Metabolisme: is het mogelijk om af te vallen zonder iets te doen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Meestal wordt afvallen geassocieerd met een specifiek dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Maar heb je ooit gehoord van het concept dat het mogelijk is om af te vallen zonder iets te doen? Het is waarschijnlijk de droom van iedereen. In dit artikel ga ik wat licht werpen op dit principe en geef ik je wat tips en trucs die je kunt volgen als je echt moeiteloos calorieën wilt verbranden.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Verbrandt het lichaam calorieën als we niets doen?

Of je nu slaapt of rust, je lichaam verbrandt constant calorieën. Maar hoe en waarom? Het lichaam heeft energie nodig om zijn vitale functies uit te voeren. Het hart bijvoorbeeld, dat een spier is, heeft energie nodig om samen te trekken bij elke slag. Alleen al de ademhaling verbruikt calorieën. Ook de hersenen verbruiken voortdurend energie om hun taak uit te voeren. Tot slot regelt ons lichaam zijn temperatuur zelf, afhankelijk van de buitentemperatuur, tot ongeveer 37°C. Dit alles kost energie.

Métabolisme : est-il possible de perdre du poids sans rien faire ?
Meestal gaat afvallen gepaard met regelmatige fysieke activiteit.

Je hoeft niet te sporten om je lichaam calorieën te laten verbranden. Maar als je ervoor kiest om af te vallen zonder te sporten, zal de hoeveelheid die je verliest van persoon tot persoon verschillen. Het is het metabolisme van elke persoon dat bepaalt of het lichaam meer energie verbruikt om zijn vitale functies uit te voeren. Het is ook deze stofwisseling die verklaart waarom de ene persoon eet wat hij wil zonder een grammetje aan te komen, terwijl de andere persoon gemakkelijk aankomt. Technisch gezien betekent een ‘snelle’ stofwisseling dat je sneller calorieën verbrandt. Omgekeerd maakt een trage stofwisseling het moeilijker voor het lichaam om vet af te voeren. Naarmate we ouder worden, vertraagt dit proces, waardoor het voor oudere mensen moeilijker wordt om af te vallen.

Afvallen zonder iets te doen: een calorietekort creëren

Het principe van afvallen is heel eenvoudig: elimineer meer calorieën dan je aankomt om een tekort te creëren. Het lichaam put dan uit zijn energiereserves om het tekort aan te vullen, en deze reserves bevinden zich in het vet dat zich in het lichaam heeft opgehoopt. Maar het echte probleem ligt in het creëren van dit tekort.

Als je niets doet, verbruik je minder energie. Als gevolg daarvan moet je calorie-inname nog lager zijn. Met andere woorden, je moet heel selectief zijn met wat je eet, zodat je zo weinig mogelijk calorieën binnenkrijgt. Uiteindelijk betekent kilo’s verliezen zonder iets te doen dat je iets moet doen, namelijk je eetpatroon aanpassen. Als je dit niet doet, kan ik je verzekeren dat je geen resultaten zult boeken. Hieronder vind je advies over het dieet dat je moet volgen.

Wat voor dieet moet ik volgen om af te vallen zonder dieet?

Als je op een natuurlijke manier wilt afvallen zonder te gaan sporten, moet je je eetpatroon herzien. Hier zijn een paar tips over hoe je kunt eten zonder een drastisch dieet te volgen.

Wees selectief met de voedingsmiddelen die je eet

Niet alle voedingsmiddelen zijn goed om te eten als je snel wilt afvallen, en nog minder als je niet van plan bent om te sporten. Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan dierlijke of plantaardige eiwitten, evenals voedingsmiddelen die grote hoeveelheden gezonde vetten en koolhydraten bevatten. Beperk daarentegen voedingsmiddelen die bewerkt, te vet of te zoet zijn.

Métabolisme : est-il possible de perdre du poids sans rien faire ?
Om je te helpen afvallen zonder te sporten, kun je afslankdrankjes en supplementen gebruiken.

Te kiezen voedingsmiddelen

 • Rauwe en gekookte seizoensgroenten;
 • Vers fruit;
 • Volkoren granen en zetmeelrijk voedsel;
 • Volkoren brood;
 • Gevogelte ;
 • Vis ;
 • Eieren ;
 • Plantaardige eiwitten ;
 • Peulvruchten ;
 • Oliehoudende zaden ;
 • Olijf- en koolzaadolie;
 • Zacht gekookt voedsel.

Te beperken voedingsmiddelen

 • Bereide gerechten ;
 • Bewerkt voedsel ;
 • Verzadigde vetten ;
 • Witte suiker ;
 • Geraffineerde granen ;
 • Wit brood en bijproducten ;
 • Vet vlees en vleeswaren ;
 • Zware gerechten en gerechten met saus;
 • Fast food ;
 • Gefrituurd voedsel en paneermeel;
 • Overtollig zout ;
 • Conserven en schotels ;
 • Soda en industriële sappen;
 • alcohol.

Je eetgewoonten veranderen

Soms hoef je jezelf de gerechten die je graag eet niet helemaal te ontzeggen. Het enige wat je hoeft te doen is alternatieven met minder calorieën vinden om jezelf minder overstuur te voelen. Als je bijvoorbeeld gewend bent om mueslirepen met chocolade als ontbijt te nemen, ruil ze dan in voor een appel en een stukje pure chocolade. Kies ook voor pittige gerechten. Kruiden zijn uitstekende vetverbranders en stimuleren de stofwisseling. Bovendien zet een pittig gerecht je aan om minder te eten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Cayennepeper is een bijzonder aan te bevelen specerij. Vermijd tot slot snacken tussen de maaltijden. Zo heeft je lichaam genoeg tijd om zijn vetreserves aan te spreken tot de volgende maaltijd. Als het hongergevoel te hardnekkig is, eet dan in het slechtste geval vers fruit.

Drink afslankdrankjes en supplementen

Om je te helpen afvallen zonder te sporten, zijn er verschillende producten die je kunt gebruiken, waaronder afslankdrankjes en supplementen. Heb je ooit gehoord van een afslankshake? Het is een poeder dat je in een shaker mengt met magere melk. Dit drankje is speciaal ontworpen om je een vol gevoel te geven en tegelijkertijd je calorie-inname te minimaliseren. De afslankshake kan je maaltijden praktisch vervangen om je gewichtsverlies te optimaliseren zonder te sporten.

Je kunt ook kiezen voor groentesap dat je zelf hebt bereid. De recepten zijn gemakkelijk te maken en de ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld wortels, rode bieten, selderij en gember in een blender mixen en dit drinken in plaats van je lunch. Drink koud, suikervrij water en cafeïnevrije thee om gewichtsverlies te stimuleren. Als je melk wilt drinken, vermijd dan volle melk, die bevat te veel vet en daardoor te veel calorieën. Kies voor magere of halfvolle melk, die perfect geschikt is voor je afslankdoelen.

Métabolisme : est-il possible de perdre du poids sans rien faire ?
Verander je eetgewoonten.

Voorbeeld van een dieet per dag

Om je te helpen de juiste voedingsbalans te vinden, heb ik een voorbeeld gegeven van een dagmenu dat is ontworpen om je te helpen je doelen voor gewichtsverlies te bereiken zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld en kun je de gerechten aanpassen aan jouw behoeften en wensen, zolang je maar voldoet aan de hierboven beschreven voorwaarden.

Ontbijt

Neem als ontbijt :

 • Ongezoete groene thee ;
 • Pap met amandelmelk, amandelen en honing;
 • Vers fruit.

Lunch

Voor de lunch, eet :

 • Een volledige maaltijdsalade met quinoa, feta en seizoensgroenten;
 • Kipfilet met champignonsaus;
 • Suikervrije fruitcompote.

Snack

Als je behoefte hebt aan een tussendoortje, neem dan :

 • Rauwe groentesticks;
 • Pindakaas.

Diner

Als avondeten raad ik je aan :

 • Aziatische soep met Nori zeewier en zwarte champignons;
 • Zachtgekookt ei en volkorenbrood;
 • Kwark met honing en rood fruit.

Andere tips om af te vallen zonder te sporten

Naast het aanpassen van je dieet zijn hier nog een paar tips en trucs om effectief af te vallen zonder iets te doen.

Verwaarloos je dagelijkse taken niet

Zoals ik hierboven al zei, betekent “niets doen” absoluut niet de hele dag op de bank zitten. Integendeel, doe je huishoudelijk werk en dagelijkse klusjes om gewichtsverlies te stimuleren. Dit zijn onschuldige activiteiten die je, zonder dat je het door hebt, energie laten verbruiken, ook al worden ze niet als sport beschouwd.

Bijvoorbeeld boodschappen doen, de trap op- of aflopen, tuinieren, stofzuigen, ramen lappen of strijken zijn allemaal inspanningen die meetellen als ze opgeteld worden. Tot slot, als je de hele dag achter een computer werkt, zorg er dan voor dat je van tijd tot tijd opstaat en een paar stretchoefeningen doet in je stoel. Loop een stukje, al is het maar om naar het toilet te gaan om een paar extra calorieën te verbranden.

Verminder stress

Stress kan voorkomen dat je afvalt. Dit komt omdat het de productie van cortisol stimuleert, wat ook wel het stresshormoon wordt genoemd. Cortisol wordt in grote hoeveelheden afgescheiden en verstoort de synthese van glucose, dat wordt opgeslagen als vet. Bovendien heeft het lichaam de neiging om op stress te reageren door zoet en vet voedsel te zoeken. Deze laatste stimuleren de productie van dopamine en serotonine, de genotshormonen. Daarom is het van vitaal belang om de hoeveelheid stress waaraan je jezelf overdag blootstelt te beperken. Zorg dat je er zo goed mogelijk vanaf komt door te genieten en goed uit te rusten. Werken onder druk, opeenstapeling van vermoeidheid, files… het zijn maar enkele van de situaties die tot stress kunnen leiden.

Métabolisme : est-il possible de perdre du poids sans rien faire ?
Stress kan ervoor zorgen dat je niet afvalt.

Goed gehydrateerd blijven

Voldoende water drinken kan je ook helpen gewicht te verliezen. Als je honger hebt, denk er dan aan om water te drinken. Voeg geen suiker toe en vermijd vruchtensappen, die veel te veel calorieën bevatten. Drink tussen de 1,5 en 2 liter water per dag om je dagelijkse inname te optimaliseren. Wacht niet met drinken tot je dorst krijgt. Integendeel, verspreid je inname over de dag.

Motiveer jezelf met mensen die hetzelfde doel hebben als jij

Zoals je je zult hebben gerealiseerd, duurt afvallen zonder iets te doen lang voordat je de eerste resultaten ziet. Bovendien moet je een bepaalde inspanning leveren met je levensstijl. Op de lange termijn loop je het risico je motivatie te verliezen en terug te vallen in je oude gewoontes. Om het risico op demotivatie te beperken, begin je zo’n afslankprogramma het best met andere mensen die hetzelfde doel hebben. Op die manier kun je elkaar steunen en zelfs samen lichte, smakelijke maaltijden bereiden.

Verbeter de kwaliteit van je slaap

Slaap speelt een belangrijke rol bij gewichtsverlies. Het is zelfs mogelijk om af te vallen door te slapen, op voorwaarde dat je een aantal zeer specifieke leefregels volgt. Dus als je wilt afvallen zonder iets te doen, denk er dan aan om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Slaapgebrek kan ook leiden tot overgewicht. Je stapelt vermoeidheid op en wordt meer blootgesteld aan stress, waardoor het cortisolniveau in je lichaam stijgt. Op zijn beurt heb je de neiging om veel meer te eten en je lichaam gaat op zoek naar vet en suikerrijk voedsel om de productie van serotonine en dopamine te compenseren.

Andere tips

Tot slot zijn er nog een paar eenvoudige tips die ik kort zal opsommen. Volg ze op om je gewichtsverlies op een natuurlijke en moeiteloze manier te optimaliseren:

 • Vergeet niet om tijdens je maaltijden langzaam en rustig te eten;
 • Kauw elke hap goed en neem de tijd om van je maaltijden te genieten;
 • Sla geen maaltijden over en beperk het snacken zoveel mogelijk;
 • Ga geen drastische, te beperkende diëten volgen die je lichaam in gevaar brengen;
 • Richt je bij het eten op kwaliteit (voedingsinname) in plaats van kwantiteit (calorie-inname);
 • Je kunt jezelf één keer per week verwennen door te eten wat je lekker vindt zonder te overdrijven;
 • Leer onderscheid te maken tussen honger en het verlangen om te knabbelen;

Afvallen zonder dieet kost tijd, dus wees niet ongeduldig en gun jezelf de tijd om resultaten te boeken.