7 redenen om regelmatig peren te eten (zei je calorieën?)

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Peren zijn kostbare vruchten die al sinds de oudheid over de hele wereld worden gebruikt en heerlijk smaken. De voordelen van peren voor de gezondheid zijn onder andere dat ze gewichtsverlies bevorderen, de spijsvertering en de gezondheid van het hart verbeteren, het vochtgehalte in het lichaam reguleren en de bloeddruk verlagen. Ze verhogen ook het cognitieve vermogen, voorkomen kanker en bevorderen wondgenezing en weefselherstel. Peren bevatten weinig calorieën, helpen beschermen tegen geboorteafwijkingen, stimuleren het immuunsysteem en verminderen ontstekingen. Ze verhogen de stofwisseling, verbeteren de bloedsomloop, beschermen tegen osteoporose en helpen huid, ogen en haar genezen. Er zijn dus een heleboel redenen om ze te eten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

#1 Peren bevatten veel vezels

Met meer dan vijf gram vezels per peer hebben peren het hoogste vezelgehalte en zijn ze een uitstekende manier om aan je dagelijkse behoefte van 25-30 gram te voldoen. Vezels bevatten geen verteerbare calorieën en zijn een noodzakelijk onderdeel van een gezond dieet, omdat ze helpen de bloedsuikerspiegel gezond te houden en de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Pectinevezels zijn een van de meest bestudeerde aspecten van perenvoeding. Deze vezel is meer dan alleen een regulator. Het is een bepaald type zeer heilzame voedingsvezel dat in water oplosbaar is en helpt bij het verlagen van cholesterol en het verbeteren van de spijsvertering.

Appels staan over het algemeen bekend om hun pectine, maar caloriearme peren zijn eigenlijk een betere bron. Als oplosbare vezel bindt pectine zich aan vettige stoffen in het spijsverteringskanaal, waaronder cholesterol en gifstoffen, en helpt deze af te voeren. Dit betekent dat het eten van peren het ontgiftend vermogen van het lichaam ten goede komt, het gebruik van suikers en cholesterol in het lichaam helpt reguleren en de darm- en spijsverteringsgezondheid verbetert.

#2 Peren, een uitstekende bron van vitamine C

Met hun lage caloriegehalte leveren peren een goede dosis vitamine C die we elke dag nodig hebben. Vitamine C is een krachtige antioxidant die schade veroorzaakt door vrije radicalen bestrijdt en oxidatieve stress vermindert. Vitamine C wordt soms zelfs de krachtigste vitamine op aarde genoemd! Een middelgrote verse peer bevat ongeveer 12% van de aanbevolen inname van vitamine C (ook bekend als ascorbinezuur), wat goed is voor het beschermen van DNA, het stoppen van celmutatie, het behouden van een gezonde stofwisseling en het herstellen van weefsels.

Het eten van peren is ook goed voor de huid. Vitamine C uit antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals peren helpt de immuniteit van de huid te versterken en heeft een antiverouderingseffect omdat het de vernieuwing van huidcellen bevordert. Voedingsmiddelen met vitamine C helpen ook bij het genezen van snijwonden en kneuzingen en voorkomen een aantal ouderdomsziekten en infecties.

Trio de poires
Trio van peren, een vrucht die rijk is aan vitamine C

#3 Een vrucht rijk aan antioxidanten en caloriearm

Naast vitamine C bevat de schil van peren ook belangrijke fytonutriënten, waaronder polyfenolen, fenolzuren en flavonoïden, die ziekten kunnen helpen voorkomen. Schil peren dus niet voordat je ze eet. Toen onderzoekers de antioxidantcapaciteit van peren en appels bestudeerden, ontdekten ze dat voedingsmiddelen met fruitschillen een hoger gehalte aan heilzame vetzuren en een significant hogere antioxidantactiviteit hadden dan het fruitpulp.

Diëten die rijk zijn aan vers fruit, waaronder peren, hebben ook de aandacht getrokken vanwege hun ontstekingsremmende en kankerwerende effecten, vanwege hun hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, antioxidanten en fytochemicaliën. Deze essentiële voedingsstoffen en antioxidanten maken peren tot een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen. De kankerbestrijdende kracht van peren is nog een goede reden om ze te eten. Peren bevatten weinig calorieën, maar hebben ook antioxiderende en kankervrije effecten dankzij glutathion, een ‘super antioxidant’ waarvan bekend is dat het kanker, hoge bloeddruk en beroerte helpt voorkomen.

Volgens onderzoeken van het National Cancer Institute heeft dagelijkse consumptie van vers fruit positieve effecten op het vermogen van het lichaam om kankergroei te voorkomen, ontstekingen te verminderen, de pH-balans te handhaven, oxidatieve schade te verminderen en de antioxidantstatus te verbeteren. Het is ook waar dat het eten van meer fruit en groenten de beste manier is om je lichaam te ontgiften van schadelijke stoffen en gifstoffen. Dit is de belangrijkste reden waarom beleidsmakers in de Verenigde Staten elk jaar een nationaal dieetdoel stellen om de consumptie van fruit en groenten onder kinderen en volwassenen te verhogen.

#4 Een caloriearm, afslankend fruit

Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat de inname van fruit en groenten bescherming biedt tegen obesitas. Het is gebleken dat hoe meer verse groenten en fruit iemand eet, hoe kleiner de kans is dat hij of zij aankomt en moeite heeft om gezond te blijven. Longitudinale studies van volwassenen met overgewicht hebben aangetoond dat een vezelrijk dieet door het eten van fruit en groenten gepaard gaat met een langzamere gewichtstoename, waarschijnlijk omdat fruit en groenten zo rijk zijn aan voedingsstoffen en zo weinig calorieën bevatten. Een peer is een uitstekend hydraterend tussendoortje dat je niet zwaar maakt. Bovendien kun je er gemakkelijk eentje in je tas stoppen en meenemen op een drukke dag.

#5 Een gezonder hart

De gezondheid van je hart verbeteren is ongetwijfeld een van de meest opmerkelijke voordelen van het eten van peren. Een hogere consumptie van deze vrucht is gekoppeld aan een lager aantal hartaandoeningen. Epidemiologische studies tonen een verband aan tussen een dieet rijk aan fruit en groenten en een lager risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en beroertes. De gunstige effecten van peren zijn waarschijnlijk te danken aan de aanwezigheid van antioxidant fytochemicaliën die slagaders vrij houden, ontstekingen verminderen en hoge niveaus van oxidatieve stress voorkomen. We weten ook dat het specifieke type vezels in peren zeer nuttig is om het cholesterolgehalte op natuurlijke wijze te helpen verlagen.

Toen onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health volwassenen 15 jaar lang volgden, ontdekten ze dat de totale consumptie van groenten en fruit in verband werd gebracht met een lager risico op overlijden, kanker en hart- en vaatziekten door alle oorzaken. Het wordt daarom aanbevolen om meerdere porties fruit en groenten te eten (idealiter vijf tot negen per dag). Er zijn ook aanwijzingen dat peren een beschermende rol spelen tegen beroertes, chronische obstructieve longziekte, diverticulose en hoge bloeddruk.

Les poires sont pauvres en calories
Peren bevatten weinig calorieën

#6 Verbetert de spijsvertering

Als vezelrijk voedsel dat essentiële voedingsstoffen levert, is het eten van meer caloriearme peren een uitstekende manier om spijsverteringsproblemen te voorkomen of te behandelen. In feite is het toevoegen van meer vezels aan je dieet uit hele voedingsmiddelen de beste natuurlijke remedie om constipatie te verlichten. Het eten van peren is goed voor de spijsvertering vanwege de pectine in peren, een stof die wordt beschouwd als een natuurlijk diureticum en een mild laxerend effect heeft. Dit betekent dat je hele peren eet (inclusief de schil), ze mengt in een smoothie of perensap drinkt. Dit kan helpen om de stoelgang te reguleren, het vasthouden van water te voorkomen en een opgeblazen gevoel te verminderen.

Een hogere consumptie van caloriearm fruit is ook gecorreleerd met een betere algehele gezondheid van de spijsvertering, met name in de dikke darm. De fytonutriënten in peren en ander fruit beschermen de spijsverteringsorganen tegen oxidatieve stress, helpen het lichaam alkaliseren en brengen de pH-waarde in balans. Het eten van meer peren kan ook heilzaam zijn als natuurlijke remedie tegen aambeien.

#7 Een waardevolle hulp in de strijd tegen diabetes

Hoewel peren en andere groenten en fruit natuurlijke suikers bevatten in de vorm van fructose, wordt een verhoogde inname van groenten en fruit omgekeerd geassocieerd met de incidentie van diabetes, vooral bij vrouwen. Na het volgen van meer dan 9.600 volwassenen tussen 25 en 74 jaar gedurende ongeveer 20 jaar, ontdekten onderzoekers van het Centres for Disease Control and Prevention dat het eten van ten minste vijf stuks fruit en groenten samen het risico op het ontwikkelen van diabetes aanzienlijk verminderde. Onderzoekers weten nu dat bepaalde flavonoïden in fruit, waaronder peren, de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren, wat essentieel is voor het voorkomen en behandelen van diabetes en gewichtstoename.

Peren worden beschouwd als fruit met een lage glykemische index. Elke peer bevat ongeveer 26 netto gram koolhydraten, maar door het hoge vezelgehalte van peren geven ze langzaam suiker af aan de bloedsomloop en hebben ze daarom een lage glykemische belasting. Vergeleken met snoep vol geraffineerde suikers, die een negatieve invloed kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel, is het eten van peren een uitstekende manier om op natuurlijke wijze het verlangen naar suiker te stillen zonder negatieve gevolgen.