Voor jezelf zorgen om af te vallen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het lijkt misschien verrassend, als je bedenkt hoezeer het in onze gewoonten zit ingebakken dat afvallen synoniem is met ontbering, frustratie en liters zweet die door afzien verdwijnen. Afvallen heeft alles te maken met luisteren naar je lichaam en je eetsensaties. Het betekent de tijd nemen om contact te maken met jezelf. Het gaat over goed voor jezelf zorgen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

En hoe doe je dat?

Zorg goed voor jezelf door je bord klaar te maken

Dit betekent niet dat je koste wat kost naar de markt moet gaan, verse groenten moet kopen, ze moet wassen, schillen, snijden…

Je bord voorbereiden betekent ervoor zorgen dat het vol ligt met voedingsmiddelen die je lekker vindt en die elkaar aanvullen. Eiwitten, zetmeelrijk voedsel en groenten. Fruit, zuivelproducten, goede oliën… kruiden, specerijen… Smaken, kleuren, eenvoud.

Je dieet in evenwicht brengen betekent alles eten, ook zetmeelrijke voedingsmiddelen, bij elke maaltijd. Minstens twee van de drie maaltijden. Bij het ontbijt en de lunch, om hongergevoelens aan het einde van de dag te voorkomen. In gematigde hoeveelheden. Maar daar ligt de moeilijkheid, in matiging.

Plat équilibré

Voor jezelf zorgen voor je bord

Je dieet matigen betekent niet noodzakelijk dat je je bord of je porties verkleint. Het betekent de tijd nemen om langzaam te eten, contact te maken met jezelf en te luisteren naar je gewaarwordingen. Luisteren naar het plezier van eten en je honger stillen, maar vooral luisteren naar het kleine, zeer discrete – te discrete – signaal dat je vol zit.

Ons lichaam geeft ons namelijk sterke signalen als het gaat om waarschuwingen. En vaak voelen we de “te vol”-waarschuwing pas als ons lichaam om Stop schreeuwt! En dan is het al te laat. We verlaten de tafel zwaar, zonder energie. Als dit fenomeen zich herhaalt, betekent het dat we bij elke maaltijd meer hebben gegeten dan we nodig hadden, en dat de extra kilo’s er dus uiteindelijk aan komen.

Het verzadigingsgevoel komt 20 minuten na de 1e hap, ongeacht de gegeten hoeveelheid. Hoe langzamer je eet, hoe minder je zult eten in die 20 minuten. Je zult zeker gevoed en vol van tafel gaan, maar zonder te veel te eten, zonder spijsverteringsproblemen en zonder hongergevoel na de maaltijd. En beetje bij beetje zullen die extra kilo’s verdwijnen.

Eet alles, om tekorten maar ook frustraties te voorkomen. Een zoet dessert zonder nepsuiker of 0% zal veel meer voldoening geven dan helemaal geen dessert, of een vetarm dessert, dat ons vroeg of laat zal dwingen om deze onderdrukte trek te bevredigen, soms met een veel grotere vraag dan het kleine plezier dat aanvankelijk werd bevredigd.

Ons af en toe overgeven aan een iets te rijke maaltijd, zoals gourmetten met vrienden, zal ons evenwicht niet verstoren. Door het af en toe te doen, in plaats van elke dag, wordt het genot intenser en door je eraan over te geven voorkom je dat je het op een dag opgeeft omdat je gefrustreerd bent.

Zorg goed voor jezelf en je lichaam

Lid worden van een sportschool en afzien op de apparaten of in lessen die je niet leuk vindt, in de hoop gewicht te verliezen, zonder plezier en alleen door te lijden, zal je bankrekening alleen maar lichter maken. Als je eenmaal je goede voornemens hebt gemaakt en het plezier is er niet, dan zal de regelmaat die essentieel is voor effecten op de lange termijn er ook niet zijn.

Lichamelijke activiteit is net zo noodzakelijk voor je lichaam als voor je geest. Want ja, je lichaam bewegen voor je plezier maakt je gelukkig en na een tijdje slanker. Maar het is het plezier dat je moet zoeken, door de activiteit te vinden die bij je past, ruim voor het resultaat. De resultaten kunnen onregelmatig zijn, het gewichtsverlies kan soms stagneren, en als dat onze enige motivatie is, is die weg.

Vind plezier in bewegen, alleen of met vrienden. Dansen, wandelen, yoga, tennis, fietsen, paardrijden, zwemmen, karate, een blokje om met je hond… neem de tijd om na te denken over wat jou een goed gevoel geeft en neem dan deze tijd voor lichaamsbeweging als een moment voor jezelf, een moment dat je jezelf gunt en niet als een beperking die je jezelf oplegt.

Maak van de gelegenheid gebruik om naar muziek te luisteren of naar een interessante podcast waar je geen tijd voor zou hebben gehad als je jezelf dit moment niet had gegund. Neem de tijd om de seizoenen voorbij te zien gaan terwijl je naar buiten wandelt en je buurt herontdekt. Maak van de gelegenheid gebruik om af te spreken met een groep of een vriend(in) die hetzelfde zou doen als ze het niet alleen zouden doen… Neem een uurtje vrij van de stress op het werk of thuis om beter in contact te komen met jezelf.

activité physique pour prendre soin de soi

Zorg voor je gevoel van eigenwaarde

Die ongewenste kilo’s kwijtraken die onze gezondheid in gevaar kunnen brengen is een onvermijdelijk doel, een noodzaak.

Maar als je de lat te hoog legt en probeert maat 36 aan te houden terwijl je lichaam van nature maat 40 draagt, breng je je metabolische balans en je zelfvertrouwen in gevaar. Want een te hoog doel stellen is helemaal geen doel, het is een valstrik. Vroeg of laat is falen onvermijdelijk, met verlies van zelfvertrouwen en een verstoorde stofwisseling als gevolg.

Je lichaam accepteren, met alle gebreken die het uniek maken en niet alleen stereotiep om op een opgelegd beeld te lijken, is ook een manier om voor jezelf te zorgen en je natuurlijke gewicht te bereiken.

Voor jezelf zorgen betekent je gezonde gewicht vinden en accepteren. Het gewicht dat minder moeilijk te bereiken en te behouden is, ons natuurlijke gewicht.

Ons lichaam, hoe oud het ook is of hoe het er ook uitziet, is ons thuis. Het enige thuis waar we de rest van ons leven in zullen wonen.

Laten we er goed voor zorgen, voor wat het is en voor de talloze diensten die het levert. Laten we de nodige inspanningen doen om het in de best mogelijke gezondheid te houden, zonder het te onder- of overvoeden, het uit te putten om het slanker te maken of het opgevouwen in 4 op een bank, een auto of een bureau te vergeten.

Laten we hem zo goed mogelijk voeden, zo veel mogelijk bewegen en hij zal terugkomen met nieuwe energie en gezondheid!