Citroen detox / citroendieet: ons advies

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

In deze moderne tijd is het voor de meesten van ons vanzelfsprekend en gebruikelijk om op zoek te gaan naar snelle manieren om af te vallen. Het citroendetoxdieet, ook wel bekend als het citroendieet, is een van de populairste en effectiefste programma’s om af te vallen. Hoewel het misschien niet bij iedereen bekend is, wordt het door verschillende Hollywood beroemdheden gebruikt. Het werd populair toen Beyoncé, de beroemde Hollywood-zangeres, ongeveer 10 kilo afviel in 2 weken na het volgen van dit programma. In dit artikel vertel ik je hoe je die ongewenste kilo’s kwijtraakt en je lichaam ontgift met dit dieet.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is het citroendieet?

Het citroendieet is een voedzaam programma dat is ontworpen om je algemene welzijn te verbeteren, je gezondheid te verbeteren en/of gewicht te verliezen. Het leidt tot snel gewichtsverlies en verwijdert ook schadelijke gifstoffen uit je lichaam. Dit afslankprogramma werd in de jaren 1940 ontwikkeld door de Amerikaanse natuurgeneeskundige Stanley Burroughs. Het werd populair rond 1976 toen Burroughs twee boeken schreef, “The Master Cleanser” en “Healing for the Age of Illumination”.

Consommer du citron
Het citroendieet bestaat niet uit het eten van doormidden gesneden citroenen, maar uit het drinken van een speciale drank bestaande uit citroensap, ahornsiroop, peper en water.

In de oorspronkelijke kuur, die door veel Hollywood-beroemdheden werd gevolgd, mag je alleen een speciale drank drinken die bestaat uit vers citroensap, cayennepeper en zuiver water. Omdat het moeilijk is om zo’n programma te volgen, zijn er variaties ontwikkeld. Een van de populairste is die van fitnessschrijfster Theresa Cheung, die nog steeds citroenen als hoofdingrediënt gebruikt, maar de patiënt toestaat vast voedsel te eten.

De Amerikaanse versie van citroendetox biedt het lichaam evenwichtige voedingsondersteuning. In dit programma, ook bekend als Master Cleanse, kun je zoveel drinken als je wilt, idealiter 6 tot 9 glazen sap per dag. Het belangrijkste onderdeel van het detoxprogramma is om geen vast voedsel te eten. Als je hoopt af te vallen, moet je dit dieet 10 tot 14 dagen volgen. Het dieet werd beroemd door zangeres en actrice Beyoncé Knowles, die naar verluidt 10 kilo afviel om de hoofdrol te kunnen spelen in de film Dream Girls.

De citroendetox van Theresa Cheung is een detoxdieet zonder vasten. Het helpt je gewicht te verliezen zonder dat je je hoeft te beperken tot sappen, zoals het geval is bij het oorspronkelijke dieet. Het programma begint met een 24-uurs detox waarbij je de hele dag citroensap gemengd met cayennepeper, ahornsiroop of kaneel en gefilterd water drinkt. In de dagen daarna mogen patiënten fruit, groenten, ongezouten noten en zaden, bonen, yoghurt en biologische vis eten.

De voordelen van citroen

De beste manier om af te vallen zonder weer aan te komen is om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en de lever en spijsvertering gezond te houden. Met name een slechte spijsvertering vertraagt gewichtsverlies doordat het lichaam niet de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om vet te verbranden. Een slechte spijsvertering zorgt er ook voor dat gifstoffen zich ophopen in het bloed, waardoor de stofwisseling wordt vertraagd. Dit is waar citroensap te hulp schiet. Door dit ingrediënt aan je dieet toe te voegen, verbeter je je spijsvertering en stimuleer je je lever om optimaal te functioneren.

Citroen is een concentraat van goedheid. De uitstekende smaak maakt het een makkelijke toevoeging aan je dieet en de lage glykemische index zorgt voor een constante energiestroom. Het citroensapdieet maakt gebruik van de natuurlijke kracht van citroensap om de bloedsuikerspiegel te verlagen, een verzadigd gevoel te geven, vitamine C te leveren en de lever te stimuleren voor een maximale vetverbranding.

Recent onderzoek van de Universiteit van Arizona suggereert dat mensen die vitamine C-rijke groenten en fruit eten een efficiëntere spijsvertering hebben en meer kans hebben om af te vallen dan mensen die dat niet doen. Citroensap kan zelfs de immuniteit en hersenfunctie verbeteren, cholesterol bestrijden en je metabolisme stimuleren.

Citroenen zijn rijk aan citroenzuur, een stof die samenwerkt met andere zuren en enzymen om een gezonde, probleemloze spijsvertering te garanderen. Bovendien verhoogt citroensap de zuurgraad van het spijsverteringsstelsel, wat het lichaam helpt calcium op te nemen, dat vervolgens wordt opgeslagen in vetcellen. Onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer calcium een vetcel bevat, hoe meer vet hij verbrandt.

Maigrir
Met het citroendetoxdieet is het gewichtsverlies snel en aanzienlijk.

Hoe werkt de citroendetox?

Mensen die de originele versie van dit dieet volgen, moeten minstens zes keer per dag een mengsel van citroensap, cayennepeper, ahornsiroop en zuiver water innemen. Alle vaste voedingsmiddelen moeten worden vermeden. De calorie-inname moet strikt lager zijn dan de gebruikelijke inname van de patiënt en mensen die dit dieet volgen moeten ongeveer 500 tot 600 calorieën per dag binnenkrijgen, ver onder de 1600 calorieën die worden voorgeschreven voor vrouwen en de 2500 calorieën die worden aanbevolen voor mannen. Als je 10 dagen lang een caloriearm, vloeibaar dieet volgt, helpt dit je lichaam om vetcellen te gebruiken als energiebron om de nodige taken uit te voeren.

In de light-versie van deze kuur consumeren patiënten ook limonade gemaakt van citroensap, gefilterd water, ahornsiroop of kaneelsiroop en een snufje cayennepeper, dat smaak toevoegt en de afvoer van gifstoffen versnelt. Je mag ook fruit, biologische yoghurt, ongezouten noten en zaden, peulvruchten, groenten en vis eten.

Citroen, het hoofdingrediënt in dit afslankdieet, is een uitstekende bron van vitamine C, dat een antioxidant is. Antioxidanten vangen vrije radicalen op die de celstructuur beschadigen en helpen zo een heleboel ziekten te voorkomen, zoals hartaandoeningen, gehoorproblemen, beroertes en hartaanvallen.

Ahornsiroop is ook een antioxidant. Het is een goede bron van mangaan, een mineraal dat cellen helpt energie te produceren en essentieel is voor een normale zenuw- en hersenfunctie. De siroop bevat ook zink, dat het immuunsysteem versterkt. Andere mineralen in ahornsiroop, zoals calcium, kalium en magnesium, helpen beroertes en hoge bloeddruk voorkomen.

Cayennepeper is anti-allergeen en beschermt tegen verkoudheid en griep. Het heeft schimmelwerende en anti-irriterende eigenschappen, helpt bij de spijsvertering, helpt migraine voorkomen en helpt bij de speekselproductie. Water houdt je lichaamscellen gehydrateerd. Het houdt de cellen ook turgescent en helpt bij het elimineren van gifstoffen.

Wat zijn de basisprincipes van de citroendetox?

De principes van citroendetox variëren afhankelijk van de variant die je kiest. Hoewel er veel gemeenschappelijke principes zijn, zijn er ook aspecten die ze soms van elkaar onderscheiden.

Verre d'eau citronnée
De citroendetox staat bekend als het beste programma om opgehoopte gifstoffen te elimineren en gewicht te verliezen.

De basis van de originele kuur

Als je op zoek bent naar een snelle en effectieve detox, dan is de Amerikaanse versie van het citroendieet zeker een van de beste. Het is een populair programma gebaseerd op een mengsel van ahornsiroop, vers citroensap, water en peper. Het is een geweldige manier om van slechte gifstoffen af te komen en zal je ook helpen om aanzienlijk af te vallen.

De siroop is rijk aan natuurlijke suikers, die het lichaam de energie geven die het nodig heeft om honger te bestrijden tijdens het programma. Het caloriegehalte van een glas van deze drank is ongeveer 70 calorieën. Het is rijk aan zink en calcium in verhoudingen die heel dicht bij de behoeften van het menselijk lichaam liggen.

Deze citroendetoxkuur werkt op basis van een vastenkuur van tien dagen waarin alleen vloeistoffen worden geconsumeerd. Patiënten kunnen actief blijven, omdat ze de benodigde energie kunnen halen uit de calorieën in de drank.

Het is ook raadzaam om tijdens de citroendetox een programma van lichte lichaamsbeweging te volgen, evenals bepaalde ademhalingsactiviteiten om de bloedstroom te verhogen en de afvoer van gifstoffen uit het lichaam te versnellen. Na het vasten is het cruciaal om niet terug te keren naar normale eetgewoonten, omdat dit ernstige schade aan het lichaam kan toebrengen.

Het is het beste om te beginnen met vruchtensappen en lichter voedsel om de spijsvertering geleidelijk te laten herstellen. Het vasten is gevaarlijk, zelfs met het citroendetoxdieet. Het is daarom belangrijk om je arts te raadplegen voordat je besluit om aan een dergelijke onderneming te beginnen.

De basis van de vetarme versie

Je begint met een 24-uurs mini-detox, waarbij je vier glazen zelfgemaakte limonade drinkt en veel gefilterd water waaraan citroenschil is toegevoegd. Na de 24-uurs detox volg je een zevendaags dieet, waarbij elke dag een nieuw principe wordt geïntroduceerd.

Je wordt gevraagd om suiker, bewerkte voedingsmiddelen, frisdranken, koffie en alcohol te elimineren en om tijdens dit citroensapdieet voornamelijk biologische producten te eten. Naast de voedingsmiddelen die je eet tijdens het ontgiftingsgedeelte van het dieet, mag je ook kip, soja, volle granen en gezonde vetten uit plantaardige oliën, noten, zaden en vette vis eten.

Drink elke ochtend als eerste citroensap met gefilterd water en zes tot acht glazen gefilterd water gedurende de dag om je spijsvertering te stimuleren. Eet vijf porties fruit en groenten om je inname van vitamine C te verhogen, een van de belangrijkste voedingsstoffen voor vetstofwisseling en gewichtsverlies.

Breng je bloedsuikerspiegel in balans door 2 eetlepels citroensap over je maaltijden te sprenkelen of de schil en het sap te gebruiken bij het koken. Dit helpt insulineschommelingen voorkomen. Je moet ook regelmatig eten. Je moet ook eiwitrijk voedsel toevoegen aan elke maaltijd en de juiste koolhydraten eten, vooral die welke rijk zijn aan vezels.

Je vermindert suiker door bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen te vermijden. Het dieet raadt aan om slechts 20-25% van de calorieën uit vet te halen, waardoor het een vetarm dieet wordt. Je eet alleen hart-gezonde onverzadigde vetten uit bronnen zoals noten, zaden en vette vis. Verzadigde vetten en voedingsmiddelen met transvetzuren moeten worden vermeden.

Eet veel verse, hele voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten. Het is echter beter om ’s nachts geen hele koolhydraten te eten om een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Je moet goede leefgewoonten aannemen, zoals goed kauwen, gaan zitten om te eten, stress verminderen, niet eten als je moe bent, de televisie uitzetten tijdens de maaltijd en 20 minuten wachten voordat je weer gaat eten.

Légumes et fruits frais
Als je kiest voor de light versie van het citroendieet, moet je veel groenten en vers fruit eten, evenals peulvruchten en volkoren granen.

Voordelen van het citroendieet

Het citroendieet staat bekend als het beste dieet om af te vallen en opgehoopte gifstoffen te verwijderen. Tegenwoordig is dit vruchtensapdieet een van de meest effectieve afslankprogramma’s voor mensen die in korte tijd willen afvallen.

Met dit programma kan het lichaam weer in balans komen en een optimaal gewicht behouden. Degenen die geen overgewicht hebben zullen tussen de 2 en 3 kg afvallen, en degenen die dat wel hebben zullen hun metabolisch evenwicht hersteld zien. Dit proces zou veel langer duren als het lichaam al het overtollige vet zou moeten verbranden. Gewichtsverlies is slechts een secundair effect, het belangrijkste effect is de ontgifting van de organen van het lichaam. Tijdens deze zuivering worden de huid en het haar verjongd.

Ontgifting verlost het lichaam van wratten, artritis, astma, maagproblemen enzovoort. Bovendien spoelen citroensap en cayennepeper overtollig vet uit je lichaam, wat resulteert in snel gewichtsverlies tijdens de citroendetox. Ze reinigen ook het lymfestelsel. Ahornsiroop bevat alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren tijdens het dieet. Deze kuur is goed voor de huid, het haar, het hart en de spijsvertering.

Bijwerkingen van het dieet

Hoewel het citroendieet je kan helpen om in korte tijd aanzienlijk af te vallen, kan het een aantal bijwerkingen hebben. Bijwerkingen op korte termijn zijn misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid door honger. Er is ook een risico op aanzienlijk verlies van spiermassa op de lange termijn.

Bovendien is het dieet niet erg praktisch, omdat het vereist dat je je niveau van lichamelijke activiteit tot een minimum beperkt. Dus als je een druk schema hebt en dagelijks veel werk te doen hebt, kan dit citroendetoxdieet moeilijk te volbrengen zijn.

Dit komt omdat het programma je berooft van koolhydraten, waardoor je energieniveau tijdens de kuur altijd laag is. Dit betekent natuurlijk dat je niet in staat bent om te trainen of deel te nemen aan buitensporten of vrijetijdsactiviteiten.

Het programma berooft je ook van bepaalde essentiële mineralen en vitamines, zoals elk dieet dat hele voedselgroepen uit je dagelijkse maaltijden schrapt. Het wordt zeker niet aanbevolen voor mensen met een zwakke gezondheid. Het is altijd raadzaam om je arts of diëtist te raadplegen voordat je een dieet volgt.

Beyoncé
Van de beroemdheden die het citroendetoxdieet hebben gevolgd, heeft zangeres en actrice Beyoncé Knowles aangekondigd dat ze bijna 10 kg is afgevallen.

Waarom is dit dieet zo populair?

Hoewel de Master Cleanse nog steeds wordt gebruikt door mensen die hun gezondheid willen verbeteren, is het de afgelopen jaren ook populair geworden bij mensen die snel willen afvallen.

Verschillende beroemdheden hebben publiekelijk verklaard dat ze het dieet hebben geprobeerd. Zo kondigde zangeres en actrice Beyoncé Knowles op Oprah aan dat ze meer dan 20 pond was afgevallen met de Master Cleanse als voorbereiding op haar rol in de film Dreamgirls. Howard Stern co-host Robin Quivers zei dat ze in totaal 73 pond was afgevallen met het dieet.

Wie kan dit dieet gebruiken om af te vallen?

Het belangrijkste doel van dit dieet is om :

 • het oplossen en elimineren van gifstoffen en verstopping
 • de nieren en het spijsverteringsstelsel te reinigen
 • de klieren en cellen te zuiveren
 • alle afvalstoffen en verhard materiaal uit gewrichten en spieren verwijderen
 • het verlichten van druk en irritatie in de zenuwen, slagaders en bloedvaten.
 • een gezonde bloedcirculatie opbouwen.
 • behoud de jeugd en elasticiteit van de gewrichten.

Vergeet niet dit dieet te volgen

 • wanneer ziekte is ontstaan, met name acute en chronische aandoeningen.
 • Wanneer het spijsverteringsstelsel rust en zuivering nodig heeft.
 • Wanneer overgewicht een probleem is geworden.
 • Wanneer een betere assimilatie en constitutie van lichaamsweefsels vereist is.

Dit afslankdieet is niet geschikt voor mensen met diabetes, kanker, bloedarmoede, darmobstructie, galstenen of ondergewicht. Het wordt ook niet aanbevolen voor mensen met een geschiedenis van eetstoornissen.

Als je overweegt om een dieet te volgen om af te vallen, raadpleeg dan eerst je arts. Een gezondheidsprobleem zelf behandelen en standaardzorg vermijden of uitstellen kan ernstige gevolgen hebben. Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen dit dieet niet proberen.

Hoe wordt het sap bereid?

Je hebt 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels pure ahornsiroop, een theelepel cayennepeper en warm bronwater nodig. Meng het citroensap, de ahornsiroop en de cayennepeper in een glas en vul dit met matig warm water.

Je kunt ook koud water gebruiken. Gebruik alleen verse citroenen of limoenen, nooit citroen- of limoensap uit blik. Gebruik zoveel mogelijk biologische citroenen. Ahornsiroop is een uitgebalanceerde vorm van positieve en negatieve suikers. Het moet niet vervangen worden door een vervanger.

Jus du régime détox citron
Om het citroen detox dieet sap te maken, heb je lauw bronwater, twee eetlepels citroensap, twee eetlepels ahornsiroop en een eetlepel citroensap nodig.

Kun je echt afvallen met dit dieet?

Aangezien het dieet de dagelijkse calorie-inname aanzienlijk vermindert, zal het onvermijdelijk leiden tot gewichtsverlies op korte termijn. Tijdens het dieet mogen mensen slechts 600 calorieën consumeren, vergeleken met de normale calorie-inname van 1600 calorieën voor vrouwen en 2500 calorieën voor mannen.

De manier waarop ons lichaam werkt is dat het de koolhydraten in het voedsel dat we eten gebruikt om ons te voorzien van energie voor dagelijkse functies. Bij afwezigheid van deze koolhydraten begint het lichaam het vet dat in ons lichaam is opgeslagen te verbranden om energie vrij te maken, wat leidt tot gewichtsverlies.

De citroendetox is ook effectief omdat het ongezonde vetten en transvetzuren uit junkfood en zoute, vettige snacks verwijdert. Dit dieet is waardevol omdat het ongezonde voeding vervangt door verse, rauwe groenten en fruit. Dit dieet staat heel weinig vlees en geen zuivelproducten toe.

Het leidt duidelijk tot gewichtsverlies vanwege de radicale vermindering van de dagelijkse calorie-inname. En omdat het veel citrusvruchten bevat, die bekend staan om hun hoge vitamine C-gehalte, kan het de kwaliteit van je huid verbeteren. Ontgifting is ook een mogelijk voordeel, omdat citroensap en cayennepeper ontgiftende eigenschappen hebben. Als je wilt profiteren van de voordelen, is het essentieel om evenwichtig te eten.