Eten met alle 5 zintuigen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Eten om te leven of leven om te eten?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Voedsel is essentieel voor ons lichaam om goed te functioneren.

We moeten eten om te overleven. Maar deze dagelijkse activiteit kan na verloop van tijd vermoeiend worden, een gevreesd moment of een moment dat we proberen te vergeten (bv. eten terwijl we iets anders doen (tv, sociale netwerken, enz.).

Maar mindful eten is essentieel als je beter wilt eten, de juiste hoeveelheden wilt eten voor je behoeften of langzamer wilt eten.

De kunst van het proeven bestaat uit het luisteren naar en waarderen van je 5 zintuigen.

Je zintuiglijke input moet gestimuleerd worden om op lange termijn goed te functioneren. Het heeft dus een dubbel voordeel om te eten terwijl je je bewust bent van alles wat er gebeurt.

Hieronder laat ik je kennismaken met elk van de 5 zintuigen in de context van proeven en geef ik je de sleutels zodat je ze vanaf nu kunt gebruiken elke keer dat je voedsel in je mond stopt.

Zien

manger avec les 5 sens : la vue

Het visuele aspect van je bord zal je eetlust opwekken of juist afstoten. Geef je de voorkeur aan een kleurrijk bord, goed gerangschikt eten of een onsmakelijke vorm van paté?

Proeven begint met de ogen. Dit geeft je een idee van hoe het eten eruitziet (de vorm en visuele textuur).

Het is dus belangrijk om de tijd te nemen om een mooi bord neer te zetten (gebruik internet om ideeën op te doen voor aantrekkelijke presentaties, zodat je je eten anders kunt snijden of schikken zodat het opvalt).

Dek bij elke maaltijd een tafel met servies en eet vooral niet rechtstreeks uit de pan, slakom of kartonnen verpakking.

De tastzin

manger avec les 5 sens : le toucher

Wat de tastzin betreft, denken de meeste mensen dat het een kwestie is van het voedsel met je vingers aanraken. Ja, natuurlijk is dit voor sommige voedingsmiddelen mogelijk en aangenaam.

Maar als het op proeven aankomt, gaat het erom dat je het voedsel met je lippen en tong aanraakt. Het gebied van je mond is gevoelig voor sensaties.

Hierdoor kun je de textuur van het voedsel bepalen (ruw, glad, zacht, knapperig, enz.) en ook de temperatuur (heet, warm of koud).

Ik nodig je uit om de sensaties in de mond te waarderen van het voedsel dat je eet.

Horen

manger avec les 5 sens : l'ouïe

Er zijn twee geluidsbronnen waar je goed op kunt letten als je voedsel proeft:

  • Interne geluiden: dit zijn voedingsmiddelen die een geluid in je mond voortbrengen en die je van binnenuit hoort. Bijvoorbeeld het knappen van een beschuitje, het bruisen van water of het knisperen van een rauwe wortel.
  • Geluiden van buitenaf: dit zijn de geluiden die je in de keuken hoort. Bijvoorbeeld water dat kookt, eten dat pruttelt in de pan, de oven die rinkelt…

Tafelgeluiden zijn ook een integraal onderdeel van het gehoor bij het proeven. Het geluid van rinkelend bestek, een glas water dat wordt gevuld of het geluid van een gesprek als je met andere mensen aan het eten bent.

Luister naar de geluiden om je heen en vraag jezelf af wat je het lekkerst vindt: knapperig beschuit of zacht sandwichbrood? Stilstaand of bruisend water?

De reukzin

manger avec les 5 sens : l'odorat

Dit is een heel belangrijk zintuig voor smaak, want als je een gerecht niet kunt ruiken, verliest het zijn smaak. Heb je gemerkt dat eten geen smaak heeft als je verkouden bent?

Geur en smaak zijn dus nauw met elkaar verbonden.

Dit zintuig is direct verbonden met het geheugen en hiermee kun je moeiteloos in verre momenten van je leven duiken. Dit is waar de beroemde Madeleine van Proust vandaan komt.

Het is dus heel belangrijk dat je de tijd neemt om aan het eten te ruiken voordat je het eet of drinkt.

Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen geur en bijvoorbeeld in de broodfamilie, en meer specifiek in de baguette-familie, heeft elk stokbrood zijn eigen geur. Heb je ooit aandacht besteed aan dit detail?

Neem de tijd om alle verschillende geuren te ontdekken die je eetlust zullen opwekken en je zullen helpen van je maaltijd te genieten.

Proef

manger avec les 5 sens : le goût

Als we het over proeven hebben, denken we het eerst aan de smaakzin. Daarom heb ik het als laatste opgenomen in mijn presentatie. Het is natuurlijk de kern van de kunst van het proeven, maar het is niet het enige.

Smaak wordt gegenereerd door je smaakpapillen, die op je tong. Elke smaakpapil bevat een set smaakpapillen die verantwoordelijk zijn voor het identificeren van de smaken van voedsel.

Er zijn 5 smaken:

  • zuur (bijvoorbeeld: citroen)
  • bitter (bijvoorbeeld koffie)
  • zoet (bijvoorbeeld fruit)
  • zout (bijvoorbeeld ansjovis)
  • umami (Japans voor ‘lekker’)

Onderzoekers valideren momenteel een 6e smaak: de smaak van vet.

Sommige van deze smaken kunnen worden gecombineerd in hetzelfde voedsel. Neem dus de tijd om alle smaken te identificeren die aanwezig kunnen zijn in het eten of drinken dat je in je mond stopt.

De tijd nemen om te kauwen voordat je slikt kan helpen.

De smaakzin kan worden gestimuleerd door te oefenen, dus ga ervoor!

Als je het spel speelt om je 5 zintuigen te stimuleren tijdens de maaltijd, kun je bewust eten en daardoor een smaakgenot opwekken dat vaak onverwacht en intenser is.

Soms kun je je dankzij het proeven ook realiseren dat voedingsmiddelen die automatisch worden gegeten eigenlijk niet zo bevredigend zijn voor je smaakpapillen. Dit is de manier om je voedingskeuzes te verfijnen. Leer jezelf beter kennen.

Ik nodig je uit om deze test te doen en alle sensaties die je hebt ervaren te noteren, zodat je je vaardigheden kunt verfijnen!