Afvallen en vermageren na je 40e, na je 50e

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Om na je veertigste of vijftigste weer in vorm te komen, moet je aandacht besteden aan je lichaam. Een gezond dieet en een goede dosis lichaamsbeweging zijn essentieel om gewicht te verliezen na je dertigste. Er zijn echter een paar regels die je moet volgen, want leeftijd en de bijbehorende hormonale veranderingen werken niet in je voordeel.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waarom is het moeilijker om af te vallen na je veertigste dan na je vijftigste?

Massaproductie van oestrogeen en testosteron

Op je 40e, en nog meer op je 50e, is het makkelijker om aan te komen door veranderingen in de hormoonproductie van je lichaam. De massale afgifte van oestrogeen maakt de billen en dijen dikker en de verhoogde afscheiding van testosteron zorgt voor een dikke buik.

perdre du poids apres 40 50 ans
De hormoonproductie neemt toe op de leeftijd van 40-50 jaar

Sommige mensen krijgen zelfs vet op hun armen, schouders en borsten. Bovendien is het vanaf je veertigste een beetje moeilijk om het vet dat in de weefsels is opgeslagen kwijt te raken, vooral als je genetische opmaak de taak niet makkelijker maakt.

Verlies van spiermassa

Op hetzelfde moment dat de vetmassa toeneemt, wordt de spiermassa snel afgebouwd, met een verlies van 1 tot 2% per jaar, vergeleken met een verlies van slechts 5% in tien jaar tijdens de twintiger en dertiger jaren.

Dit heeft invloed op de basale stofwisseling, waardoor het moeilijker wordt om calorieën te verbranden, zelfs als je probeert intensief te bewegen. Daarom is het essentieel om vanaf je veertigste je gewicht regelmatig te controleren. Vermijd een tailleomtrek van 88 cm. Als je al merkt dat je bobbels hebt op bepaalde delen van je lichaam, moet je proberen een dieet te volgen en actiever te zijn om gewicht te verliezen.

Welk soort dieet moeten 40-plussers volgen?

Minder calorieën en meer eiwitten

Jongere mensen hebben 2000 kcal energie nodig om hun metabolisme te stimuleren. Vanaf 40 jaar mag je niet meer dan 1700 kcal uit voeding halen, omdat het lichaam gemakkelijk een grote hoeveelheid calorieën opslaat.

Met deze verminderde energiebehoefte raakt het lichaam gemakkelijk vermoeid. Om dit te verhelpen is niets effectiever dan het verhogen van de eiwitinname. Voedingsmiddelen zoals vis en mager vlees helpen spierafbraak voorkomen. Eiwitten zorgen ook voor celvernieuwing en stevige weefsels.

Fruit, groenten en zetmeelrijk voedsel

Groenten en fruit helpen je al fit te blijven sinds je tienerjaren, maar vanaf je 40e heb je er meer van nodig. Je lichaam heeft vezels, water, mineralen en voedingsstoffen nodig. Eet naast de 3 maaltijden van de dag ook snacks op basis van fruit en groenten om je te helpen afvallen.

Zetmeelrijke voedingsmiddelen kun je het beste ’s ochtends eten als je wakker wordt, zodat je lichaam ze beter kan opnemen na de lange nachtelijke spijsvertering. Op deze manier voorziet zetmeelrijk voedsel je van energiereserves voor de dag. Je kunt ze ook ’s middags eten om je metabolisme te stimuleren. Aan de andere kant kan zetmeelrijk voedsel je slaap verstoren als je het eet voordat je naar bed gaat.

Eet minder vet, zout en suiker

Als je na je 40e of 50e wilt afvallen, is het eerste wat je moet doen je vetinname weer in balans brengen. Vet vlees en vleeswaren moet je vermijden en zuivelproducten zoals kaas, boter en room moet je in kleine hoeveelheden eten.

perdre du poids apres 40 50 ans
Een uitgebalanceerd dieet is essentieel om gewicht te verliezen na je 40e of 50e.

Eet gewone yoghurt om zowel vet als suiker te beperken. Zoetigheden en gebak kun je het beste helemaal laten staan. Maak er echter geen gewoonte van om nepsnoepjes en vervangkoekjes te eten. Die bevatten nog meer calorieën dan echte snoepjes.

Vermijd een teveel aan zout in je eten. In tegenstelling tot suiker maakt zout je niet dik. Je eetlust zal echter vertienvoudigen als je de gewoonte hebt om voedsel met te veel zout te eten. Dit zal je na korte tijd dikker maken als je al boven de 40 bent.

Waarom moet je proberen om geleidelijk af te vallen?

Als je na je 40e of 50e wilt afvallen, moet je het stap voor stap doen. Je tempo is heel anders dan dat van een jong iemand die probeert af te vallen, en wel om 2 belangrijke redenen.

Ten eerste is je lichaam gevoeliger voor vermoeidheid en tekorten, dus het zou oneerlijk zijn om het aan een crashdieet te onderwerpen. Ten tweede, als je je extra kilo’s in een razend tempo probeert kwijt te raken, zul je waarschijnlijk rimpels krijgen, wat nog vervelender zou zijn.

Om geleidelijk af te vallen, moet je geen maaltijden overslaan of de hoeveelheid voedsel op je bord verminderen. Voorkom dat je in de valkuil van tekorten trapt, waardoor je een tijdje gewicht verliest om er na het dieet weer aan te komen. Het belangrijkste is dat je in een gestaag tempo toewerkt naar een gezonde levensstijl die bij je doelen past.

Hoe kun je sporten als je 40 of 50 bent?

Het belang van lichaamsbeweging vanaf 40 jaar

Het grootste belang van lichaamsbeweging vanaf je 40e is de rol die het speelt bij het vertragen van het verlies van spiermassa. Het helpt je dus niet alleen je figuur te behouden, maar voorkomt ook bot- en gewrichtsproblemen, die vooral na je 50e veel voorkomen.

Als je minder geïnteresseerd bent in sportieve activiteiten, zijn er verschillende manieren om je lichaam van tijd tot tijd in beweging te krijgen. In plaats van in je luie stoel de krant te lezen of tv te kijken in het weekend, kun je een ontspannen uitje plannen met je gezin.

Je kunt ook gaan tuinieren. Harken, water geven en bloempotten herschikken helpen je calorieën te verbranden en je spieren te versterken zonder dat je het gevoel hebt dat je je inspant. Je kleine dagelijkse activiteiten zullen je een goed gevoel over jezelf geven en je helpen gewicht te verliezen terwijl je in goede gezondheid blijft.

Sporten geschikt voor veertigers

Sporten is een zeer effectieve manier om af te vallen boven de 40. Kies een sport die je leuk vindt. Je kunt voorzichtig een sportactiviteit hervatten waar je in je jeugd plezier aan beleefde.

perdre du poids apres 40 50 ans
Je kunt een sport beoefenen die je leuk vindt op 40- of 50-jarige leeftijd.

Als je niet zeker weet welke sport het beste bij je past, kun je wandelen, fietsen en gymnastiek proberen. Je hebt een half uur lichaamsbeweging per dag nodig om af te vallen.

Op jouw leeftijd kun je ook 30 minuten per dag zwemmen, wat je zeker zal helpen om af te vallen. Als je minder tijd hebt, is 15 minuten joggen misschien al voldoende.

Sporten geschikt voor 50-plussers

Het vermogen om te sporten hangt af van het individu, maar over het algemeen neemt de fysieke kracht iets af na het 50e levensjaar. Om bevredigende resultaten te behalen zonder je te veel in te spannen, kies je voor een rustige activiteit zoals wandelen of hiken.

Het belangrijkste is om je tempo te reguleren en te genieten van wat je doet. Houd je hartslag tijdens het sporten in de gaten om je inspanningen onder controle te houden.

Als zwemmen je aanspreekt, is het beter voor je gezondheid. Deze sport is bijzonder goed om rugpijn te voorkomen. Blijf echter niet langer dan 30 minuten in het water om uw inspanningen te beperken.

Helpt massage bij afvallen na je 40e of 50e?

Om na je 40e je oude figuur terug te krijgen of je spieren stevig te houden, kun je jezelf van tijd tot tijd trakteren op een massagesessie. Deze techniek is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Het is een afslanktip die de microcirculatie activeert en rechtstreeks inwerkt op het lichaamsdeel dat moet worden afgeslankt.

Je kunt je dijen afslanken met een kneedmassage die je van je bobbelige huid ontdoet. Je kunt ook cellulitis op de buik en love handles wegwerken met deze afslankmethode. De werking van de boodschap moet worden aangevuld met het gebruik van afslankproducten om effectief te zijn. Kies voor crèmes met natuurlijke ingrediënten zonder bijwerkingen, die zijn geruststellender.

Hoe krijg je een platte buik als je 40, 50 of ouder bent?

Er komt geen magie kijken bij het krijgen van een platte buik vanaf je 40e; het zijn de dagelijkse inspanningen die tellen. Ten eerste, zorg voor je waterbalans door tot 2 liter water per dag te drinken en fruit en groenten te eten die veel water bevatten.

Vul je bord ook met anti-stressvoedsel, want abdominale obesitas wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door herhaaldelijke angst. Tot deze voedingsmiddelen behoren bananen, die gemakkelijk te vinden zijn en de overmatige productie van het stresshormoon afremmen. Tarwekiemen vullen je met ontspannende vitamine B6. Sardientjes en hun omega-3 reguleren ook je temperament.

Hoe kan ik afvallen met voedingssupplementen?

Vetverbranders

Waarom zou je ze nemen?

Mannen hebben de neiging om buikvet aan te komen na hun 40e, vooral als ze vroeger sportten. Bij vrouwen nemen de heupen, billen, dijen en natuurlijk de buik in de loop der jaren geleidelijk in gewicht toe.

perdre du poids apres 40 50 ans
Voedingssupplementen kunnen je helpen gewicht te verliezen op 40-50-jarige leeftijd

Maar het probleem van overgewicht op deze leeftijd treft beide geslachten. Dus als je ouder wordt, ongeacht je geslacht, is het veiliger om af te vallen met een vetverbrander.

De beste vetverbranders bevatten puur natuurlijke ingrediënten uit planten met afslankende eigenschappen. Ze moeten collageen stimuleren en cellulitis verwijderen zonder ongemak te veroorzaken. Vanaf je 40e houdt het lichaam gemakkelijk vet vast en heeft het moeite om het kwijt te raken. Vetverbranders helpen je lichaam om dit probleem aan te pakken.

Enkele bekende vetverbranders

Dit afslankmiddel is actief vanaf de eerste dosis. Er zijn vetverbranders voor vrouwen, zoals Anaca 3, en vetverbranders voor mannen, waarvan PhenQ de bekendste is. Dit is een afslankcapsule met een krachtig actief ingrediënt: Capsimax poeder, dat bekend staat als de beste natuurlijke vetverbrander.

Mijn mening over PhenQ is positief over de effectiviteit. De werking is zeer geschikt voor afslankdiëten voor 40-plussers. Het is ook interessant dat je kunt kiezen tussen verschillende soorten PhenQ. Deze vetverbrander staat vooral bekend om zijn afslankende werking, die elk vet hoekje van het lichaam bereikt.

Afvallen met eetlustremmers

Eetlustremmers zijn ook een goede manier om af te vallen, ook al zijn ze niet verplicht in een afslankdieet voor 40-plussers. Simpel gezegd kun je kiezen voor eetlustremmers zoals appels, bananen, abrikozen en gedroogde vijgen.

Je kunt je overgewicht ook oplossen door te kiezen voor effectieve eetlustremmers op basis van kruiden. Ze geven je resultaat na 8 tot 12 weken onafgebroken gebruik. Je hoeft jezelf geen voedsel te ontzeggen als je probeert af te vallen met dit soort eetlustremmers. Het enige wat je hoeft te doen is genieten van de voordelen van het product. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen uit de beste eetlustremmers, die met minder bijwerkingen.

Conclusie

Na je 40e heeft het geen zin om te proberen snel af te vallen. Je moet een gezonde levensstijl aannemen in overeenstemming met de verschillende veranderingen in je lichaam en geleidelijk je figuur terugwinnen. Als je eenmaal het juiste ritme hebt gevonden, zowel wat betreft voeding als lichaamsbeweging, moet je weten hoe je je daar op de lange termijn aan kunt houden. Het kan ook nuttig zijn om je inspanningen te optimaliseren met een voedingssupplement met natuurlijke ingrediënten.