Gewicht na de bevalling: hoe je snel en gemakkelijk terugkeert naar een gezond gewicht

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Heb je ooit de uitdrukking gehoord “het duurt 9 maanden om te doen, 9 maanden om ongedaan te maken”?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Nou, dat is niet waar! Ja, dat vooroordeel dat het zo lang duurt voor je het gewicht kwijtraakt dat je tijdens je zwangerschap bent aangekomen, is niet waar… Sommige vrouwen verliezen hun kilo’s in 1,5 maand, anderen houden ze er eeuwig aan… Is het dan een kwestie van geluk? Of metabolisme?

In dit artikel laat ik je zien hoe je weer in vorm kunt komen en geef ik antwoord op de vraag “Is het echt mogelijk om zo snel weer op je gewicht van voor de zwangerschap te komen?

Om dit te doen, deel ik mijn ervaring en mijn tips als jonge moeder en diëtist-voedingsdeskundige, zodat ook jij een moeder kunt worden, of beter gezegd, een vrouw die goed in haar schoenen en in haar hoofd staat!

Mijn ervaring delen

Ik ben Clélia D’angelo, diëtist-voedingsdeskundige en hypnotherapeut.

Tijdens mijn zwangerschap ben ik 16 kg aangekomen en na 2 maanden post partum ben ik er 15 kwijtgeraakt, heel gemakkelijk en vooral natuurlijk. Zonder mezelf te ontnemen, zonder te rekenen!

Ik ga je uitleggen hoe ik dat heb gedaan.

Allereerst wil ik je op één punt wijzen: zoals we allemaal weten, zijn lichaam en geest nauw met elkaar verbonden… Als het misgaat met de geest, zal het lichaam daar de gevolgen van ondervinden. De babyblues en/of postnatale depressie zijn heel reële problemen die je moet behandelen om je evenwicht te hervinden. Zolang je in deze staat van nood verkeert, zal het moeilijk, zo niet onmogelijk, voor je zijn om je energie ergens anders in te stoppen als je “probeert niet te verdrinken, je hoofd boven water te houden”, en dus moet je naar je lichaam luisteren om je figuur terug te krijgen.

We zijn nu klaar om dit gewichtige onderwerp nader te bekijken… Postnatale kilo’s…

Ja, in een paar weken kun je je gewicht van voor de zwangerschap terugkrijgen, maar ik kan je niet voor de gek houden door je te vertellen dat je je lichaam van voor de zwangerschap terugkrijgt! Het is door het leven gegaan, getransformeerd en vervormd, het heeft de overgang van een baby of de snede van een keizersnede meegemaakt… Misschien heb je striae, vergrote heupen, borsten die minder mollig zijn… Maar het kostbaarste wat je hebt, is dit leven dat zoveel van je houdt!

Daarom is het zo belangrijk om je goed te voelen over je lichaam! Ons lichaam is ons voertuig, het brengt ons overal naartoe en geeft ons buitengewone ervaringen, dus het is onze plicht om ervoor te zorgen, om er weer contact mee te maken en om het niet te vergeten in een kast of te verstoppen onder veel te wijde en donkere kleding.

Mijn 3 belangrijkste tips om weer in vorm te komen

Tip 1: Drink kruidenthee en water

Als u uw lichaam zo veel mogelijk laat leeglopen, helpt dit u om alle gifstoffen die tijdens de zwangerschap (en/of sinds de bevalling) zijn opgebouwd, af te voeren.

Gemiddeld raad ik u aan om de eerste 2 tot 3 weken na de bevalling 3 tot 4 kruidenthee per dag te drinken en minstens 1,5 liter water per dag. Na 2 maanden kun je dit geleidelijk afbouwen tot 2 kruidentheeën per dag en nog steeds 1,5 liter water per dag drinken.

Koffie en thee moet je in het begin laten staan en na ongeveer 1 maand geleidelijk weer introduceren. In een rapport adviseert de European Food Safety Agency (EFSA) om niet meer dan ongeveer drie koppen koffie per dag te drinken.

Hoe kan ik meer drinken?

  • Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt of theezakjes (makkelijk mee te nemen). Stop een kleine fles in je handtas en bewaar een grote fles thuis of op kantoor. Als je thuis een kan water hebt, zet die dan op je keukentafel, in je eetkamer of in je koelkast als je de voorkeur geeft aan vers water.
  • Wissel het genot af om je gehemelte niet te vermoeien. Er zijn zoveel soorten infusies en elke plant heeft zijn eigen deugden… Venkel om de borstvoeding te stimuleren, tijm voor het immuunsysteem, ijzerkruid om te slapen en de spijsvertering te bevorderen, kamille, limoen… Probeer ze allemaal!
  • Introduceer rituelen zoals het drinken van een glas water elke ochtend als je wakker wordt, nog een glas als je op je werk aankomt, het drinken van een kruidenthee in de ochtend, na de lunch en dan het avondeten… Dit zal je helpen om deze nieuwe gewoonte gemakkelijker in te voeren en om je er op de lange termijn aan te houden.
préparer à manger

Tip 2: Eet vezels en doe moeite om te koken

De vezelfamilie, groenten en fruit in het bijzonder, hebben een verzadigend effect, wat betekent dat ze je snel vullen en vitaminen en mineralen leveren – kortom, ze zijn uitstekend voor je gezondheid!

Fruit eten bij elke maaltijd is een goede manier om weer op je gewicht van voor je zwangerschap te komen. Maak er een gewoonte van om ze elke dag in je gerechten te verwerken, en als het moeilijk voor je is om te variëren, volg dan de seizoenen – die doen het voor je!

Koken is essentieel, maar niet onontbeerlijk om je gewicht van voor de zwangerschap terug te krijgen! Je kunt bewerkt voedsel eten als je dat wilt, en je kunt nog steeds afvallen als je het advies opvolgt, maar je gezondheid en energie zullen niet hetzelfde zijn!

Dankzij thuis koken weet je wat je echt eet en vermijd je verborgen suikers, vet of extra zout!

Koken is voor jezelf en je gezondheid zorgen en het is ongetwijfeld de beste manier om je te helpen je figuur op de meest natuurlijke manier terug te krijgen.

De tijd nemen om te koken zou een van je prioriteiten moeten zijn, het is een keuze die je zelf kunt maken en zonder twijfel de beste manier om op weg te gaan naar je nieuwe gewoontes.

Gemiddeld duurt het maar 15 tot 20 minuten om een maaltijd te bereiden… Een paar minuten data kunnen je jaren van je leven besparen!

Tip 3: Respecteer je eetsensaties

Honger: Het hongergevoel voelen helpt om je overeten te reguleren. Het is een referentiepunt dat je zo vaak mogelijk moet respecteren om je gewichtsverlies op lange termijn te behouden. Het stelt je ook in staat om van eten te genieten en te voorkomen dat je uit dwang eet (emotioneel, enz.).

Verzadiging: Om verzadiging te voelen, moet je honger hebben voordat je gaat eten en moet je aandacht besteden aan hoe je smaakt en waar je naar smaakt.

Om je te helpen gewicht te verliezen en het er af te houden: let op je verzadiging tijdens de maaltijd, op het verdwijnen van honger dankzij smaak/algehele verzadiging.

Als je het gevoel hebt dat je aan het einde van de maaltijd te veel hebt gegeten, komt dat omdat je moeite hebt om rekening te houden met je gevoel van verzadiging. Deze gewoonte om iets meer te eten dan je verzadigd bent, zorgt ervoor dat je aankomt, omdat je meer eet dan je nodig hebt!

Er is een eenvoudige truc die je kan helpen om niet meer aan te komen: als je te veel hebt gegeten, wacht dan tot je weer honger hebt voordat je een nieuwe maaltijd eet. Zo compenseer je het teveel van de vorige maaltijd.

Proeven: Zo leer je proeven en genieten van eten: echt genieten van eten. Je weet hoe je moet proeven als je weet hoe je voorzichtig moet eten. Proeven is een essentieel onderdeel van het kunnen waarnemen van onze voedselsensaties: het stelt ons in staat om te eten met een groter bewustzijn van onze honger- en verzadigingsgevoelens, en dus om correct te reageren op de caloriecalculator => voldoen aan onze behoeften.

Pas op dat je emoties je niet aanzetten tot eten! Verveling, frustratie, boosheid en verdriet zijn allemaal redenen die ervoor kunnen zorgen dat je eet zonder dat je je vol voelt… probeer ze te herkennen!

Je hebt nu alle hulpmiddelen om snel en gemakkelijk weer op je gewicht van voor de zwangerschap te komen. Nu is het aan jou!

Aan de slag!