Hoe kan ik gewicht verliezen op mijn dijen?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Vetophopingen rond de dijen kunnen je figuur verstoren en je zelfs zelfbewust doen voelen wanneer je een zwempak of schaarse outfits draagt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om er vanaf te komen. Als je een paar extra kilo’s op deze plek hebt en je wilt afvallen op je dijen, dan zijn hier de verschillende methoden die je kunt gebruiken om je doelen te bereiken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waarom heeft vet de neiging zich op te hopen op de dijen?

De dij slaat, net als de meeste delen van het lichaam, vet op dat zich ophoopt wanneer je aankomt. Afhankelijk van de persoon en het gewicht kan deze ophoping in de dijen meer of minder groot worden. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je dijen groter worden en vet opslaan.

Maigrir des cuisses
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van vetophoping in de dijen

Een onevenwichtig dieet

Hartig eten, fastfood en veel ander voedsel met te veel vet en suiker dragen bij aan de snelle ophoping van vet in de dijen. Als je de gewoonte hebt om pizza’s, hamburgers, frisdrank, chips en ander junkfood te eten, moet je niet verbaasd zijn als je een paar extra kilo’s aankomt.

Gebrek aan lichaamsbeweging

Een zittende levensstijl kan er ook voor zorgen dat je dijen snel vet ophopen. Als je weinig beweegt, heeft je lichaam moeite om energie kwijt te raken. Je stapelt vet op als je eet, zelfs als je niet altijd te vet of te zoet voedsel eet. Als je meer aankomt dan je kwijt moet, krijg je een overschot dat zich afzet op je dijen, buik, billen en over je hele lichaam.

De aanwezigheid van cellulitis

Vrouwen hebben meer last van cellulitis dan mannen. Als iemand gevoelig is voor cellulitis, hebben adipocyten – vetcellen – de neiging om gemakkelijk vet op te slaan. Ze zwellen op tot ze de huidvezels en weefsels verstikken. Het resultaat is een sinaasappelhuideffect op de huid. Je hoeft geen overgewicht te hebben om cellulitis te hebben.

Vasthouden van water

Zoals de naam al doet vermoeden, betekent het vasthouden van water dat er niet genoeg water wordt afgevoerd, waardoor bepaalde delen van het lichaam, waaronder de dijen, dikker lijken. In dit geval is het geen vet, maar water, maar het resultaat is hetzelfde: de dijen zijn te dik. Het vasthouden van water komt vaker voor bij mensen die te veel zout eten.

Vrouwen hebben het meeste last van vetophoping in de dijen

Vrouwen zijn gevoeliger voor vetophoping in de dijen dan mannen. In feite hebben meisjes van jongs af aan een hoger percentage lichaamsvet dan jongens, tot wel twee keer zoveel. Dit percentage neemt zelfs toe naarmate ze ouder worden, dus vrouwen hebben van nature meer vet dan mannen.

Les femmes sont les plus touchées par l’accumulation de graisse au niveau des cuisses
Vrouwen hebben het meeste last van vetophoping rond de dijen

Vanaf de puberteit is het vetpercentage bij jonge meisjes bijna twee keer zo hoog als bij jongens. Dit vet is verdeeld over het bekken, de billen en de dijen, en in mindere mate over de borsten. Deze sterke toename wordt veroorzaakt door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.

Je dijen afslanken door te sporten

Wil je echt van het vet rond je dijen af? De eerste en belangrijkste optie is om actief te worden. Hier zijn enkele eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen en in je afslankprogramma kunt opnemen.

Cardio om dijen te verliezen

Cardio is een uitstekende manier om overtollig vet uit je lichaam te verbranden. Er zijn verschillende soorten cardio-oefeningen die je kunt doen om je dijen snel slanker te maken: hardlopen, fietsen, zwemmen en touwtje springen.

Het belangrijkste doel van cardio is het verhogen van je hartslag om het calorieverbruik te maximaliseren. Het is een goed idee om je cardio buiten te doen zodat je kunt genieten van de frisse lucht. Doe minstens 30 minuten per dag en je zult snel resultaat zien.

De squat om je dijen slanker te maken

De squat is de oefening bij uitstek om je dijen te trainen. Het voordeel is dat deze oefening kan worden uitgevoerd met lichaamsgewicht, dus zonder speciale apparatuur. Bovendien worden ook andere spiergroepen getraind, zoals de billen, hamstrings en kuiten.

Om deze oefening om dijen te verliezen uit te voeren, ga je staan met je benen iets wijder uit elkaar dan schouderbreedte. Met een rechte rug laat je jezelf zakken door je knieën te buigen totdat je dijen parallel aan de grond zijn. Terwijl je naar beneden komt, houd je je handen voor je uit. Ga dan terug naar de beginpositie. Als je een swiss ball hebt, plaats deze dan tussen je rug en een muur om je squats efficiënter uit te voeren.

Lunges verliezen dijen

Net als squats zijn lunges een bijzonder goede oefening voor het onderlichaam. Ze trainen de meeste spieren van de onderste ledematen, van de bilspieren tot de kuiten, via de dijen en hamstrings. Lunges kunnen ook zonder apparaten worden uitgevoerd.

Je kunt lunges uitvoeren in een statische positie of terwijl je loopt. Ga rechtop staan met je handen langs je zij. Beweeg één voet zo ver mogelijk naar voren en buig de knie van de voet ervoor. Je moet spanning voelen in de dij van de voet achter je. Keer terug naar de beginpositie (statisch) of breng de achterste voet naar de voorste voet en breng hem dan om de beurt naar voren (bewegend).

Les fentes perdre des cuisses
Lunges om dijen te verliezen

De stoel om je dijen af te slanken

De stoel is ook een van de beste oefeningen om dijen af te slanken en spieren op te bouwen. Ga met je rug tegen een muur staan. Laat jezelf geleidelijk zakken door je knieën te buigen totdat je dijen en benen een rechte hoek vormen. Ga dan terug naar de beginpositie. Trek je buikspieren tijdens de hele beweging samen.

Als je de onderste positie hebt bereikt, houd je de beweging ongeveer dertig seconden vast voordat je weer omhoog komt. Tussen twee herhalingen kun je ongeveer twintig seconden stoppen. Neem geen pauzes voor maximale intensiteit en optimaal beenverlies.

Staande beentrappen om dijen te verliezen

Om beenkicks te doen, ga je naast een muur staan. Plaats één hand tegen de muur en til je been van de muur weg tot het parallel is aan de grond. Ga dan terug naar de beginpositie.

Voor maximale effectiviteit en om gewicht te verliezen op je benen, doe je één set van 20 herhalingen, dan 3 sets voor elke kant. Als je de oefening moeilijker wilt maken, bevestig dan enkelgewichten.

Je voeding aanpassen om dijen te verliezen

Lichaamsbeweging is niet genoeg om dijen te verliezen. Je moet ook je dieet aanpassen om je doelen te bereiken.

Eet voedingsmiddelen met minder calorieën

Het verminderen van je calorie-inname blijft een van de belangrijkste oplossingen om snel dijen te verliezen. Om overtollig vet te elimineren, moet je meer uitgeven dan je aan calorieën opslaat. Dus door lichaamsbeweging te combineren met een caloriearm dieet kun je helpen lichaamsvet te verbranden.

Eet eiwitrijk voedsel

Eiwit is zowel een bondgenoot voor het verliezen van dijen als voor het aankomen van spieren. Je verwijdert niet alleen vet van je dijen, maar je helpt ze ook om steviger en strakker te worden.

Een eiwitrijk dieet stimuleert je stofwisseling, vermindert je eetlust en verbetert je hormoonhuishouding. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere wit vlees, eieren, zuivelproducten, soja en vis.

Aliments riches en protéines pour perdre des cuisses
Eiwitrijke voedingsmiddelen om dijen te verliezen

Eet de juiste vetten

Niet alle vetten zijn slecht voor het lichaam. Sterker nog, sommige helpen je zelfs om af te vallen en daardoor je dijen slanker te maken. Als er wordt gesproken over “goede vetten”, gaat het vooral om omega-3 vetten. Ze zijn essentieel voor de stofwisseling, het gezond houden van het zenuwstelsel en het stimuleren van de hormoonbalans.

De voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan omega 3 zijn vis, noten en plantaardige oliën zoals olijfolie, koolzaadolie en lijnzaadolie. Neem ze op in je dieet.

Is het mogelijk om dijen te verliezen in 1 week?

Het hangt allemaal af van de resultaten die je wilt zien. Als je verwacht dat je systematisch tussen de 3 en 6 kg wilt afvallen, is het antwoord meteen negatief. Afvallen in zo’n korte tijd is vrijwel onmogelijk zonder je lichaam gevaarlijk te beschadigen.

Om de dijen blijvend af te slanken zonder jojo-effect, is het belangrijk om de tijd te nemen. Op die manier zal je lichaam zich minder gestrest voelen en zich gemakkelijker aanpassen aan je nieuwe levensstijl. Wonderproducten die bedoeld zijn om je in recordtijd te helpen afvallen, zijn meestal ofwel oplichterij of te zwaar voor je lichaam.

Je moet ook vermijden om niets te eten om snel af te vallen. Door niet te eten of verschillende maaltijden over te slaan, verlies je namelijk ook vetvrije lichaamsmassa, oftewel spieren, wat gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid.

Andere alternatieven om dijen te verliezen

Tot slot zijn er verschillende andere mogelijke alternatieven om effectief dijen te verliezen.

Afslankcrèmes om dijen af te slanken

Afslankcrèmes zijn producten die als cosmetica worden verkocht en die worden aangebracht op de gebieden waar je wilt afvallen. Ze worden meestal gevolgd door een lichte massage om ze diep in de huid te laten dringen. Breng ze aan op het hele gebied van de dijen tot de liezen. Breng ook aan op de knieën als je slanker wilt worden.

Cryolipolyse voor slankere benen

Dit is een medische procedure waarbij een deel van het vet rond de dijen wordt geïsoleerd en met een speciale machine tot een relatief extreme temperatuur wordt afgekoeld. De kou vernietigt de vetcellen. De resultaten zijn kort na de sessie zichtbaar. Als de huid nog redelijk elastisch is, is er geen chirurgische ingreep nodig om de huid te helpen herstellen van de vetverwijdering.

La chirurgie pour maigrir des cuisses
Chirurgie om dijen te verliezen

Liposuctie om benen te verliezen

Als je je dijen wilt afslanken, is liposuctie een effectief, maar niet pijnloos alternatief. Liposuctie valt in de categorie cosmetische chirurgie. Hierbij wordt overtollig vet van de dijen verwijderd met een speciaal apparaat. Liposuctie wordt uitgevoerd in een ziekenhuis onder verdoving en maakt het mogelijk om in één keer een grote hoeveelheid vet te verwijderen. Het duurt even voordat de huid weer soepel is en in het ergste geval is een facelift nodig om de overtollige huid te verwijderen.

Groene thee om benen af te slanken

Groene thee staat al eeuwenlang bekend om zijn vochtafdrijvende en afslankende eigenschappen. Door deze drank regelmatig te drinken, kun je helpen overtollig vet van je dijen en je hele lichaam te verwijderen, waardoor je benen slanker worden. Het verwijdert ook gifstoffen uit je lichaam. Het is een snelle, effectieve manier om vet te verbranden.