7 voedingsmiddelen die je moet vermijden als je wilt afvallen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Zoals we allemaal weten, is afvallen een langdurig proces en heb je veel motivatie en vastberadenheid nodig om je doelen te bereiken. Maar om blijvend en effectief af te vallen, heb je tijd nodig. Ja, het is mogelijk om 10 kilo af te vallen in twee maanden, maar je zult ze er weer aanzetten omdat je lichaam uit balans is en niet in staat is om het voedsel dat je eet op te nemen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Om je te helpen in je zoektocht naar je ideale gewicht, geven we je vandaag 7 voedingsmiddelen die je moet vermijden als je wilt afvallen. Klaar, af, aan! En geef niet op tot het einde, want we hebben twee bonustips voor je!

Alcohol

Ja, alcohol bevat veel calorieën en het is een van de “voedingsmiddelen” die ervoor zorgen dat je niet goed afvalt als je het nuttigt. Eén milliliter alcohol levert 7 kcal, dus stel je eens voor hoeveel calorieën een glas wijn of een pint bier bevat!

Frisdranken

We blijven bij dranken, bij frisdranken. Net als alcohol bevatten frisdranken veel calorieën. Dus als je niet zonder kunt, kies dan voor light- of calorievrije frisdranken, waarbij de suiker is vervangen door zoetstoffen. Voor de beste resultaten raden we je echter aan om water te drinken, natuurlijk!

Femme buvant un soda
Zeg maar dag tegen alle soorten frisdrank

Spreads

Spreads zijn niet alleen erg zoet, maar ook erg vet, dus het is verstandig om ze te beperken of zelfs te schrappen als je effectief wilt afvallen. Als je weet hoe je op de hoeveelheden moet letten, kun je ze natuurlijk wel eten. Probeer gewoon de merken te variëren en zoek een goede kwaliteit die geen palmolie en minder suiker bevat!

Als je meer wilt weten over afvallen, lees dan mijn artikel over het afslankproces.

Desserts en gebak

En natuurlijk ontkom je er niet aan dat toetjes en gebak je vijanden zijn als het op afvallen aankomt! We gaan je niet vragen om deze voedingsmiddelen te schrappen, want ze brengen genot en dat zou frustrerend zijn, maar gewoon om de hoeveelheden die je eet te verminderen en te beheersen!

Zoals je waarschijnlijk weet, bevatten deze voedingsmiddelen veel te veel suiker en calorieën om je te helpen effectief af te vallen, en daarom is het aan te raden om de inname ervan te verminderen, zonder ze te schrappen. Maar waarom? Als je niet meer geniet van eten, krijg je te maken met het zogenaamde jojo-effect, wat betekent dat als je eenmaal bent afgevallen, je het er binnen de kortste keren weer aankomt en er zelfs een paar kilo’s bij kunt komen. Daarom is het belangrijk om te genieten als je aan het afvallen bent, want het is veel gemakkelijker om af te vallen door voedsel te eten waar je van geniet!

Kaas

Nu we alles wat zoet is hebben besproken, kunnen we overgaan op vet voedsel!

Kaas is een erg vet product, dus het is aan te raden om minder kaas te eten of te kiezen voor kaas met minder vet. Als je goede resultaten wilt bereiken, zul je helaas een paar offers moeten brengen…

Fromage
Verminder je kaasinname

Koude vleeswaren

Charcuterie is de vijand van gewichtsverlies, omdat het een assortiment is van extreem vette producten. En zelfs als er wat goed vet in zit, is de overgrote meerderheid van het vet in vleeswaren een combinatie van vetzuren en cholesterol…

Verborgen vet

Dit is geen voedingsmiddel op zich, maar een groep producten die verborgen vetten bevatten waardoor je niet goed afvalt. Het zit in gepaneerde producten, gefrituurde producten en vooral industriële producten. Om je vetinname te verminderen, kun je de hoeveelheid boter op je toast of de hoeveelheid olie in je vinaigrettesaus verminderen…

Nu de tips!

Snack niet tussen de maaltijden door!

De belangrijkste tip is om niet te knabbelen tussen maaltijden door, anders zijn al je inspanningen voor niets geweest. Als je tussendoor eet, verstoor je de honger- en verzadigingshormonen ghreline en leptine en begrijpt je lichaam niet meer hoe je eet. Houd het dus bij 3 of 4 maaltijden per dag, en ga zo door!

Let op je porties!

Vaak is het probleem bij mensen die zijn aangekomen de hoeveelheid voedsel die ze eten. Als je te grote porties eet, is het logisch dat je aankomt, omdat je lichaam dan voedsel opslaat. Je moet dus je porties verkleinen als je op de lange termijn wilt afvallen!