moet lijden om mooi te zijn”… Laten we dat niet vergeten!), in de Renaissance waren de schoonheidsnormen heel bleek, wit en goed afgerond.

In de jaren 1920 had de ideale vrouw een platte borst, een slank figuur, kortgeknipt haar en een jongensachtige stijl.

Na de oorlog was slankheid een teken van slechte gezondheid, dus werd van vrouwen verwacht dat ze sensueel en weelderig waren, zoals de beroemde Marilyn Monroe.

Toen cinema steeds populairder werd, kregen we vrouwenlichamen voorgeschoteld die varieerden van weelderige sensualiteit tot de hyperdunne/androgyn slanke lichamen die we vandaag de dag zien.

Uiteindelijk is het lichaam door de geschiedenis heen gezien als een stuk klei dat we moeten vormen naar de huidige mode, alsof we net als beeldhouwwerken op een natuurlijke en eenvoudige manier de vorm kunnen aannemen die onze maatschappij wenst…! Zijn we vergeten dat we niet van klei zijn, maar van vlees, bloed en… emoties? gevoelens?

Wat is Body Positive?

Het is een sociale beweging op sociale netwerken gebaseerd op het principe van zelfacceptatie (vooral van het lichaam).

Te veel sociale normen en te veel druk op het ideale (en onwerkelijke, om precies te zijn) uiterlijk hebben dit idee aangemoedigd, waarbij het vrouwelijke ideaal nu een vrouw is die zich comfortabel voelt met haar lichaam, die zich bewust is van haar rondingen, die ze aanneemt en weet hoe ze ermee voor de dag moet komen.

groupe d'amies

Dunheid is nu een reden tot bezorgdheid, vooral als het gaat om modellen die niet aarzelen om hun gezondheid tot het uiterste uit te putten om op de catwalks te blijven.

De body positive beweging moedigt vrouwen aan om foto’s van zichzelf te posten en te delen in hun natuurlijke staat, d.w.z. zonder make-up, filters of retouchering. In feite wordt juist het tegenovergestelde benadrukt: kleine gebreken zoals cellulitis, puistjes, roodheid, littekens, etc. Je zou deze beweging kunnen associëren met #onveutduvrai, waarbij vrouwen zichzelf laten zien in hun meest natuurlijke staat.

Het gaat erom dat we laten zien dat we van onszelf kunnen houden, dat er van ons gehouden kan worden, hoe we er ook uitzien! Bedankt! Het was inderdaad tijd om de diversiteit van lichamen en de uniciteit van elk lichaam te benadrukken.

Maar wees voorzichtig! Om lichaamspositief te zijn, moet je van jezelf leren houden, en dat is waar er volgens mij een kloof is. Van jezelf leren houden gaat niet van de ene op de andere dag, zeker niet als je jarenlang je lichaam hebt gehaat, verstopt en geprobeerd hebt het te vergeten.

Maar het is een persoonlijk ontwikkelingsproces dat tijd kost (soms jaren), en sociale netwerksites en de body positive beweging laten zien dat sommige vrouwen hun lichaam nemen alsof het makkelijk en natuurlijk is. Maar dat is het niet!

Hoe kan ik positief worden?

Ik haat mijn lichaam, zal het me lukken om body positive te zijn?

Natuurlijk, maar niet zo gemakkelijk als wat er op sociale netwerken te zien is, want nogmaals, je ziet alleen een afbeelding die op een bepaald moment is geplaatst.

Om jezelf en je lichaam te accepteren, moet je jezelf loslaten, van jezelf houden en je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde terugwinnen. Als je dit kwijt bent, is er niets beter dan steun krijgen. Je zult er alleen maar beter van worden.

Je lichaamsbeeld terugwinnen

We leven in een snelle maatschappij waarin we het ritme volgen zonder het te beseffen: opstaan om 6u30, douchen, ontbijten, naar het werk rijden… tot ’s avonds! Hoeveel mensen vergeten hun lichaam als ze dit allemaal doen? Vergeten ze contact te maken met zichzelf?

Dankzij ontspanning en meditatie kun je ervaren dat je elke dag met jezelf en je lichaam bezig bent, zodat je de verbinding niet verliest. Ademen is een uitzonderlijk hulpmiddel dat je helpt om in contact te blijven met jezelf. Ik nodig je echt uit om het te proberen, zodat je jezelf nooit meer vergeet!

meditation

Het zal je ook helpen om je te concentreren op hoe je je voelt: zijn er plekken in je lichaam waar je spanning voelt? Waar? Heb je een goede dag gehad? Hoe voel je je vandaag?

Vragen die zo simpel lijken en toch (soms jarenlang) aan de kant worden geschoven.

Harmoniseren wie je bent: lichaam en geest

Dat is het doel, ja. Om te stoppen met alleen met je hoofd te leven en je hele lichaam weer in de versnelling te krijgen, verbonden van de top van je hoofd tot de toppen van je tenen, via je geest.

Nu je alle sleutels hebt, is het tijd om jezelf te bevrijden en je lichaamspositieve doel te bereiken!