Afvallen zonder dieet

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Vind je je eetgewoonten onbevredigend? Eet je niet meer uit honger? Onderschrijf je niet langer het adagium “eten om te leven, niet leven om te eten”?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat je nodig hebt is het herontdekken van een gereguleerd eetgedrag, zodat je je evenwichtige gewicht kunt vinden, een gewicht dat overeenkomt met je behoeften, dat je kunt bereiken en stabiliseren zonder moeite, zonder dieet!

Hoe kun je dit doen? Ik nodig je uit om terug te gaan naar de basis: je eetsensaties.

In dit artikel: geen dieet! Als diëtist en psycho-voedingsdeskundige geef ik je mijn tips om af te vallen zonder dieet.

Ik ga je een aantal tips geven over hoe je kunt afvallen zonder op dieet te gaan, voorzichtig en vriendelijk, door je eetgewoonten grondig te veranderen.

De berekening is eenvoudig: om duurzaam gewicht te verliezen, moet je je eetgewoonten veranderen. Je kunt beginnen met jezelf af te vragen wat je ertoe aanzet om te veel te eten? Stress, verveling, gebrek aan genegenheid, gebrek aan zelfvertrouwen, gebrek aan zelfvertrouwen…

Dus wat is “eetgedrag”, vraag je je af?

Allereerst gaat het erom te weten welke voedingsmiddelen je eet en hoeveel je eet, je voedingsovertuigingen die je keuzes beïnvloeden, de aandacht die je besteedt aan je voedselsensaties (honger, verzadiging) en het effect van je emoties op de manier waarop je eet.

Mijn eerste advies: begin met het meten van je vooruitgang in termen van veranderingen in je eetgedrag in plaats van in termen van je gewicht (en dat cijfer op de weegschaal dat je zo ongelukkig kan maken). Natuurlijk is het mogelijk om af te vallen door wilskracht (door jezelf bijvoorbeeld te onthouden), maar dit succes zal slechts tijdelijk zijn. Aan de andere kant kun je vooruitgang boeken met je eetgewoonten zonder (misschien) eerst af te vallen, maar door gedrag te creëren dat op de lange termijn gunstig is. Deze voordelen zullen uiteindelijk leiden tot echt en blijvend gewichtsverlies.

En als getallen zo belangrijk zijn? Nou, ik zou je aanraden om jezelf één keer per maand te wegen, maar niet meer dan dat, zodat je kunt zien hoe hard je in de loop van de tijd werkt, door je lichaam de natuurlijke variaties in je gewicht te laten reguleren.

perdre du poids

Misschien heb je besloten om bepaalde calorierijke voedingsmiddelen die je vroeger lekker vond niet meer te eten, maar ik raad je aan om ze niet meteen weer te introduceren, zonder voorbereiding vooraf. Neem de tijd om deze “taboe” voedingsmiddelen geleidelijk weer te introduceren naarmate de tijd verstrijkt en je vooruitgang boekt, om het risico op barsten te vermijden!

In dit artikel suggereer ik niet dat je drastische regels moet volgen, zoals in een draconisch dieet. In plaats daarvan gaat het om het aannemen van nieuwe gewoonten die je zullen helpen om op een natuurlijke manier af te slanken, zonder jezelf te ontnemen en dus zonder op dieet te gaan!

Mijn 3 tips om af te vallen zonder frustratie en zonder dieet

Tip 1: Organiseer jezelf anders!

Om duurzaam en effectief af te vallen, moet je georganiseerd zijn, dus ja, het is allemaal een kwestie van organisatie.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het opruimen van je koelkast en keuken: wist je dat een opgeruimde keuken snacken voorkomt? Breng je kasten op orde.

Vervolgens kun je proberen om je bestek te veranderen: eet je maaltijden op kleine dessertbordjes of gebruik Chinese eetstokjes. Een kleinere portie op een klein bord zal je helpen om minder te eten zonder gefrustreerd te raken, net zoals eetstokjes je zullen dwingen om langzamer te eten.

Hoe zit het met je kleedkamer? Ruim die op. Het zal je afleiden, dus gooi al die te kleine kleren, “testjeans” en andere kleren waar je je schuldig over voelt weg! Wandel daarna minstens 30 minuten buiten om jezelf voorgoed vrij te maken.

Als je er zin in hebt en genoeg geld in je portemonnee hebt, kan een beetje winkelen je natuurlijk ook goed doen.

En tot slot, plan je maaltijden. Je kunt je menu’s van tevoren op een rijtje zetten, op basis van je wensen, en dan op basis daarvan boodschappen doen! Dit bespaart je tijd en geld, en maakt je leven gemakkelijker.

Tip 2: Om af te vallen, moet je genieten van eten!

Vecht niet tegen je drang om te eten. Integendeel, geef toe aan je honger! Eten helpt je om energie te tanken zodat je in topvorm blijft en je lichaam voedt. Eet dus wanneer je honger hebt, met plezier en volledig bewust. Neem de tijd om te genieten van je maaltijden, snacks en chocoladetaartjes!

Eet vooral zonder jezelf iets te ontzeggen, zelfs je lievelingseten. Geen enkele frustratie meer.

Maar bovenal, stop met eten wanneer je geen honger meer hebt – dat is het geheim. Wanneer je niet meer van je maaltijd geniet, is dat het moment om te stoppen (respecteer je verzadigingsgevoel).

En als je geen honger hebt bij het ontbijt? Sla de maaltijd dan over! Je hebt het door, afvallen zonder diëten draait allemaal om luisteren naar jezelf! Er is niets belangrijker voor je lichaam dan luisteren naar de sensaties en behoeften.

Belle fille buvant du café ou du thé près de la fenêtre

Tip 3: Voorzichtig betekent langzaam

Zin in een zoete traktatie? Chocolade, roomtoetjes, snoepjes? Of hou je meer van chips en vleeswaren? Heb je iets nodig om je op te vrolijken in de winter of als je je een beetje moe of down voelt? Ga niet zonder. Zoals we al zeiden, geen frustratie meer!

Leer gewoon om langzaam en rustig te eten, adem te halen, te pauzeren, je bestek neer te leggen. Neem de tijd om te gaan zitten, maak je eten klaar (op een bord, met een glas water, kruidenthee of koffie), kijk naar het raam en proef, kauw.

Dit heet proeven, met plezier en zonder schuldgevoel.

Verwen je lichaam ook: een goede massage, een bad, een fysieke activiteit waar je van geniet. Ik nodig je uit om voor je hele lichaam te zorgen.

Leer opnieuw langzaam te ademen, door je enkele momenten te concentreren op het huidige moment, met volledig bewustzijn.

Zoals je je zult hebben gerealiseerd, betekent afvallen zonder diëten dat je de tijd moet nemen om naar jezelf te luisteren, om zacht en vriendelijk te zijn, alsof je op dezelfde manier voor je lichaam zorgt als voor je beste vriend.