Alles wat je moet weten over cellulitis – definitie en voedingsadvies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Tijdens een eerste telefonisch contact met een toekomstige patiënt vraag ik altijd waarom ze een dieetbeoordeling wil en wat haar doelstellingen zijn. Het resultaat is duidelijk: cellulitis is een terugkerend probleem. In feite heeft bijna 95% van de vrouwen last van de sinaasappelhuid die we allemaal verafschuwen, of ze nu overgewicht hebben, slank zijn of heel slank. Aan het begin van mijn carrière als diëtist-voedingsdeskundige herinner ik me een patiënte met anorexia die was opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat ze amper 40 kg woog en haar cellulitis haar gek maakte! Elke keer als ik langsliep, kneep ze hard in haar huid om een paar ongelukkige kuiltjes te onthullen die er nog steeds zaten ondanks het feit dat ze veel te weinig woog voor haar gezondheid. Dus wat is cellulitis? Waarom hebben zoveel vrouwen er last van en zo weinig mannen (slechts 2%!)?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Richt je op deze lelijke opslag!

Per definitie is cellulitis kleine, vergrote onderhuidse vetophopingen die meestal te vinden zijn op de billen, dijen, buik en soms de armen. Deze vetophopingen worden bijna altijd geassocieerd met oedeem (het vasthouden van water) en een slechte bloedcirculatie. Cellulitis is niet altijd zichtbaar met het blote oog, maar kan worden gezien door het huidoppervlak tussen de vingers te drukken. Er zijn 3 soorten cellulitis:

  • Adipose cellulitis: zeer veel vetopslag ;
  • Fibreuze cellulitis: veel vetcellen zijn fibrotisch, d.w.z. stijf. Dit is het moeilijkste type cellulitis om te verwijderen omdat het oud en meestal pijnlijk is;
  • geïnfiltreerde cellulitis: oedemateuze of waterige cellulitis die gepaard gaat met waterretentie.

Waarom hebben vrouwen er meer last van dan mannen?

Onze hormonen zijn (alweer!) de schuldige. De periode in het leven van een vrouw waarin cellulitis het meest voorkomt is tijdens de zwangerschap. Prolactine, het hormoon dat de productie van moedermelk na de bevalling mogelijk maakt, neemt geleidelijk toe en stimuleert de opslag van vet in de vorm van cellulitis. Gelukkig zit de natuur goed in elkaar en als je minstens 6 maanden borstvoeding geeft, wordt al deze vetopslag volledig vernietigd (phew!). Dit is de reden waarom cellulitis vooral bij meisjes begint te verschijnen vanaf de adolescentie met de hormonale veranderingen. Aangezien we deze hormonale schommelingen alleen maar kunnen ondergaan, is het gemakkelijk te begrijpen waarom er geen definitieve wonderoplossing voor cellulitis bestaat.

Maar om van deze afschuwelijke bobbelige huid af te komen, kun je een aantal nieuwe hygiëneregels voor je dieet aannemen die hun waarde in de loop der tijd hebben bewezen:

  • Bestrijd een zittende levensstijl: regelmatige lichaamsbeweging verbetert de bloedsomloop, vermindert het vasthouden van water en helpt je elke dag meer calorieën te verbranden, zodat je ze niet als vet opslaat.
  • Beperk alcoholgebruik zoveel mogelijk: alcohol bevordert het vasthouden van water en weefselverstopping.
  • Rook niet of minder tabak: roken heeft een directe negatieve invloed op de bloedsomloop.
  • En eet natuurlijk evenwichtig! Geen “diëten” of onnodige caloriebeperkingen, maar het is essentieel om na te denken over je voedingskeuzes.
activité sportive

Anti-cellulitis dieet

Een anti-cellulite dieet bestaat uit het letten op de kwaliteit en kwantiteit van het voedsel dat we eten, zodat het wordt verbrand door onze dagelijkse activiteiten en niet wordt opgeslagen als vet.

Beperk de consumptie van verzadigde vetten

Verzadigde vetzuren komen voornamelijk uit voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (gekookt vlees, kaas, boter, room, varkens- of eendenvet, rood vlees, enz.) maar ook uit bepaalde plantaardige producten zoals kokosolie of palmolie. Kies in plaats daarvan voor plantaardige oliën van goede kwaliteit, zoals olijfolie vanwege de omega-6 vetzuren en koolzaad- of walnootolie vanwege de omega-3 vetzuren (die ontstekingsremmend werken).

Eet voedingsmiddelen met een lage glykemische index

De glykemische index (GI) is een criterium dat wordt gebruikt om voedingsmiddelen met koolhydraten (suikers) te classificeren op basis van hun effect op de bloedsuikerspiegel gedurende 2 uur na inname. Na de spijsvertering komt de suiker in het voedsel in de vorm van glucose in de bloedsomloop terecht. Hoe hoger de GI van het voedsel, hoe meer insuline de alvleesklier moet afscheiden om de bloedsuikerspiegel weer normaal te maken. Insuline instrueert het lichaam vervolgens om suiker om te zetten in vet, wat gewichtstoename en het ontstaan van cellulitis bevordert.

Bovendien stimuleert een dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen met een hoog GI-gehalte de transformatie van collageenvezels, waardoor deze verharden en vetcellen insluiten (de beroemde “kuiltjes” verschijnen!). Het is daarom noodzakelijk om voedingsmiddelen met een lage GI te eten om dit fenomeen te verminderen. Kies bijvoorbeeld volkorenbrood en linzen in plaats van snelkokende witte pasta of stokbrood. Vermijd industriële suikers (koekjes, snoep, etc.), verborgen suikers (glycerol, sorbitol, mannitol, etc.) en dieetproducten (vaak laag in vet maar niet in suiker!). Voedingsmiddelen met een hoge GI worden het best gegeten aan het einde van een volledige maaltijd (bij het dessert). Op die manier zullen de andere voedingsmiddelen de vertering van de maaltijd vertragen (vooral dankzij de vezels, vetten en eiwitten) en de insulinesecretie door de alvleesklier aanzienlijk verminderen.

Pain au son

Pak de voedingsfactoren aan die het vasthouden van vocht bevorderen!

De eerste factor bij het vasthouden van water is, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, niet genoeg drinken. Het heeft geen zin om te letten op wat je eet of veel geld te betalen voor massages tegen cellulitis als je lichaam niet genoeg water drinkt! Gemiddeld hebben we 1,5 liter water per dag nodig (inclusief warme dranken zoals thee of kruidenthee). Een eenvoudige controle is het controleren van de kleur van je urine, die ’s ochtends als je wakker wordt gekleurd moet zijn en in de loop van de dag lichter moet worden.

Je moet ook zout en geraffineerde suiker opsporen: kaas, vleeswaren, snacks (chips, gezouten pinda’s, enz.), koekjes, snoep, frisdrank, sterk bewerkte voedingsmiddelen, enz.

Tot slot is het een goed idee om kaliumrijk voedsel te kiezen dat het lichaam draineert (bijv. gekookte witte bonen en andere peulvruchten, bananen, gedroogde abrikozen, spinazie, zoete aardappelen, peterselie, enz.

Zoek naar bronnen van flavonoïden

Om de bloedvaten te versterken en oedeem te voorkomen. Deze moleculen die voorkomen in voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, maken deel uit van de familie van antioxidanten die helpen het uiterlijk van de huid te verbeteren.

Eet ’s avonds lichter!

Het lichaam heeft minder energie nodig tijdens de slaapfase. Een te rijke maaltijd ’s avonds leidt tot de onmiddellijke opslag van overtollig vet. Een ideale avondmaaltijd moet bestaan uit groenten, een beetje volkoren zetmeel, een beetje eiwitten (een kleine portie vis, een ei, enz.) en yoghurt of gestoofd fruit. Als bonus zul je beter slapen!

Zorg dat je voldoende eiwitten van goede kwaliteit binnenkrijgt

Vlees, vis, eieren, linzen, kikkererwten, enz. zijn nodig voor de lever om hormonen en albumine te produceren, die oedeem voorkomen.

Kortom, hoe gezonder en regelmatiger je levensstijl, hoe minder cellulitis je zult hebben! Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging blijven de sleutels om het probleem op te lossen.