Wat ik vind van voedingssupplementen door Laurence Huwig

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wat zijn voedingssupplementen?

Volgens een richtlijn van het Europees Parlement* zijn voedingssupplementen “voedingsmiddelen die tot doel hebben de normale voeding aan te vullen en die een geconcentreerde bron vormen van nutriënten of andere stoffen met een nutritioneel of fysiologisch effect, alleen of in combinatie…”.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Er zijn vele vormen van voedingssupplementen op de markt, of ze nu gebaseerd zijn op planten, vitaminen en mineralen of andere geconcentreerde stoffen. Deze supplementen zijn te vinden in de vorm van capsules, druppels, poeders, enz.

Ze promoten een reeks voordelen voor consumenten, zoals helpen bij gewichtsverlies, immuniteit verhogen in de winter, slaap verbeteren, enz.

Voedingssupplementen worden niet erkend als geneesmiddelen. Ze kunnen dus geen therapeutische werking claimen. Bovendien hebben deze producten, in tegenstelling tot geneesmiddelen, geen vergunning nodig om op de markt gebracht te worden. Het is de verantwoordelijkheid van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de voedingssupplementen die op de markt worden gebracht voldoen aan de geldende regelgeving, zowel op het gebied van veiligheid als op het gebied van consumenteninformatie.

*Richtlijn2002/46/EG van het Europees Parlement, omgezet door decreet nr. 2006-352 van 20 maart 2006.

Wat zit er voor jou in?

Bij een gevarieerde en evenwichtige voeding komen vitamine- en mineralentekorten zelden voor bij de algemene bevolking. Bepaalde diëten of bepaalde levensperioden kunnen echter een groter risico op tekorten met zich meebrengen.

alimentation équilibrée

Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen:

Vitamine D: speelt een essentiële rol in de kwaliteit van bot- en spierweefsel en in het versterken van ons immuunsysteem. De meerderheid van de Fransen krijgt er echter te weinig van binnen, vooral omdat de belangrijkste bron van vitamine D niet uit voeding komt, maar uit zonlicht en blootstelling aan de zon. Volgens het Suvimax-rapport uit 1997 heeft 75% van de bevolking een tekort aan vitamine D, en deze situatie lijkt in de loop der jaren niet te zijn verbeterd. Voor kinderen wordt vitamine D-suppletie aanbevolen vanaf de eerste levensdagen tot de leeftijd van 18 jaar. Volwassenen wordt aangeraden om meerdere keren per jaar een bloedtest uit te voeren (vooral in de herfst en aan het einde van de winter). Je arts kan dan beoordelen of suppletie nodig is.

Je kunt in de apotheek ook preventieve supplementen in druppelvorm vinden. De aanbevolen dosis ligt vaak tussen 800 en 1000 IE/dag (zorg ervoor dat je de door de fabrikant aanbevolen dosis volgt). Als je voor dit type product kiest, let er dan op dat je het niet combineert met andere supplementen die vitamine D bevatten.

Magnesium: als je last hebt van angst, hyperemotionaliteit, prikkelbaarheid, krampen, spiertrillingen, enz., dan heb je misschien een magnesiumtekort, net als 70% van de Franse bevolking (rapport Suvimax, 1997). De maximaal toegestane dagelijkse dosis magnesium voor voedingssupplementen is 300 mg/dag, want een deel van de magnesium wordt ook geleverd door de voeding (oliehoudende vruchten, magnesiumrijk mineraalwater, volkoren granen, peulvruchten, enz.) Om het magnesium in de cel te krijgen en daar te houden, moet je bovendien een supplement nemen dat ook vitamine B6 en taurine bevat.

Vitamine B12: als je een veganistisch dieet volgt, is je dieet verstoken van vitamine B12 omdat het alleen aanwezig is in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Hetzelfde geldt als je een vegetarisch dieet volgt. Sterker nog, zelfs als je zuivelproducten en eieren eet, moet je meer dan de aanbevolen hoeveelheden consumeren om voldoende dekking te hebben. Suppletie is noodzakelijk, met prioriteit voor vitamine B12 in de vorm van cyanocobalamine, ofwel dagelijks met 25 µg per dag, wekelijks met 2000 µg per week of maandelijks met 5000 µg per maand.

Omega-3 (EPA en DHA): we moeten minstens 1x per week een vette vis zoals makreel of sardines eten om in onze dierlijke behoefte aan omega-3 te voorzien. Omega-3 kunnen niet door ons lichaam worden aangemaakt en spelen een essentiële rol in de ontwikkeling en het goed functioneren van de hersenen, het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel.

Dus als je niet veel vis en zeevruchten eet, vooral vette vis, raden we aan om je dieet aan te vullen met EPA en DHA omega-3s.

Maar wees voorzichtig! Het is niet zonder risico!

Bij het gebruik van voedingssupplementen bestaat het risico dat de veiligheidslimieten worden overschreden.

Wees dus voorzichtig!

Hier zijn een paar tips om je te helpen deze risico’s te beperken:

  • Volg de voorzorgsmaatregelen voor gebruik die op de verpakking staan.
  • Vermijd meerdere doses. Als je meerdere voedingssupplementen neemt, kunnen deze mineralen en vitamines gemeen hebben, dus zelfs als de veiligheidslimieten voor elk supplement worden gerespecteerd, kan de cumulatieve consumptie van meerdere supplementen leiden tot overdosering.
  • Pas op voor wonderproducten! Veel supplementen op de markt op presenteren als producten met ‘magische’ effecten op je gezondheid en gewicht, maar het bestaan van wonderproducten is nooit bewezen. Bovendien zijn deze producten vaak mengsels van talloze voedingsstoffen of planten. Hoe meer verbindingen er in een product zitten, hoe groter het risico dat ze ondergedoseerd zijn. Je product zal dan minder effectief zijn omdat het waarschijnlijk je tekorten niet zal aanvullen. Het is daarom beter om een supplement te kiezen met één enkele verbinding of in combinatie met 1 of 2 andere verbindingen.
  • Pas op voor contra-indicaties als je medicijnen gebruikt! Sommige supplementen kunnen onverenigbaar zijn met het nemen van medicatie (bijv. antidepressiva) of met elkaar.

Tot slot: als je voedingssupplementen wilt nemen of het gevoel hebt dat je tekorten hebt, neem je best contact op met een gezondheidsprofessional om je te helpen.

Voor meer informatie: