Afvallen op de knieën: hoe kan ik afvallen op mijn knieën?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Hoewel knievet geen schadelijk effect heeft op de gezondheid, kan het een bron van complicaties zijn, in zoverre dat het het soort kleding dat je kunt dragen beperkt. Knievet kan er ook voor zorgen dat je benen er onevenredig uitzien. Maar het is mogelijk om het kwijt te raken met de juiste oefeningen, eetgewoonten en andere methoden. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waar komt knievet vandaan?

Er zijn verschillende methoden om gewicht rond de knieën te verliezen. Maar om te weten welke je moet kiezen, moet je eerst de bron van het probleem identificeren.

Maigrir des genoux
Er zijn verschillende redenen waarom vet zich ophoopt in de knieën

Waarom hebben we vet op onze knieën?

Vaak komt het door overgewicht. Soms is het ook te wijten aan een gebrek aan beweging en een slecht dieet…

  • Gewichtstoename: dit is vaak de belangrijkste reden voor vet rond de knieën. En het is volkomen natuurlijk, want als je aankomt, hoopt vet zich op over je hele lichaam. Dit verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van hun morfologie. Bij sommigen wordt het vet op de buik opgeslagen, bij anderen op de heupen en er zijn mensen die vet op hun knieën hebben…
  • Leeftijd: naarmate we ouder worden, verliest de huid geleidelijk aan elasticiteit. Dit leidt tot huidverslapping. Het is een natuurlijk proces dat echt niet kan worden vermeden. Je kunt echter collageen innemen om je huid er wat langer jonger uit te laten zien.
  • Gebrek aan beweging: soms worden gezwollen knieën niet veroorzaakt door vet, maar door spieren die niet gespierd of versterkt zijn.
  • Te veel lichaamsbeweging: aan de andere kant kan te veel lichaamsbeweging het gebied boven de knieën groter doen lijken. Dit is geen vet, maar gewoon spieren die zijn opgebold door het sporten. Sport moet ook met mate worden beoefend.
  • Vasthouden van water en slechte bloedcirculatie: dit leidt tot de opslag van cellulitis in de knieën.

Welke sporten kunnen helpen om je knieën af te slanken?

In werkelijkheid is er geen speciale sport om je knieën af te slanken. Het is niet mogelijk om gewicht te verliezen in één specifiek deel van je lichaam terwijl de andere delen intact blijven. Om je knieën af te slanken, moet je denken aan afvallen. Er zijn echter een aantal oefeningen die vetverlies in de knieën bevorderen, maar dat betekent niet dat ze de enige manier zijn om gewicht te verliezen.

Oefeningen om je knieën slanker te maken

Cardio-oefeningen worden sterk aanbevolen, net als spierversterkende oefeningen.

Squats om je knieën af te slanken

Dit bestaat uit eerst rechtop staan, dan je knieën buigen alsof je in een stoel gaat zitten en dan weer rechtop staan. Herhaal de beweging de eerste paar dagen ongeveer tien keer en verhoog daarna geleidelijk de intensiteit. Squats richten zich op de quadriceps, benen en billen.

Les squats pour maigrir des genoux
Squats om gewicht op de knieën te verliezen

Zwemmen

Zwemmen is goed voor het hele lichaam. Het wordt ook beschouwd als een cardio-oefening, omdat het de hartslag en het zuurstofgehalte in het lichaam verbetert en effectief is om vet te verbranden. Zwemmen versterkt en traint al je spieren.

Nager pour affiner ses genoux
Zwemmen voor slankere knieën

Touwtje springen

Dit is een oefening waarmee je snel calorieën verbrandt. De sleutel is techniek. Probeer met zo weinig mogelijk kniebuiging te springen. Spring ook niet te hoog en land op je tenen. Je kunt ook het beste oefenen op een mat in plaats van direct op een hard oppervlak te springen. Omdat touwtje springen erg effectief is, is 5 tot 15 minuten beweging per dag meer dan genoeg.

La corde à sauter pour brûler des calories
Touwtje springen om calorieën te verbranden

Lunges

Deze trainen de billen, quadriceps en achterkant van de benen. Ze bestaan uit het plaatsen van één voet naar voren en de andere heel ver naar achteren met alleen de punt van de voet op de grond. Laat jezelf dan zakken tot je knieën een hoek van 90° vormen, houd je lichaam recht en til jezelf dan weer op. Herhaal de beweging ongeveer tien keer en ga dan op de andere voet staan.

Les fentes pour maigrir des genoux
Lunges om gewicht op de knieën te verliezen

Joggen

Joggen is een effectieve manier om vet te verbranden. Het traint ook de benen en helpt de knieën te versterken. 30 minuten joggen per dag is voldoende.

Faire du jogging
Joggen

Fietsen

Fietsen geeft niet alleen je knieën een geweldige workout, het is ook goed voor je hartgezondheid omdat het wordt beschouwd als een cardio-oefening. Naast de knieën wordt ook vet van de dijen, heupen en billen verwijderd.

Faire du vélo
Fietsen

Hoe kun je je knieën snel slanker maken?

Als je voor sport en dieet kiest, zijn de resultaten niet onmiddellijk zichtbaar. Bovendien is het niet altijd gegarandeerd. Maar als je geen geduld hebt en je wilt een effectief en gegarandeerd resultaat, dan is het mogelijk om je toevlucht te nemen tot chirurgische of niet-chirurgische methoden. Bovendien kun je er bij deze methoden zeker van zijn dat andere delen van je lichaam onaangeroerd blijven.

Cryolipolyse voor het afslanken van de knieën

Cryolipolyse of ‘coolsculpting’ is een niet-chirurgische, niet-invasieve vetverminderingsprocedure. Hierbij worden vetcellen vernietigd met intense kou. Talrijke onderzoeken hebben een vetvermindering van 15-28% aangetoond vier maanden na de eerste behandelingssessie. Na drie weken kun je echter al veranderingen opmerken. Een enkele sessie kan voldoende zijn, afhankelijk van de hoeveelheid vet op je knieën.

De voordelen van cryolipolyse zijn dat er minder risico is op infectie omdat er geen incisies zijn. De bijwerkingen zijn minimaal, zoals zwelling, een beetje pijn en roodheid. De vetcellen worden ook volledig vernietigd. Mensen met obesitas en overgewicht komen echter niet in aanmerking voor deze techniek.

Alleen een plastisch chirurg mag cryolipolyse uitvoeren. Merk op dat de eventuele tweede behandeling pas acht weken na de eerste sessie kan worden uitgevoerd.

Liposuctie

Liposuctie is een chirurgische techniek om vet te verwijderen. Tijdens de procedure, die tussen de 30 en 45 minuten duurt, wordt de patiënt onder algehele of plaatselijke verdoving gebracht. De chirurg zal beginnen met het injecteren van je knieën met een zoutoplossing en medicatie om bloedverlies te verminderen. Vervolgens wordt de huid blootgelegd met ultrasoon geluid om de vetcellen te vernietigen. Daarna maakt hij een kleine incisie om een buis in te brengen die verbonden is met een zuigmachine. Deze zuigt het vet op.

Liposuctie kan alleen worden uitgevoerd door een esthetisch chirurg. Net als criolipolyse is het niet geschikt voor mensen met overgewicht. Het nadeel van liposuctie is dat het risico op infectie groter is dan bij de niet-chirurgische methode.

Dieet: goed eten om af te vallen rond de knieën

Sport alleen is niet genoeg om je kuiten slanker te maken; je hebt ook een gezond, geschikt dieet nodig. De sleutel is om een caloriearm dieet te volgen tot het punt waarop het lichaam een tekort heeft. Door regelmatig te sporten, heeft het lichaam calorieën nodig. Maar omdat er een tekort aan is, zal vet de energiebron zijn. Vermijd bewerkt voedsel, gefrituurd voedsel en suikers.

Manger équilibré
Eet een evenwichtig dieet

Geef daarentegen voorrang aan de volgende voedingsmiddelen:

  • Groenten ;
  • Volle granen: maïs, havermout, zilvervliesrijst, wilde rijst, gerst, quinoa, boekweit, bulgur;
  • Magere eiwitten: linzen, eieren, rundvlees, kip en kalkoen;
  • Onverzadigde vetten: zitten in walnoten, olijf-, zonnebloem-, koolzaad- en lijnzaadolie;
  • Magere zuivelproducten.

Tips & advies: massages

Voor optimale resultaten kun je lichaamsbeweging en dieet het beste combineren met massage. Er zijn drie massagetechnieken die ideaal zijn voor het afslanken van de knieën.

Voelen en rollen

Deze massagetechniek is bewezen zeer effectief en is ook de meest bekende om vet van de knieën te verliezen. Het helpt niet alleen vet van de knieën te verwijderen, maar gaat ook cellulitis op de knieën tegen. We raden aan om voor deze massage een speciale olie te gebruiken. Het houdt in dat je een kleine plooi in de huid maakt tussen je duimen en vingers en deze omhoog trekt. Je kunt de massage zelf uitvoeren.

Kneden

Bij deze techniek maak je een brede plooi met je handpalmen, waarna je diep kneedt en naar boven werkt. Kneden helpt om vetophopingen te verwijderen, maar het stimuleert ook de lymfecirculatie en helpt om spieren te ontlasten.

Lymfedrainage

Lymfedrainage wordt vooral aanbevolen als zwelling wordt veroorzaakt door cellulitis in de knieën of het vasthouden van water. Een professionele massage wordt ook aanbevolen, omdat hiervoor een goede kennis van de lymfatische zone nodig is. Lymfedrainage bestaat uit zachte, langzame, zich herhalende bewegingen om vet uit de knieën te verliezen. Het wordt uitgevoerd zonder olie, omdat de huid moet worden uitgerekt om de lymfevaten wijder te maken en vloeistoffen weg te spoelen in de richting van de afvoer. Dit alles heeft als effect dat de knieën leeglopen.