6 tips voor een evenwichtig dieet

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Mensen hebben het vaak over een uitgebalanceerd dieet of gezond eten, maar wat houdt dat in en hoe kun je dat doen? Wij hebben 6 tips om je dieet in balans te brengen en je te helpen je doelen te bereiken!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Tip 1: Drink water

Dus ja, het is geen voedsel op zich, maar het is belangrijk om het over hydratatie te hebben: drink water! Het is aan te raden om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken om aan je behoeften te voldoen. Drink dus minder koolzuurhoudende dranken en blijf bij water, in de vorm van plat water, bruisend water, thee of koffie!

Tip 2: Sta jezelf een paar kleine afwijkingen toe

Met kleine afwijkingen bedoel ik niet het eten van een pak cake of drie broden chocolade, maar jezelf van tijd tot tijd verwennen om jezelf niet te frustreren. Gebalanceerd eten betekent niet dat je alle smakelijke voedingsmiddelen moet schrappen, anders heb je geen zin om te eten omdat je er niet van geniet.

Dus als je zin hebt in een iets calorierijker dessert of tussendoortje, sta jezelf dat dan toe! We noemen dit het flexibele dieet.

Tip 3: Let op je caloriebehoefte

Als je meer eet dan je nodig hebt, zul je aankomen, en omgekeerd, als je minder eet dan je nodig hebt, zul je afvallen, en het maakt niet uit welke kwaliteit voedsel je eet.

Om het in meer detail uit te leggen, dit noemen we caloriebalans. Als je minder eet dan je nodig hebt, heb je een calorietekort en als je meer eet dan je nodig hebt, heb je een calorieoverschot.

Het ideaal, als je niet wilt afvallen of aankomen, is om in caloriebalans te blijven, terwijl je kwaliteitsproducten eet en je macronutriënten ideaal verdeelt, d.w.z. eiwitten, vetten en koolhydraten! Dat brengt ons bij het volgende punt…

Tip 4: Verdeel je macronutriënten

Je moet je lichaam voorzien van eiwitten, vetten en koolhydraten zodat je niets tekort komt. Eiwitten, vooral te vinden in vlees, eieren en zuivelproducten, helpen je spiermassa op te bouwen en het verlies ervan te beperken. Lipiden, ook wel vetten genoemd, die je vindt in boter, olie of vette vis, hebben vooral een gunstig effect op de hersenen. Koolhydraten ten slotte, ook bekend als suikers, die je vindt in zetmeelrijke voedingsmiddelen en zoete producten, zullen je lichaam van energie voorzien!

Je moet de juiste balans vinden tussen deze 3 voedingsstoffen als je lichaam optimaal wil presteren. Over het algemeen is het aan te raden om ongeveer 20% eiwitten, 30% vetten en 50% koolhydraten te consumeren.

Om ze ideaal te verdelen, eet je minstens 3 maaltijden per dag, of zelfs 4, om je inname over de dag te spreiden en je lichaam de kans te geven alle voedingsstoffen op te nemen die het nodig heeft om goed te functioneren.

De beste manier om je macronutriënten te verdelen is om je bord in balans te houden: een derde eiwitten, een derde groenten en een derde zetmeelrijke voedingsmiddelen of granen.

Faire vous-même la cuisine
Zelf koken is een uitstekend idee

Tip 5: Kook voor jezelf

Er gaat niets boven lekker zelf koken! Koop dus geen kant-en-klare, industrieel geproduceerde maaltijden en probeer zoveel mogelijk zelf te koken, ook al kost dat wat tijd. Het enige wat je moet doen is je organiseren en je gerechten voor de week of een paar dagen tegelijk voorbereiden, zodat je één of twee keer per week kookt. Bovendien zal de kwaliteit van je eten er alleen maar beter door worden en zal het je voorzien van de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Tip 6: Neem de tijd om te eten

Het is belangrijk om de tijd te nemen om te eten, zodat je je voedselsensaties volledig kunt ervaren, want te snel eten kan ervoor zorgen dat je geen verzadiging voelt en dus niet het gevoel hebt dat je geen honger meer hebt. Neem dus de tijd en luister naar je lichaam om overeten te voorkomen!

Zoals je hebt gezien, is gezond eten niet moeilijk – het is allemaal een kwestie van wilskracht en organisatie. Het is dus aan jou!