Eten en liefde: waarom komen koppels aan?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het leven als rooskleurig zien, vlinders in je buik hebben, een knoop in je maag… Verliefd zijn is een hormonale, fysieke en psychologische omwenteling. Er staan je zoveel avonturen te wachten terwijl je jezelf in de leegte en het onbekende stort om dit nieuwe leven samen te omarmen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

We gaan door de ‘wittebroodsweken’-fase, zoals sommige mensen het noemen, de eerste dagen, wanneer alles perfect en geweldig is, en plotseling, na een paar weken (of maanden voor de gelukkigen), is het een brutale terugkeer naar de realiteit: je partner heeft fouten (verdorie!) en jij bent de definitie van het gezegde “als het niet kapot is, is het niet kapot” – en de kers op de taart is dat wanneer je je favoriete spijkerbroek aantrekt, je je realiseert dat hij niet meer past!

Een ramp? Natuurlijk niet! Het is allemaal normaal, geen paniek.

Als diëtist en voedingsdeskundige geef ik je mijn advies om je te helpen je op je gemak te voelen in je lichaam, in je geest en, als gevolg daarvan, nog beter in je relatie.

Het verband tussen voeding en liefde

Ik ben verliefd, dus ik val af:

Misschien heb je al gehoord dat als je verliefd bent, je gewoon “liefde en fris water kunt eten”? Ja, het vult ons en geeft ons de energie die we nodig hebben om onze eerste emoties te ervaren. Daarom komt eten op de tweede plaats – we knuffelen elkaar eerst! De maag is verzadigd… met liefde!

Oudere mensen kunnen zelfs tegen ons zeggen: “Eet wat je op hebt”, uiting gevend aan verontwaardiging over dit verlies van eetlust, maar in werkelijkheid is er geen haast… Alles zal weer normaal worden, wanneer het de juiste tijd is voor jou en je lichaam! Kun je het geloven?

Hartzeer en gewichtsverlies

Veel mensen verliezen hun eetlust als ze te maken krijgen met liefdesverdriet! Geen zin meer, geen eetlust, vanaf nu is het het verdriet van het niet meer zien van hun geliefde dat de controle neemt over hun eetgevoelens… Eten is flauw, je hebt geen smaak meer… Dan, met de tijd, gaat het gelukkig voorbij!

Routine in een relatie

Als je je eenmaal als koppel hebt gevestigd, ontdek je de routine van het koppel zijn, en heel vaak is dat het moment waarop de kilo’s van de liefde hun intrede doen. Love handles, ik heb het over jou!

Etenstijd is een langverwacht moment voor tortelduifjes, wanneer we kleine gerechten koken om elkaar een plezier te doen, een langverwacht moment van samen delen. Maar het ritme van onze dagen is anders, en het kan zijn dat we eerder bij het nest zijn dan onze geliefde, of dat we een paar gedachteloze hapjes nemen om onszelf bezig te houden… De maaltijd wordt dan gegeten zonder enige eetlust, waardoor we er niet van kunnen genieten. Dan voeg je een zoete traktatie toe voor je geliefde tv-serie en zonder honger begin je weer aan de gewoonte om te eten.

Dan kunnen maaltijden voor twee wel eens herhaalde tv-diners worden, je eet zonder trek, zonder echt verlangen en de kilo’s stapelen zich na verloop van tijd op.

grignoter en couple devant la télé

Mijn advies om als koppel slank te blijven

Deel maaltijden samen

Introduceer een nieuwe gezonde routine in jullie relatie. Vraag je partner om tijdens de maaltijd de televisie uit te zetten, aan tafel te gaan zitten, de tafel te dekken, het bord op te dienen en tegenover elkaar te gaan zitten.

Je kunt je dan concentreren op je maaltijd, met elkaar kletsen en genieten van een welverdiend moment van ontspanning na een lange dag.

Als je van zoetigheid houdt voor de avondfilm, kun je je toetje bewaren en er dan van genieten.

Plan jullie weekmenu’s samen

Een goede manier om de hele week evenwichtig te eten zonder je tekort gedaan te voelen, is vooruit plannen. Je kunt samen de weekmenu’s samenstellen, samen boodschappen doen en rustig en gezond eten zonder je zorgen te maken over “wat eten we vanavond” na een dag werken.

Samen koken

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je zin krijgt om aan tafel te zitten, om te proeven en te genieten van eten in plaats van het gewoon door te slikken zonder erbij na te denken, is door de moeite te nemen om te koken – met z’n tweeën graag!

Een gezamenlijk moment van medeplichtigheid en uitwisseling.

Je zult je realiseren dat een maaltijd niet dezelfde smaak heeft als je de moeite neemt om hem samen te bereiden.

couple qui cuisine

Praat met elkaar

Het is essentieel om met je partner te praten over jullie respectievelijke eetgevoelens: wie heeft honger, wanneer en hoeveel. Op die manier kunnen jullie het eens worden en elkaars gevoelens respecteren!

Lichaamsbeweging voor twee

Lichaamsbeweging is essentieel, vooral als je een zittend beroep hebt en het ’s avonds tijd is om in de auto te stappen en naar huis te gaan! Zoek een tijdstip dat jullie beiden schikt en ga samen sporten. De maaltijd na de activiteit zal des te aangenamer zijn omdat jullie allebei honger zullen hebben.

Kortom, het geheim om als koppel je figuur terug te krijgen is naar elkaar luisteren, de tijd nemen en wachten tot je allebei honger hebt voordat je gaat eten!

Dus ja, laten we een groot JA zeggen tegen de liefde, deze emotie die ons elektrocuteert, die ons doet vibreren, zeker een opwindende ervaring, maar liefde remt soms onze eetsensaties en nodigt ons uit om er niet naar te luisteren: of we eten te veel, of helemaal niet! Wat kunnen we eraan doen?

Als diëtist zou ik je willen zeggen: het maakt niet uit! Er zijn cycli in het leven, momenten waarop we een deel van onszelf ontdekken via een ander persoon, en ja, daardoor vergeten we onze honger en verzadiging, maar als je de tijd neemt om terug te komen bij jezelf (als je jezelf hebt losgemaakt van de ander) kun je (opnieuw) leren luisteren naar je honger en verzadiging en samen genieten van een heerlijke maaltijd, oog in oog!

Net als met fietsen kun je het luisteren naar je lichaam en wat het te zeggen heeft nooit kwijtraken, je moet er gewoon weer aan wennen.