Eiwittekort: symptomen en behandelingen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Eiwittekort is een aandoening die meestal voorkomt in ontwikkelingslanden zoals Afrika. In feite kan ondervoeding dit gebrek aan eiwitinname veroorzaken. Toch kan dit fenomeen iedereen overkomen wanneer het dieet niet genoeg eiwitten bevat. Lees meer over de symptomen, behandelingen en de belangrijkste voedingsmiddelen die eiwit bevatten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Hoe belangrijk is eiwit voor het lichaam?

Eiwitten zijn een van de drie hoofdfamilies van macronutriënten, samen met vetten en koolhydraten. Ze spelen een aantal belangrijke rollen in het lichaam. Ten eerste zijn eiwitten betrokken bij de vernieuwing van de cellen van het menselijk lichaam. Spierweefsel, nagels, haar en zelfs huid, eiwitten zijn verantwoordelijk voor hun regeneratiecyclus gedurende het hele leven van een persoon. Ze zijn ook betrokken bij het spierherstelproces.

Carence en protéine : Symptômes, traitements & aliments à privilégier
Eiwitten dragen bij tot de vernieuwing van de cellen van het menselijk lichaam.

Sporters hebben er een grote behoefte aan om hun spieren te herstellen en hun volume te vergroten. Ten tweede leveren eiwitten de energie die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Veel aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken, worden geleverd door eiwitten uit de voeding. Tot slot worden eiwitten gebruikt om antilichamen, hormonen en hemoglobine (rode bloedcellen) te maken. Voldoende eiwitinname is essentieel als het lichaam ziekten effectief wil bestrijden.

Wat zijn de tekenen van een eiwittekort?

Hier zijn de belangrijkste waarschuwingssignalen van een min of meer ernstig eiwittekort:

 • Frequente trek in voedsel: de hele dag trek in suiker, bijna onverzadigbare honger, deze signalen betekenen vaak dat je lijdt aan een eiwittekort;
 • Pijn in de spieren en gewrichten: dit is het gevolg van een tekort aan stikstof, dat alleen kan worden verkregen door eiwit te eten;
 • Grotere blootstelling aan ziekten: een gebrek aan eiwitten verzwakt het immuunsysteem. Verminderde productie van antilichamen maakt het lichaam meer blootgesteld, zelfs aan minder ernstige ziekten;
 • Problemen met nagels, haar en huid: deze delen van het menselijk lichaam bestaan voornamelijk uit keratine, een soort eiwit; een gebrek aan eiwitinname leidt tot een vermindering van de kwaliteit ervan en problemen met de groei en regeneratie;
 • Frequente vermoeidheid: een gebrek aan energie leidt tot vermoeidheid van het lichaam, waardoor het moeilijk wordt voor cellen om goed te regenereren. Het revitalisatieproces wordt geblokkeerd en het lichaam moet zijn reserves aanspreken om dit probleem te compenseren, wat resulteert in algehele vermoeidheid.

Hoe kan een eiwittekort worden behandeld?

Als je een eiwittekort hebt dat steeds duidelijker wordt, zijn hier de belangrijkste oplossingen om het te verhelpen:

 • Verrijk je dieet met eiwitten: je ernstige eiwittekort is meestal te wijten aan je dieet. Dus als je de eiwitinname van je lichaam weer wilt reguleren, is het belangrijk om je voeding met eiwitten te verrijken. Hieronder lees je welke voedingsmiddelen de meeste eiwitten bevatten;
 • Neem voedingssupplementen: om de stijging van het eiwitgehalte in je lichaam te versnellen, kun je voedingssupplementen met een hoge eiwitconcentratie nemen;
 • Raadpleeg een diëtist-voedingsdeskundige: het raadplegen van een voedingsdeskundige kan ook heel belangrijk zijn om je eiwitniveaus snel weer in balans te brengen.
 • Raadpleeg een arts: als het eiwittekort te ernstig is, is het beter om een arts te raadplegen ter voorbereiding op een medische behandeling. In het geval van een chronisch tekort is het mogelijk dat zich ziekten ontwikkelen zoals kwashiorkor, waarvoor medische interventie nodig is.
Carence en protéine : Symptômes, traitements & aliments à privilégier.
Eiwittekort kan behandeld worden

Hoeveel eiwit is ‘normaal’ voor een persoon?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit verschilt van persoon tot persoon en volgens verschillende criteria zoals leeftijd, lichamelijke activiteit en gezondheidstoestand. Volgens voedingsdeskundigen zou een zittend persoon tussen 0,7 en 1 g eiwit per kilo (lichaamsgewicht) moeten innemen.

Voor ouderen ligt de eiwitbehoefte iets hoger, rond de 1,32 g per kilo lichaamsgewicht. Sporters hebben ook een veel hogere eiwitbehoefte. Afhankelijk van hun doelstellingen kan de dagelijks te consumeren hoeveelheid variëren tussen 1,5 g en 2,2 g per kilogram lichaamsgewicht. Dit helpt sporters om spiermassa op te bouwen.

Waar kan ik eiwitten vinden?

Gelukkig zijn eiwitten gemakkelijk te vinden in het voedsel dat we elke dag eten. Eiwitten kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn:

 • Dierlijke eiwitten: de voedingsmiddelen die de meeste eiwitten bevatten zijn vlees, vis, zuivelproducten, eieren, etc. ;
 • Plantaardige eiwitten: voedingsmiddelen die rijk zijn aan plantaardige eiwitten zijn peulvruchten, granen en oliehoudende zaden zoals pinda’s, amandelen en pistachenoten.

Welk eiwit is beter: dierlijk of plantaardig?

Dierlijke eiwitten zijn rijker aan aminozuren, in tegenstelling tot plantaardige eiwitten. Ze zijn daarom essentiëler voor het lichaam en veelzijdiger. In het geval van vegetariërs en veganisten is het belangrijk om de verschillende plantaardige eiwitbronnen te mengen om hun eiwitinname te maximaliseren. Vanuit gezondheidsoogpunt zijn eiwitten van plantaardige oorsprong veel gezonder dan die van dierlijke oorsprong.

Carence en protéine : Symptômes, traitements & aliments à privilégier
Dierlijke eiwitten zijn rijker aan aminozuren, in tegenstelling tot plantaardige eiwitten.

Daarom raden we je sterk aan om ze in je dieet op te nemen, zonder je te beperken tot dierlijke eiwitbronnen. Plantaardige eiwitten zijn niet alleen uitstekende energiebronnen, ze bevorderen ook de spijsvertering en verminderen hart- en vaatproblemen.

Voor topsporters die snel spiermassa willen opbouwen, zijn dierlijke eiwitten het meest aan te raden vanwege hun hoge aminozuurgehalte. Het is echter belangrijk om de consumptie ervan in balans te houden om negatieve gevolgen voor de gezondheid te voorkomen. Regelmatige medische en voedingscontroles worden aanbevolen.

Spirulina: een interessante bron van eiwitten

Spirulina is een voedingsmiddel dat bijzonder rijk is aan plantaardige eiwitten. Het is zelfs het plantenvoedsel dat de meeste eiwitten bevat. Spirulina is een echt concentraat van plantaardige eiwitten, veel meer dan soja of rijst. 100 g spirulina bevat tot 70% eiwitten, oftewel 70g.

We raden echter sterk af om te veel spirulina op één dag te consumeren. Afhankelijk van je activiteiten heb je tussen de 3 en 10g spirulina per dag nodig. Spirulina alleen is geen voldoende bron van eiwitten. Spirulina is een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen voor mensen die snel spiermassa willen opbouwen.

Carence en protéine : Symptômes, traitements & aliments à privilégier.
Spirulina is bijzonder rijk aan plantaardig eiwit.

Het bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, wat krampen helpt voorkomen. Tot slot is spirulina een van de belangrijkste voedingsmiddelen die humanitaire organisaties over de hele wereld gebruiken om kinderen te voeden die lijden aan ondervoeding en een ernstig eiwittekort. Zelfs mensen die lijden aan kwashiorkor herstellen snel dankzij de consumptie van spirulina.

Conclusie

Tot slot zijn er verschillende gradaties van eiwittekort. De symptomen kunnen variëren van eenvoudige trek tot het ontstaan van ernstige ziekten zoals kwashiorkor. Eiwitten zijn essentiële, zelfs vitale elementen voor het lichaam. Dus zodra je de eerste symptomen van een eiwittekort voelt, moet je onmiddellijk een arts raadplegen om te voorkomen dat je situatie verergert.

Neem een gezond dieet en combineer vooral de consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten zoveel mogelijk om onevenwichtigheden te voorkomen. Aarzel tot slot niet om voedingssupplementen en spirulina te nemen om je eiwitniveaus te verhogen, vooral als je een sporter bent.