Wat is Open Food Facts?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het tijdperk van nieuwe technologieën heeft ons opengesteld voor nieuwe manieren om onszelf te informeren, te denken en zelfs te handelen.
manieren om onszelf te informeren, te denken en zelfs te handelen. Tegenwoordig zijn er veel hulpmiddelen en toepassingen die dit vergemakkelijken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Met de applicatie Open Food Facts, die onlangs beschikbaar is gemaakt voor internetgebruikers, kun je iets meer te weten komen over een voedingsproduct voordat je het koopt. Hoe werkt het?

Open Voedselfeiten

Wat is Open Food Facts?

Open Food Facts is een online en mobiel databaseproject. Er is een vereniging opgericht om internetgebruikers te informeren over voedingsmiddelen op de markt.

Het basisidee is om informatie te geven over elk voedingsmiddel, te laten zien wat het echt bevat en een beoordeling te geven op basis van de voedingswaarde.

De vereniging is sinds de oprichting steeds sterker geworden en heeft de ambitie om steeds meer gegevens op te nemen.

Open Food Facts
Open Food Facts is een database die consumenten informeert over de inhoud van voedingsproducten.

Een database

Om beter te begrijpen hoe Open Food Facts werkt, moeten we begrijpen wat een database is.

Net als een gigantische harde schijf brengt het informatie of ruwe gegevens over een activiteit samen. Ze kunnen onderling afhankelijk zijn, maar ook van verschillende aard. De basis van deze informatie bevindt zich meestal op dezelfde plaats en op één enkel geautomatiseerd medium voor eenvoudigere en snellere verwerking.

Met andere woorden, een database maakt het gemakkelijker om de opgeslagen informatie te sorteren en te combineren.

Evolutie van Open Food Facts

Het begon allemaal in 2012 dankzij een computerwetenschapper genaamd Stéphane Gigandet.

In 2016 stonden er 83.000 producten in 141 landen op de lijst. Het jaar daarop werden meer dan 326.000 producten aan de database toegevoegd. Eind 2018 had de site 720.000 producten beschreven en beoordeeld.

Opgemerkt moet worden dat iedereen de database kan aanpassen
en producten kan toevoegen op basis van hun verpakking. Steeds meer internetgebruikers beginnen de applicatie te gebruiken.

Erkenning door het publiek en wetenschappers

Het initiatief is erkend door verschillende instanties. Als gevolg hiervan heeft de vereniging een aantal prijzen gewonnen, waaronder

 • De prijs Dataconnexions in 2013, toegekend door Etalab, een missie binnen het interministeriële directoraat voor digitale technologie en informatie- en communicatiesystemen van de Franse overheid;
 • De Daniel Tixxier-prijs van de ESSEC Grande Consommation-leerstoel in 2015;
 • de eerste prijs in de Datathon van de Europese Commissie die samen met de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid werd georganiseerd.

Evolutie van het project

Dankzij de uitbreiding van de vereniging en de eervolle redenen voor haar oprichting, blijven andere projecten zich uitbreiden, namelijk Open Beauty Facts, Open Pet Food Facts en Open Products Facts.

Open Food Facts verzamelt gegevens over voedingsmiddelen en presenteert deze gesorteerd en gecategoriseerd volgens verschillende criteria.

Hoe werkt het?

Dankzij een mobiele applicatie die gekoppeld is aan de officiële Open Food Facts website, hebben gebruikers toegang tot een schat aan informatie over een product. De naam, categorie, ingrediënten of levensmiddelenadditieven, tot aan de plaats van productie of verwerking, zijn allemaal toegankelijk en vooral gemakkelijk te lezen.

Met Open Food Facts kunt u ook vergelijkbare producten op de markt vergelijken.

Als u de site voor het eerst bezoekt, vindt u enkele beschrijvingen van de vereniging.

De pagina toont een lijst met afbeeldingen van verschillende producten die onlangs door internetgebruikers zijn toegevoegd. Via een tabblad kun je ze sorteren op een categorie naar keuze: merken, verpakkingen, herkomst van de ingrediënten, productie- of verwerkingsplaatsen, verpakkingscodes, ingrediënten, additieven, toegevoegde voedingsstoffen, allergenen, voedingsadviezen, medewerkers, wijzigingsdatums.

Wanneer je een product kiest, worden automatisch alle informatie en kenmerken weergegeven die je van internetgebruikers hebt ontvangen en die door voedingsdeskundigen zijn gecontroleerd. U kunt dan de volgende gegevens lezen:

 • Algemene beschrijving ;
 • Technische beschrijving ;
 • Lijst van ingrediënten;
 • Score voedingswaarde of nutri-score;
 • Lijst met links naar vergelijkbare producten;
 • Samenvattende tabel die een product evalueert ten opzichte van het marktgemiddelde.
Open Food Facts voorziet internetgebruikers van nuttige informatie over producten.

Voor wie is het?

Open Food Facts is gemaakt voor iedereen zonder uitzondering, maar sommige mensen vinden het interessanter.

Bewuste consumenten

Internetgebruikers die zich bewust zijn van de problemen op de consumentenmarkt zijn bijzonder geïnteresseerd in het Open Food Facts concept. Dankzij de geboden informatie weten ze nu wat ze eten en waar het voedsel op hun bord vandaan komt.

Milieuactivisten

Fervente voorvechters van het milieu kunnen ook profiteren van Open Food Facts, omdat ze nu makkelijker producten kunnen sorteren op waar ze vandaan komen en hoe ze verwerkt zijn.

Voor ouders

Ouders die zich zorgen maken over wat ze hun kinderen geven, zullen ook iets van hun gading vinden. De database helpt hen de juiste voeding voor hun kinderen te kiezen. In het bijzonder kunnen ze de voedingswaarden of allergenenrisico’s meten.

Diëters

Mensen die kieskeurig zijn wat betreft voeding, die een afslankprogramma volgen of een streng dieet volgen, hebben het meeste baat bij de voedingsinformatie in de productbeschrijvingen.

Sportievelingen en mensen die willen afvallen zijn ook steeds meer geïnteresseerd in de toepassing. Zij kunnen hun voeding nog beter opvolgen en hun levensstijl optimaliseren op basis van de voedingswaarden en menu’s die ze periodiek samenstellen.

Ze zijn het liefst zeker van het caloriegehalte van het voedsel dat ze eten, zodat ze hun gerechten nog meer kunnen variëren. Vervolgens kunnen ze de supplementen of voedingsstoffen kiezen die hun lichaam nodig heeft.

Iedereen wil graag weten waar zijn eten vandaan komt. Het wordt alleen steeds belangrijker, niet in de laatste plaats vanwege ecologische en milieuproblemen zoals de palmolieaffaire die een paar jaar geleden zoveel stof deed opwaaien. De verstrekte informatie helpt voorkomen dat producten met een onbekende herkomst worden geconsumeerd.

Gerelateerde databases Open Voeding Feiten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is Open Food Facts nu gekoppeld aan andere gerelateerde databases. Het doel van de vereniging is nog steeds om zoveel mogelijk informatie te geven over de producten op de markt.

Open Beauty Facts

Eind 2017 groeide Open Food Facts dankzij deze Open Beauty Facts. Het doel is om informatie te geven over de samenstelling van schoonheidsproducten. Sommige cosmetica bevatten namelijk allergene stoffen waarvan gebruikers zich niet altijd bewust zijn. De applicatie zal hen helpen om gezonde schoonheidskeuzes te maken.

Feiten over voeding voor huisdieren openen

Huisdieren sterven soms te vroeg. De redenen hiervoor hebben vaak te maken met hun voeding. Eigenaren kunnen nu de ingrediënten achterhalen van de brokjes of het voer dat ze hun huisdieren of vee geven.

Open Beauty Facts en Open Food Facts worden op dezelfde manier gepresenteerd als de eerste, met vrijwel dezelfde interface en categorisatiestijlen.

Open Producten Feiten

Om “de database voor alles” te worden, biedt de vereniging ook informatie over alle andere producten dankzij de deelname van internetgebruikers.

Open Food Facts
Open Food Facts wil “de database van alles” worden.

Dit verwante project wordt verdeeld in subsecties, namelijk Open Crayons Facts voor kleurpotloden, Open Miniature Food Facts voor miniatuurvoedingsproducten en Open Facts, dat momenteel wordt ontwikkeld voor verschillende soorten verbruiksartikelen.

De organisatie is nu van plan om meer dan 77.000 nieuwe databases te creëren, allemaal met het doel om consumenten beter te informeren over wat ze kopen.

Is de vereniging geëvolueerd?

In de afgelopen drie jaar zijn de gegevens op de site verveelvoudigd. In 2017 waren er 100.000 producten en binnenkort zullen dat er 800.000 zijn. Dankzij de drie nieuwe gerelateerde projecten hopen ze nog meer informatie te kunnen bieden.

Hoe gebruik ik Open Food Facts?

Met een smartphone kun je inloggen op de site en toegang krijgen tot de informatie die je nodig hebt.

Je kunt er ook voor kiezen om de speciaal door de vereniging ontworpen applicatie op je telefoon te installeren. Op deze manier kun je barcodes van producten scannen met je camera om direct de relevante informatie te vinden.

Je kunt ook informatie over andere producten toevoegen, zodat webgebruikers er toegang toe hebben.

Sommige producten kunnen worden weergegeven, maar er kunnen secties ontbreken in hun bestanden. Je kunt ze dan invullen als je de juiste informatie hebt. De software voegt ze toe nadat je ze hebt gecontroleerd en geeft ze in een mum van tijd weer, met een beoordeling en een NOVA-categorie die je na een paar regels ontdekt.

Hoe wordt de annotatie gemaakt?

Nutri-scores worden ontwikkeld door onderzoeksteams. Op basis van voedingsinformatie en productcategorieën berekenen ze de waarde volgens de methodes van professor Serge Hercberg, een epidemioloog gespecialiseerd in voeding.

nutriscore
De nutri-score wordt nu weergegeven op voedseletiketten.

Professor Carlos Monteiro zit achter de NOVA-classificatie, een indeling van voedingsmiddelen die een indicatie geeft van hun verwerkingsgraad. Er zijn 4 categorieën, onderverdeeld op basis van de mate van verwerking.

Het product dat op je apparaat staat, wordt aangeduid met NOVA:

 • NOVA 1 komt overeen met weinig of onbewerkt voedsel;
 • NOVA 2 komt overeen met culinaire ingrediënten;
 • NOVA 3 verwijst naar producten die twee of drie verwerkte ingrediënten bevatten;
 • NOVA 4 heeft betrekking op voedingsmiddelen waarvan de samenstelling over het algemeen gebaseerd is op meer dan 5 ingrediënten die een complexe industriële verwerking hebben ondergaan.

Hoe kan ik bijdragen?

Om bij te dragen aan de database van de vereniging, hoef je alleen maar een product te selecteren dat niet op de lijst staat en de informatie erover in te vullen.

Hiervoor moet je eerst een login aanmaken. Op uw computer, op de officiële Open Food Facts pagina, vindt u aan de linkerkant een tabblad om een product toe te voegen. Om verder te gaan en te publiceren, moet je je registreren met je e-mailadres. Je moet een foto van de goederen toevoegen en de barcode kopiëren zodat andere internetgebruikers ze gemakkelijk kunnen vinden in de database.

Je kunt de applicatie ook rechtstreeks op je telefoon installeren en dezelfde stappen doorlopen. Deze methode is handiger omdat het je tijd bespaart doordat je een product kunt registreren met de ingebouwde camera van je telefoon.

Open Food Facts
De Open Food Facts database wordt gevoed door bijdragen van internetgebruikers.

Wat is Open Food Facts eigenlijk?

Zoals de oprichter zegt, is het een database. De voedingsmiddelen op de lijst tonen zelfs details over hun samenstelling na een scan. Sommige producenten willen de echte annotaties niet op hun producten weergeven. Nu, of ze het leuk vinden of niet, worden deze waarden genoteerd en blootgesteld aan het grote publiek dankzij gespecialiseerde berekeningen.

Je hebt niet alleen toegang tot de gegevens, maar je kunt ook bepaalde informatie toevoegen als die ontbreekt.

Als je op zoek bent naar een product en je hebt een bepaalde vereiste, dan hoef je alleen maar je telefoon twee of drie keer aan te raken en de applicatie sorteert de producten volgens jouw criteria.

Wat is het doel van de Open Food Facts database?

Sinds enige tijd gebruiken bepaalde onderzoekers en producenten de informatie van de vereniging om toepassingen te creëren voor diabetici of allergiepatiënten, aldus de oprichter.

De site kan namelijk worden hergebruikt voor doeleinden die rekening houden met het milieu en de gezondheid van de consument, en is onderworpen aan een open licentie of ODBL, zodat iedereen er toegang toe heeft. Foodvisor, Yuka en Date Limite hebben bijvoorbeeld al gebruik gemaakt van Open Food Facts.

Dit betekent dat de verzamelde informatie open is, maar vooral nuttig voor consumenten en voor verschillende entiteiten en organisaties op dezelfde manier als Wikipedia of zelfs Google.

Dankzij Open Food Facts heb je nu het antwoord op de vragen die je jezelf vroeger stelde als je een voedingsproduct in de supermarkt haalde. Dankzij de bijdragen van vele internetgebruikers over de hele wereld kun je betere keuzes maken over het voedsel in je huis. Als je het product dat je zoekt niet kunt vinden, ook al heb je alle relevante informatie, dan kun je helpen door zelf de database van de vereniging in te vullen.

Bronnen