Tips voor een voorjaarsdieet, aangepast volgens de principes van de Chinese diëtetiek

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Hier is wat advies uit de Chinese geneeskunde om je te helpen naar je lichaam te luisteren en in harmonie te zijn met de natuur, want in de Chinese diëtetiek is het tot 25 april lente en het seizoen van de Lever!
De dagen worden langer, de natuur ontwaakt, de zaadjes beginnen te ontkiemen en we moeten ons afstemmen op deze energie van externalisering en groei! Het is tijd om vooruit te plannen, je projecten tot bloei te brengen en dit alles met geduld en gematigdheid te doen!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Het element dat geassocieerd wordt met de lente is hout.
Het is het sap dat na de winter weer opkomt, het ontwaken van de natuur. Dit seizoen vergelijkt de mens met een zaadje dat zich voorbereidt om uit de aarde te komen.

De organen die geassocieerd worden met dit seizoen zijn de lever en de galblaas, die zelf weer verbonden zijn met de ogen en het gezichtsvermogen.
We zien regelmatig reacties op dit niveau bij lenteallergieën (jeukende, tranende ogen).

Deemotie van de lente is woede , die verbonden is met de lever.
Deze energie van woede zal verschillende invloeden hebben op onze emoties.

Als we tijdens de lente een teveel aan energie ervaren, voelen we ons prikkelbaar en ongeduldig en kunnen we slaap verliezen, rode ogen krijgen, migraine, hoge bloeddruk of hyperthyreoïdie.

Als de energie van de lente daarentegen onvoldoende is, kun je last krijgen van angst, een slechte spijsvertering, vermoeidheid of een lage bloeddruk.
Acupressuur kan je helpen dit evenwicht te vinden en eventuele allergieën te behandelen!
Oefeningen zoals Qi gong, Tai chi, yoga en meditatie kunnen ook helpen.

Enkele voedingsadviezen voor de lente

  • Vermijd overeten, want dit verzwakt de milt en de maag en concentreert de energie binnenin.
  • Geef de voorkeur aan jonge scheuten, nieuwe groenten, jong vlees (lamsvlees, enz.) en kook ze in een wok of stoompan met weinig zout, met voedingsmiddelen zoals wilde knoflook of gekiemde zaden.
  • Vermijd overdaad (vetten, alcohol, suikers), want de lever en milt zijn bijzonder gevoelig.
  • Groene voedingsmiddelen (de kleur van het seizoen) zoals groene groenten en groene thee verdienen de voorkeur.
printemps

Kies voedingsmiddelen op basis van hun type:

Een kleine hoeveelheid zuur voedsel om het Yin van de lever te voeden: abrikoos, eekhoorntjesbrood, bosui, citroen, kweepeer, aardbei, guave, granaatappel, azukibonen, kiwi, kumquat, gefermenteerde melk, lychee, mandarijn, mango, sinaasappel, zuring, grapefruit, perzik, peer, appel, kip, pruim, druif, sesam, tomaat en azijn.

Een pittige smaak om je aan te moedigen jezelf te uiten: knoflook, alcohol, dille, haver, steranijs, basilicum, kaneel, kardemom, karwij, selderij, kool, bieslook, kruidnagel, koriander, kurkuma, venkel, gember, kruidnagel, kumquat, munt, gierst, mosterd, nootmuskaat, raap, ui, oregano, perzik, duif, chili, pistache, prei, peper, radijs, soja en tijm.

Milde smaak om spanning in spieren en pezen te verlichten, blokkades te voorkomen en de milt en maag te beschermen en versterken: rundvlees, tarwe, wortel, shitake paddenstoel, pompoen, dadel, yam, jujube, linze, maïs, walnoot, kippenei, ui, erwt, kikkererwt, peer, aardappel, pompoen, rijst, suiker (in kleine hoeveelheden).

Lichamelijke activiteit

Wandelen is het beste in de lente, omdat het de luchtwegen, die al zwaar beschadigd zijn door pollen, niet te veel belast!

Enkele voedingsadviezen voor het schouderseizoen van 24 april tot 17 mei

Dit is het seizoen van het Aarde-element en hetMilt / Maag-orgaan. Aarde is het centrum van alle levende wezens en van alle dingen. Dit element bevindt zich in het midden van elk van de vier seizoenen. Het vertegenwoordigt de nazomer of het schouderseizoen, vochtigheid, het centrum van het leven. Het is ook de zoete smaak en de kleur geel.

Voedingsmiddelen kiezen op basis van hun aard

Dit is een periode waarin je licht, zacht voedsel moet eten dat van nature vochtafdrijvend werkt en vocht afvoert:

  • sperziebonen, pompoen, watermeloen, courgette, komkommer;
  • gerst, kidneybonen.

Gebruik veel kruiden en milde specerijen (komijn, kerrie, enz.) om de milt te helpen functioneren en vocht te verwerken.
Neutraal voedsel met een milde smaak wordt ook aanbevolen:

  • Groenten: paprika, maïs, wortelen, erwten, venkel;
  • fruit: bananen, peren, appelsap, kersen, kokosnoten;
  • eiwitten: rundvlees, kalfsvlees, kaas (een beetje als het vochtig is);
  • overige: brood (zuurdesem), noten, koolzaadolie, kaneel.

De lente is een tijd van vernieuwing en verandering.

Het is een tamelijk vermoeiend seizoen voor het lichaam. Daarom moet je je voeding en je tempo voorzichtig aanpassen, teruggaan naar de basis en opnieuw contact maken met de natuur: boswandelingen, tuinieren, enz.

Ontdoe je van de herkauwingen van de winter die de milt verzwakken en laad je zo snel mogelijk op in de zon!