Diabetes en voeding

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Wist je dat meer dan 4,5 miljoen mensen in Frankrijk diabetes hebben, waaronder ongeveer 1 miljoen mensen die niet weten dat ze het hebben?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Maar welk dieet moet je volgen als je diabetes hebt?

Wat is diabetes?

Diabetes wordt gekenmerkt door een te hoog suikergehalte in het bloed.

De ziekte heeft te maken met insuline, een hormoon dat het suikergehalte in het bloed reguleert en gelijkmatiger verdeelt, zodat het niet in het bloed blijft.

Het is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en sterfte in de wereld, dus het is nu een echt probleem voor de volksgezondheid.

Waarom is het zo belangrijk? Omdat diabetes leidt tot tal van complicaties, waaronder schade aan hart en bloedvaten, ogen en nieren…

Gelukkig speelt voeding een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes.

Het dieet van een diabetespatiënt helpt om :

 • te voldoen aan de voedingsbehoeften
 • de bloedsuikerspiegel onder controle te houden
 • een gezond gewicht te bereiken
 • en het risico op gerelateerde ziekten te voorkomen.

Welk dieet moet ik volgen als ik diabetes heb?

We spreken niet meer van een dieet voor diabetici, maar van een “uitgebalanceerd dieet”, waarbij elke voedselgroep zijn eigen belang heeft.

De tijd is voorbij dat diabetici werd gevraagd om bijvoorbeeld suikers volledig te schrappen! We hebben ons gerealiseerd dat dat niet de juiste weg is.

Om je maaltijden in balans te brengen als je diabetes hebt, moet je bepaalde eenvoudige voedingsprincipes volgen.

Kies om te beginnen voor voedingsmiddelen met een lage glykemische index.

femme diabétique

De glykemische index is een maat voor het vermogen van een voedingsmiddel om de bloedsuikerspiegel snel te laten stijgen.

Hoe hoger de glykemische index, hoe sneller de bloedsuikerspiegel zal stijgen, wat niet goed is voor diabetici.

Daarom zijn er lijsten van voedingsmiddelen met verschillende glykemische indices. De volgende voedingsmiddelen hebben bijvoorbeeld een lage glykemische index: avocado, pure chocolade van meer dan 70%, noten, amandelen, linzen, kikkererwten, spliterwten, en ook volkorenbrood en volkorenpasta.

Je moet ook prioriteit geven aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan goede vetten, want diabetici lopen het risico op hart- en vaatziekten en dit risico is 2 tot 3 keer hoger dan bij de algemene bevolking, dus je moet er niet te licht over denken!

Kies dus voor plantaardige vetten zoals olijfolie, koolzaadolie en walnootolie, maar ook voor de goede vetten in vette vis, de beroemde omega 3, zoals zalm, makreel, forel, haring, sardines, enz.

En hier is een eenvoudige tip: vergeet niet je gerechten te bestrooien met lijnzaad, dat zeer rijk is aan goede vetten!

Mijn derde advies is om meer vezels in je dieet op te nemen, omdat ze een belangrijke rol spelen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel.

En vergeet niet om bij elke maaltijd minstens één groente te eten. Dit kan rauw of gekookt zijn, wissel ze af.

Nog even over mijn advies:

Wat is de makkelijkste manier om te (her)leren hoe je evenwichtig eet als je diabetes hebt?

Ik raad je aan om de voedselpiramide te raadplegen.

De basis van de piramide zijn de voedingsmiddelen die je moet eten, dus de voedingsmiddelen helemaal bovenaan de piramide moet je natuurlijk zo veel mogelijk vermijden!

Laten we bovenaan beginnen:

 • Zoetigheden: zoveel mogelijk vermijden, maar als je ze af en toe eet, mag dat niet buiten de maaltijden om zijn, omdat dit de bloedsuikerspiegel te sterk zou laten stijgen.
 • Vetten en oliën: met mate gebruiken en kiezen voor de goede oliën die ik eerder noemde.
 • Melk en yoghurt: 2 porties per dag.
 • Kaas, vlees, gevogelte, vis, eieren: 1 portie kaas EN 1 portie vlees, gevogelte, vis, eieren per dag. Rood vlees mag maar één keer per week worden gegeten.
 • Brood, graanproducten, aardappelen, peulvruchten: gebruik bij elke hoofdmaaltijd bij voorkeur de volkorenproducten die hierboven staan vermeld en producten met een lage glykemische index.
 • Fruit en groenten: 2 tot 3 porties per dag. Vermijd fruit buiten de maaltijden, want het bevat suiker.
 • Water, thee en ongezoete dranken: minstens 1,5 liter per dag.

Kunnen we suiker niet vervangen door iets anders?

Er zijn meer natuurlijke oplossingen dan wat we vroeger gebruikten, zoals aspartaam, een kunstmatige zoetstof die in 1965 werd ontdekt, maar waarvan de consumptie wordt afgeraden! Dus vermijden we het.

Tegenwoordig kun je op de markt gemakkelijk het volgende vinden:

 • Stevia: het komt in de vorm van een groen poeder en heeft een zeer sterke dropsmaak. Het heeft geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel, het verhoogt ze helemaal niet, maar je moet de bijzondere smaak wel waarderen.
 • Xylitol, dat uit de Scandinavische landen komt, is een suikervervanger (te vinden in biologische winkels) gemaakt van berkenextract. Pas op dat je niet te veel gebruikt bij het koken, want dan wordt de smaak sterker!
 • Kokossuiker. Het karamelliseert zoals de suiker die je gewend bent, maar heeft een lage glykemische index. Persoonlijk is het mijn favoriet!

En als je geen suiker hebt, kun je het in desserts vervangen door vruchtenmoes, wat ook erg lekker is!

Dus als je diabetes hebt, hoef je alleen maar dagelijks goede eetgewoonten aan te nemen!